کمتوجهی-بیشفعالی یک اختلال رفتاری است که سه جزء اصلی دارد: کمبود تمرکز و توجه، فعالیت و تحرک بیش از حد و رفتارهای تکانهای.
در برخی موارد کمتوجهی و بیشفعالی هر دو همزمان و بارزند اما در برخی کمتوجهی یا بیشفعالی به تنهایی دیده میشود یا بارز است.
این اختلال معمولا تنها دیده نمیشود و حدود هشتاد درصد مبتلایان، حداقل یک تشخیص روانپزشکی دیگر هم دارند، مثل اختلالهای یادگیری، مشکل در هماهنگی حرکات، اوتیسم، تیک، سوء مصرف مواد، افسردگی، اختلال دو قطبی، اختلال نافرمانی مقابلهجویانه.
این اختلال در پسربچهها تقریبا چهار برابر بیشتر است.
هشتاد درصد موارد منشا ژنتیکی دارند، در خواهر و برادرهای کودک مبتلا، احتمال این بیماری دو تا سه برابر بیشتر است. کموزن بودن هنگام تولد، مصرف الکل، مواد یا سیگار کشیدن مادر در زمان بارداری، ضربه شدید به سر و برخی بیماریهای ژنتیکی و متابولیک میتوانند زمینهساز این بیماری باشند.
برای مطرح شدن چنین تشخیصی، اختلالهای رفتاری باید پیش از هفت سالگی شروع شده باشند، رفتارها برای سن کودک نامناسب باشند و حداقل شش ماه و در شرایط مختلف دیده شوند.
کمتوجهی یعنی کودک به جزئیات اهمیت نمیدهد، نمیتواند توجه و تمرکزش بر موضوعی را حفظ کند، انگار به حرف گوش نمیکند، کارهایش ناتمام میماند، بینظم است، مرتب گم میکند، براحتی حواسش پرت میشود و از کارهایی که نیاز به تمرکز و توجه دارد پرهیز میکند.
بیشفعالی یعنی کودک دائم دست و پا و انگشتانش را تکان میدهد، در کلاس بلند میشود و راه میافتد، این ور و آن ور میدود و از در و دیوار بالا میرود. بدون سر وصدا و خرابکاری نمیتواند بازی کند و دائم در حرکت و جنبش است. بیشفعالی در جاهای که رعایت نظم و آداب مهم است بیشتر خود را نشان میدهد.
رفتارهای تکانهای یعنی کودک: بیش از حد و بدون اجازه حرف میزند یا وسط حرف دیگران میپرد و حرفشان را قطع میکند، نوبت را رعایت نمیکند و با دیگران گستاخ و بیادب است.
کم توجهی-بیشفعالی تا بزرگسانی میتواند ادامه پیدا کند (در بیست تا سی درصد موارد تمام علائم در بزرگسالی دیده می شوند). رفتارهای تکانهای و بیشفعالی زودتر محو میشوند و کم توجهی بیشتر دوام پیدا میکند. وضعیت بد اجتماعی، بیماری روانی پدر و مادر، اختلال یادگیری یا زبان، پیشآگهی بیماری در بزرگسالی را نامطلوب میکند.
تشخیص کمتوجهی-بیشفعالی با ارزیابی دقیق و تخصصی روانپزشک یا متخصص کودکان و گاهی هم بر اساس ارزیابی تیمهای چند تخصصی است.
رویکردهای درمانی