حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، میگوید پروژه ۱۰۰۰ کیلومتری خط لوله گوره به جاسک، نفت ایران را از تنگه هرمز بینیاز میکند.
وی خط لوله یادشده را «استراتژیک» خواند و گفت تاکنون ۴۰۴ کیلومتر از این خط لوله کشیده شده است.
آقای روحانی در حالی میگوید با راهاندازی این خط لوله مشتریان ایران میتوانند در هر شرایطی نفت ایران را دریافت کنند که به دلیل تحریمهای آمریکا صادرات نفت ایران از بیش از دو میلیون بشکه در روز به کمتر از سیصدهزار بشکه کاهش یافته است.
ایران طی سالهای گذشته به کرات تهدید به بستن تنگه هرمز کرده که حدود ۲۰ درصد از حمل دریایی نفت جهان از این گذرگاه انجام میشود.
بعد از تهدیدهای ایران و احتمال جنگ، طی سالهای گذشته برخی از کشورهای همسایه جنوبی ایران مانند عربستان و امارات پروژههایی را برای عبور نفت خود بدون گذشتن از تنگه هرمز تکمیل کردند، اما مشکل اینجاست که خود ایران نیز تمام نفت صادراتیاش از تنگه هرمز میگذرد.
روحانی نیز پنجشنبه اعلام کرد «موضوع استراتژیک این طرح این است که بسیاری از کشورهای منطقه برای صادرات نفت، توانستند راه دومی را برای خودشان ایجاد کنند، تا در یک شرایط روز خطر برای تنگه هرمز بتوانند نفت خودشان را از طرق دیگر صادر کنند. تنها کشوری که این وسط مانده بود و اگر روزی تنگه هرمز به یک دلیلی بسته میشد، صادرات نفتاش بهطور کامل متوقف میشد، جمهوری اسلامی ایران بود».
وی گفت: «یعنی شعاری که میدادیم، ما در کنار تنگه هرمز هستیم و آبراه در اختیار ما است، برای روز مبادا مشکل عظیم برای خود ما بوجود میآمد.»
ادعای بینیازی ایران به تنگه هرمز درحالی است که هزینه تکمیل خط لوله گوره به جاسک به همراه تأسیسات جانبی حدود ۱.۵ میلیارد یورو است و تنها روزانه یک میلیون بشکه نفت میتواند به بندر جاسک در دریای عمان بفرستد و این پروژه بنابه گفته مقامات ایران، تاکنون کمتر از چهل درصد پیشرفت داشته است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران پنجشبه اعلام کرد خود خط لوله به تنهایی ۱.۱ میلیارد دلار هزینه دارد که تاکنون ۳۰۰ میلیون دلار آن سرمایهگذاری شده است.