بیش از ۱۲ روز از انهدام «ناوچه کنارک» ارتش جمهوری اسلامی ایران در آبهای خلیج فارس گذشته است. پیکر برخی از ۱۹ قربانی این حادثه به زادگاههای آنها منتقل و مراسم تدفین آنها نیز امروز پنجشنبه اول خرداد ۱۳۹۹ برگزار شده ولی هنوز علت وقوع این حادثه ناگوار اعلام نشده است.
اما در کنار این حرف، به طور تلویحی پرده از علت ماجرا هم برداشت: «این حادثه ناگوار در حوزه تست سامانهها و تجهیزات نوین نیروهای مسلح رخ داد و با وجود این که همه ملاحظههای ایمنی مد نظر قرار داده میشود اما طبیعت کار به گونهای است که در راستای توسعه و ارتقای توانمندی، ممکن است یک سری ملاحظههای غیر قابل پیشبینی رخ دهد که این حادثه ناگوار یکی از همان حوادث پیشبینی نشده است.»
صحبت های کورش محرابی ، فرمانده منطقه دوم نیروی دریایی ارتش در مراسم تشیع قربانیان این حادثه گمانه جدیدی را مطرح کرده است از اظهارات این مقام نظامی چنین برمیآید که ارتش به احتمال فراوان مشغول تست یک موشک سطح به سطح دریایی بوده اما این که این موشک از سوی چه ناوی شلیک شده است، هنوز مشخص نیست.
درباره مشخصات این موشک هم تاکنون هیچ اطلاعات و گزارشی منتشر نشده است و معلوم نیست که از موشکهای تولید شده سپاه پاسداران بوده یا محصول جدیدی که ارتش ماموریت تست آن را برعهده گرفته بوده است.
از اظهارات این مقام نظامی چنین برمیآید که ارتش به احتمال فراوان مشغول تست یک موشک سطح به سطح دریایی بوده«محمد پاداش» که از وی به عنوان خبرنگار حوزه ارتش نام برده میشود، مانند فرمانده دوم نیروی دریایی، به شکل تلویحی تست یک سلاح را دلیل انهدام کنارک عنوان کرده بود. او فشار برای این که ارتش جزییات حادثه کنارک را بگوید، به مخاطره انداختن امنیت ملی دانسته و در توییترش نوشته بود: «ارتش در #ناوچه_کنارک در حال تست سلاحی بود که تمام دنیا چشم به درز اطلاعات از جزئیات تکنولوژی آن دارند. فشار عجیب و غریب برخی به ارتش که "باید جزئیات را بگویید و نقاط قوت و ضعف تکنولوژی موشک را بیان کنید" آیا به مخاطره انداختن امنیت ملی نیست؟! بلندگوی دشمن شدهاید؟»
پاداش در یک رشته توییت دیگر تلاش کرده است به برخی پرسشها و ابهامها درباره چگونگی انهدام ناوچه کنارک پاسخ بدهد. او در این خصوص نوشته است ارتش (تا ساعتها) نمیدانسته که این ناوچه مورد هدف قرار گرفته و دچار حادثه شده است.
براساس فیلمی که اخیرا از حواشی این حادثه منتشر شده است، ملوان یک کشتی صیادی میگوید نیروهای امداد ارتش بیش از سه ساعت طول کشید تا برای کمک به ناوچه کنارک برسند. پاداش در این خصوص نوشته است: «موقعیت جغرافیایی محل حادثه، علت بروز حادثه و عامل بروز این حادثه سه پرسش اساسی دیگر است که ارتش تاکنون حاضر نشده درباره آن اطلاعاتی منتشر کند.»
از «ناو جماران» به عنوان عامل بروز این حادثه نام برده میشود اما ارتش هرگز حاضر نشده است این مساله را تایید کند و حتی اعلام نکرده است که در آینده قصد دارد درباره جزییات آن اقدام به شفافسازی کند یا نه. همین پنهانکاری و خودداری از اطلاعرسانی دقیق هم باعث طرح احتمالها و گمانههای متعددی درباره علت بروز این حادثه شده است.
قایقهای تندرو سپاه پاسداران، موشکهای زمین به دریا مستقر در جنوب ایران و جنگ الکترونیکی به عنوان سه احتمال دیگر بروز این حادثه مطرح میشود.
قایق های تندرو سپاه پاسداران به عنوان علت احتمالی دیگر بروز این حادثه مطرح شده انددر روزهای نخست این حادثه، اکانت اینستاگرامی «بلندای آسمان» که مسایل نیروی هوایی در ایران را پوشش میدهد، با انتشار مطلبی مدعی شد ناوچه کنارک از سوی قایقهای سپاه پاسداران مورد هدف قرار گرفته است.
این اکانت نوشته بود: «این حمله موشکی نه تنها از سوی ناو جماران صورت نگرفته، بلکه اصلا ناو جماران در منطقه حضور نداشته است.»
به نوشته این اکانت، رزمایش ارتش در ساعت ۱۱ صبح به اتمام رسیده و ناو جماران منطقه را ترک کرده بود: «این اتفاق در اثر شلیک دو موشک توسط موشکانداز یک قایق سپاه از کلاس تندر در ساعت ۴ عصر اتفاق افتاده است.»
ارتش هم در واکنش به این مطلب و انتشار برخی گزارشهای دیگر در خصوص نقش سپاه پاسداران در این حادثه، اعلام کرد سپاه در این مساله نقشی نداشته است.