گمانه‌زنی درباره آینده لاریجانی پس از ۱۲ سال ریاست مجلس

دویچه وله :علی لاریجانی به زودی کرسی ریاست مجلس را ترک می‌کند و گمانه‌زنی درباره آینده سیاسی او بالا گرفته است. برخی او را کاندید ریاست جمهوری می‌دانند، بعضی دبیر آینده شورای امنیت ملی. عده‌ای نیز می‌گویند لاریجانی به حاشیه می‌رود.

عمر دهمین دوره مجلس شورای اسلامی حدود یک ماه دیگر (هفتم مرداد) به پایان می‌رسد. از نمایندگان کنونی مجلس صلاحیت ۷۵ نفر برای شرکت در رقابت‌های انتخاباتی دوره یازدهم تائید نشدند و ده‌ها نفر هم در رقابت‌ها ناکام ماندند.

از میان غایبان مجلس آینده یک نام این روزها بیشتر مطرح می‌شود؛ علی لاریجانی، مردی که بیش از هر کس دیگر و ۱۲ سال متوالی کرسی ریاست مجلس را در اختیار داشت.

یکی از نخستین گمانه‌زنی‌ها درباره آینده رئیس مجلس در خبرگزاری فارس، رسانه نزدیک به محافل امنیتی و سپاه پاسداران منتشر شد. این خبرگزاری مدعی است پیگیری‌هایش حاکی از آن است که "برخی محافل نزدیک به علی لاریجانی" قصد دارند او را به عنوان جانشین علی شمخانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی مطرح کنند.
دبیری شورای عالی امنیت ملی؟
لاریجانی در فاصله سال‌های ۸۴ تا ۸۶ این سمت را بر عهده داشت و به خاطر اختلاف نظر با رئیس وقت دولت، محمود احمدی‌نژاد استعفا داد. بر این اساس بازگشت به پستی که او ۱۳ سال پیش آن را ترک کرده زیاد محتمل به نظر نمی‌رسد.

افزون بر این دبیری شورای علی امنیت ملی که ریاست آن را رئیس جمهوری بر عهده دارد سمتی است در پیوند با دولت کنونی که ۱۵ ماه بیشتر از عمر آن باقی نمانده و مشخص نیست در سال ۱۴۰۰ چه کسی ریاست دولت را بر عهده داشته باشد.

برخی اصولگرایان ادعا می‌کنند ماموریت لاریجانی به عنوان دبیر شورای علی امنیت ملی می‌تواند به سرانجام رساندن مذاکرات با آمریکا پیش از پایان دولت حسن روحانی باشد. سایت خبری انتخاب احتمال می‌دهد طرح این مسئله دقیقا برای جلوگیری از معرفی لاریجانی به عنوان دبیر این شورا باشد زیرا اصولگرایان حاکم بر مجلس یازدهم جلوی چنین اقدامی مقاومت می‌کنند.

نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ احتمال دیگری است که برخی رسانه‌ها و تحلیلگران برای آینده رئیس سه دوره مجلس پیش‌بینی می‌کنند. لاریجانی آذرماه سال پیش گفته بود فعلا برای این انتخابات برنامه‌ای ندارد.
صندلی ریاست جمهوری، سودای رئیسان مجلس
سودای نشستن بر صندلی ریاست جمهوری در میان رئیسان مجلس کم‌سابقه نیست گرچه تنها یکی از آنها، اکبرهاشمی رفسنجانی، در این کار موفق شده است.

علی اکبر ناطق نوری، مهدی کروبی و غلامعلی حدادعادل از دیگر رئیسان مجلس بوده‌اند که قصد رئیس جمهور شدن داشتند اما ناکام ماندند. حدادعادل در انتخابات سال ۹۲، در میانه راه که وضعیت خود را در نظرسنجی‌ها بسیار نامطلوب دیده میدان را ترک کرد.

علی لاریجانی هم در سال ۸۴ که هنوز رئیس مجلس نبود بخت خود در انتخابات ریاست جمهوری را آزمایش کرد اما با کسب حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار رای در میان هفت نامزد اصلی در جایگاه ششم قرار گرفت.

بازگشت به ریاست سازمان صدا و سیما یکی دیگر از گزینه‌هایی است که در مورد آینده لاریجانی مطرح می‌شود. او در فاصله سال‌های ۷۲ تا ۸۳ این سمت را بر عهده داشته و احتمال بازگشتش به آن چندان قوی به نظر نمی‌رسد.
سابقه لاریجانی در سپاه
با توجه به سابقه عضویت و فعالیت علی لاریجانی در سپاه پاسداران انتصاب او به عنوان رئیس نهادهایی مانند بنیاد مستضعفان نیز از سوی برخی مطرح شده که جدی به نظر نمی‌رسد.

رئیس سه دوره مجلس سال ۱۳۶۱ عضو سپاه پاسداران شد، در دهه ۶۰ سه سال معاونت حقوقی و امور مجلس وزارت وقتِ سپاه را بر عهده داشت و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۱ جانشین رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران بوده است.
رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای و علی لاریجانی، رئیس سه دوره مجلسنامزدی ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ می‌تواند جدی‌ترین و با توجه به سوابق، متناسبت‌ترین گزینه برای آینده سیاسی کسی باشد که ۱۲ سال سکاندار قوه قانونگذاری بوده است. اما تسلط اصولگرایان تندرو بر مجلس یازدهم و اختلاف‌های شدید آنها با لاریجانی شانس او را برای موفقیت در این انتخابات و تشکیل دولت بسیار اندک می‌کند.
به حاشیه رانده شدن برادران لاریجانی؟
با توجه به شواهد، گمانه‌زنی برخی تحلیلگران و رسانه‌ها در مورد به حاشیه رفتن یا رانده شدن علی لاریجانی شاید خیلی دور از واقعیت نباشد. در سال‌های اخیر برادران لاریجانی با شایعات و خبرهای زیادی درباره پرونده‌های سوءاستفاده مالی و فساد روبرو بوده‌اند و اغلب سمت‌های خود را از دست داده‌اند.

صادق لاریجانی مرداد ۸۸ با حکم رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای به ریاست قوه قضائیه منصوب شد و اسفند ۹۷، پیش از خاتمه دوره دوم پنج ساله در این سمت جای خود را به ابراهیم رئیسی داد. او به ریاست مجمع تشخیص مصلحت منصوب شده که سمت کم‌اهمیتی به شمار نمی‌رود اما با ریاست دستگاه قضائی قابل قیاس نیست.

با توجه به این شواهد "به حاشیه رفتن آبرومندانه" می‌تواند یکی از گزینه‌های بسیار محتمل برای آینده علی لاریجانی باشد؛ برای چنین حالتی یک پست دانشگاهی که خود لاریجانی هم به آن اشاره کرده شاید بسیار مناسب باشد.

او چندی پیش در پاسخ به این پرسش که بعد از مجلس کجا خواهد رفت گفته است: «خانه اصلی ما دانشگاه است، حضور من در صداوسیما، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و مجلس بنا بر وظیفه‌ام و خدمت به کشور و نظام بود.»

لاریجانی فارغ‌التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی این دانشگاه است. ریاست یکی دیگر از دانشگاه‌های مهم ایران هم ممکن است راهی برای بازگشت به "خانه اصلی" باشد.
+1
رأی دهید
-6

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.