پیام سلامت : زردچوبه یک ادویه قدیمی است که استفاده از آن توسط بشر به عنوان دارو، به هزاران سال قبل باز می گردد. این ادویه خواص زیادی برای بدن دارد. به همین دلیل در حال حاضر علاوه بر استفاده از این ماده در آشپزی، کپسول و عصاره آن نیز در دسترس تان است. جالب است بدانید که دم کردن این گیاه نیز می تواند به شما کمک کند. در این مقاله مجله پیام سلامت نگاهی دقیق تری به فواید چای زردچوبه خواهیم داشت. علاوه بر این نحوه تهیه این چای را نیز آموزش می دهیم.
چای زردچوبه یک نوع نوشیدنی است که از ریشه زردچوبه یا پودر زردچوبه تهیه می شود. زردچوبه حل شده در یک فنجان آب گرم علاوه بر این که نوشیدنی خوش طعمی به شما می دهد، باعث می شود از خواص این ادویه نیز بهره مند شوید. چای زردچوبه تازه را می توانید با سایر ادویه ها و مواد غذایی مفید از جمله فلفل، لیمو، عسل، زنجبیل و … ترکیب کنید.
اما آیا نوشیدن چای زردچوبه برای بدن مفید است؟ بله. مصرف این نوشیدنی نه تنها روش ساده و موثری برای اضافه کردن زردچوبه به رژیم غذایی است، بلکه خواص فراوانی برای بدن دارد. در ادامه به چند نمونه از خواص این نوشیدنی برای بدن اشاره می کنیم.
۷ خاصیت چای زردچوبه برای بدن
کاهش التهاب کورکومین ماده فعال موجود در زردچوبه است و تصور می شود که مسئول بسیاری از خواص چای زردچوبه می باشد. کورکومین دارای خواص ضد التهابی قوی است و تحقیقات ثابت کرده اند که برای کمک به کاهش نشانگر التهابی در بدن مفید می باشد. این ماده نه تنها می تواند تاثیر زیادی بر روی کاهش علائم اختلالات خودایمنی داشته باشد، بلکه ممکن است در برابر بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و دیابت نیز از بدن محافظت کند.
کاهش درد مفاصل یکی از فواید این نوشیدنی، توانایی آن در کاهش درد مفاصل و درمان علائم آرتروز است. علاوه بر اثرات ضد التهابی چای زردچوبه، یک بررسی منتشر شده در مجله Medicinal Food نیز نشان داد که مصرف ۱۰۰ میلی گرم عصاره زردچوبه در روز در کاهش درد مفاصل ایجاد شده در بیماری آرتریت موثر است. خوشبختانه، منابع زیادی برای حمایت از خواص ضد درد این چای وجود دارد. اما بهتر است که این نوشیدنی را در ترکیب با سایر مواد ضد التهابی مانند زنجبیل، عسل خام یا دارچین استفاده کنید.
پشتیبانی از روند کاهش وزن بسیاری از افراد از چای زردچوبه برای کاهش وزن استفاده می کنند. بر اساس نتایج یک مطالعه که در میلان انجام شد و به بررسی تاثیر کورکومین بر روی بدن افراد مبتلا به سندرم متابولیک پرداخت، مصرف این چای باعث کاهش وزن، کاهش چربی شکم و کاهش میزان کل چربی بدن تا ۸ درصد می شود. در گذشته، چای ریشه زردچوبه به عنوان مهارکننده اشتها استفاده می شد. تصور می شود که مصرف این ماده میل را محدود می کند و حجم غذای مصرفی را تنظیم می کند.
تقویت عملکرد سیستم ایمنی اضافه کردن چای زردچوبه به رژیم غذایی روزانه می تواند از عملکرد سیستم ایمنی بدن برای کمک به دفع عفونت ها حمایت کند. در واقع، مطالعات نشان داده اند که کورکومین می تواند باعث کاهش التهاب و جلوگیری از استرس اکسیداتیو شده و برای محافظت از بدن در برابر بیماری مفید می باشد. مصرف این ماده می تواند دوز قوی از آنتی اکسیدان ها را وارد بدن کند و باعث شود که سیستم ایمنی بدنتان قوی شود.
دارای خواص ضد سرطانی اگر چه تحقیقات موجود درباره اثرات چای زردچوبه بر روی سرطان در انسان ها محدود است، اما مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی بسیار زیادی وجود دارد که نشان می دهند این ماده می تواند خواص قوی ضد سرطانی داشته باشد. به عنوان مثال، مقاله ای که در مجله AAPS منتشر شد، نشان می دهد که کورکومین می تواند چند مسیر سیگنالینگ سلولی را برای کشتن سلول های توموری تغییر دهد و رشد و گسترش سلول های سرطانی را آهسته کند. با این حال، به تحقیقات بیشتری جهت ارزیابی خواص چای پودر زردچوبه برای درمان سرطان نیاز می باشد.
تنظیم قند خون مطالعات نشان داده اند که چای زردچوبه به کنترل قند خون کمک می کند و می تواند سطح قند خون را پایدار نگه دارد. در واقع، یک مطالعه حیوانی انجام شده توسط گروه علوم تغذیه و مواد غذایی در دانشگاه اوبرون نشان داد که کورکومین، با تغییر متابولیسم گلوکز، در کاهش قند خون موثر است. این روند به طور بالقوه می تواند در دراز مدت از ایجاد عوارض دیابت جلوگیری کند.
کنترل سطح کلسترول یک مطالعه حیوانی که نتایج آن در مجله Atherosclerosis منتشر شد دریافت که مصرف مکمل زردچوبه سطح کلسترول LDL یا همان کلسترول بد را کاهش می دهد و اکسیداسیون کلسترول را مهار می کند. این عوامل هر دو از عامل ایجاد کننده بیماری های قلبی هستند. به همین ترتیب، یک مطالعه در هند نیز نشان داد که مصرف کپسول حاوی کورکومین دوبار در روز عملکرد اندوتلیال را بهبود می بخشد و از لحاظ اثربخشی قابل مقایسه با آتورواستاتین است. آتورواستاتین دارویی است که برای درمان سطح کلسترول بالا و تری گلیسیرید تجویز می شود.
روش تهیه چای زردچوبه برای تهیه چای زردچوبه می توانید از این ادویه در فرم خشک، پودری یا تازه استفاده کنید. برای تهیه این چای به روش زیر عمل کنید:
- سه تا چهار فنجان آب را بجوشانید.
- یک تا دو قاشق غذا خوری پودر زردچوبه را به آن اضافه کنید.
- اجازه دهید ترکیب ۱۰ دقیقه بجوشد.
- برای این که چای طعم بهتری بگیرد مقداری عسل به آن اضافه کرده و میل کنید.
تهیه این چای با مواد دیگر مانند فلفل، لیمو یا عسل، می تواند خواص این نوشیدنی را افزایش دهد. به طور خاص اضافه کردن زنجبیل به چای زردچوبه، اثرات ضد التهابی این نوشیدنی را افزایش می دهد. شیر زردچوبه که به عنوان شیر طلایی نیز شناخته می شود، یکی دیگر از نوشیدنی های محبوبی است که در تهیه آن از زردچوبه و شیر استفاده می شود و خواص ضد التهابی قوی دارد.
نکات مهم در مورد مصرف این ماده
علیرغم خواص زیادی که چای زردچوبه دارد، برخی از افراد باید از مصرف این ماده اجتناب کنند. به ویژه، کسانی که به زردچوبه آلرژی دارند، باید کاملا از مصرف زردچوبه اجتناب کنند، زیرا مصرف این ادویه ممکن است علائم آلرژی غذایی مانند کهیر، خارش و تورم را ایجاد کند.
مصرف دوزهای بالایی چای پودر زردچوبه نیز ممکن است چند عارضه جانبی ایجاد کند. برخی از عوارض جانبی شایع ناشی از مصرف زردچوبه عبارتند از:
- تهوع
- اسهال
- کاهش فشار خون
- افزایش خطر خونریزی
مصرف متعادل چای زردچوبه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، ساده ترین راه برای جلوگیری از ایجاد عوارض جانبی است.
چه مقدار چای زردچوبه باید در روز مصرف کنیم؟
در حالی که دوز دقیقی برای مصرف این نوشیدنی وجود ندارد، اما مصرف یک تا دو فنجان چای زردچوبه در روز نقطه شروع خوبی است و می تواند مزایای این ماده را به حداکثر برساند و خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد.