غذاهای سرخ شده در بسیاری از کشورها محبوبیت فراوانی دارد و در برخی از فرهنگ ها نیز غذاهای سنتی به صورت سرخ شده طبخ می شوند. صنایع غذایی فست فود نیز یکی از سودآورترین صنایع موجود در جهان است. با این حال همه ما می دانیم که غذاهای سرخ شده می توانند تأثیر منفی بر روی سلامتیمان داشته باشد. البته این موضوع تا حدودی به میزان مصرف آن در یک بازه زمانی خاص بستگی دارد. نوع روغن مورد استفاده و نحوه استفاده از آن برای سرخ کردن نیز می تواند روی کیفیت غذاها تاثیر بگذارد.
منظور از سرخ کردن عمیق چیست؟
سرخ کردن عمیق شامل پختن غذا با فرو بردن آن در روغن داغ است. دمای ایده آل برای این کار حدود ۳۵۰ الی ۳۷۵ درجه فارنهایت یا همان ۱۷۶ الی ۱۹۰ درجه سانتی گراد است. برای سرخ کردن عمیق، باید مواد غذایی را در روغن فراوانی که به این دما رسیده است غوطه ور کنید. این کار باعث می شود سطح ماده غذایی تقریباً فوراً پخته شود. در طول روند پخت، روی سطح ماده نوعی پوشش مهر و موم مانند تشکیل می شود که به روغن اجازه نفوذ را نمی دهد.
در عین حال رطوبت داخل غذا به بخار تبدیل می شود و غذا را از داخل می پزد. بخار متساعد شده به دفع روغن از مواد غذایی نیز کمک می کند. با این حال انتخاب درجه حرارت مناسب در این روش پخت بسیار مهم است:
با این حال بسته به رژیم غذایی حیوان، میزان اسید چرب موجود در چربی گرفته شده از بدنش می تواند متفاوت باشد. بدن حیواناتی که از غلات تغذیه می شوند ممکن است اسیدهای چرب اشباع نشده بیشتری نسبت به حیواناتی داشته باشد که در مرتع چرا می کند یا با چمن تغذیه می شوند. بنابراین انتخاب چربی حیوانی کمی دشوار است و به عواملی بستگی دارد که برخی از آنها تحت کنترل شما نیستند.
اما اگر اصرار زیادی به استفاده از این نوع چربی ها دارید می توانید با آب کردن دنبه در خانه، خرید کره گاوی از فروشندگان محلی معتبر و حتی گرفتن سرشیر از شیرهای محلی از مزایایی آنها بهره مند شوید. فقط یادتان باشد که کره برای سرخ کردن عمیق مناسب نیست. این ماده حاوی مقدار کمی کربوهیدرات و پروتئین است که هنگام گرم شدن می سوزند.
روغن های دیگری که ممکن است برای سرخ کردن مناسب باشند چندین گزینه خوب دیگر نیز برای سرخ کردن مواد غذایی وجود دارد.
روغن زیتون روغن زیتون یکی از سالم ترین چربی های موجود در طبیعت است. این ماده نسبت به گرما مقاوم است زیرا مانند چربی های حیوانی، اسیدهای چرب اشباع نشده بسیار زیادی دارد. این اسیدهای چرب فقط یک پیوند مضاعف دارند و این موضوع باعث می شود نسبتاً پایدار باشند. فراموش نکنید که برای درست کردن غذاهایی مانند سیب زمینی سرخ کرده یا مرغ سوخاری نمی توانید از روغن زیتون استفاده کنید. منظور ما از سرخ کردن در اینجا، همان تفت دادن با حرارت کم است.
در یک مطالعه محققان بیش از ۲۴ ساعت از روغن زیتون برای سرخ کن عمیق مواد غذایی استفاده کردند و بعد از ۲۴ ساعت متوجه شدند که این روغن بر اثر حرارت بیش از حد، اکسید می شود.
از نظر تئوری این روغن یک انتخاب عالی برای سرخ کردن عمیق است. اما در عمل شما هرگز نمی توانید روغن زیتون را به مدت طولانی تحت حرارت زیاد قرار دهید. چرا که علاوه بر ترکیب مواد شیمیایی، طعم و عطر روغن زیتون نیز ممکن است هنگام گرم شدن به مدت طولانی تغییر کند.
روغن آووکادو روغن آووکادو ترکیب مشابه ای با روغن زیتون دارد. این ماده عمدتاً حاوی بعضی از چربی های اشباع نشده و اشباع شده است. روغن تصفیه شده آووکادو دارای نقطه دود بالایی در حدود ۵۲۰ درجه فارنهایت (۲۷۰ درجه سانتیگراد) است و طعم آن کمی بیشتر است.
روغن بادام زمینی روغن بادام زمینی نیز دارای نقطه دود بالایی در حدود ۴۴۶ درجه فارنهایت (۲۳۰ درجه سانتیگراد) است. این ماده محبوبترین روغن برای سرخ کردن است زیرا طعم خنثی دارد. با این حال ممکن است به اندازه دیگر گزینه هایی که به آنها اشاره کردیم؛ سالم نباشد. این روغن حاوی حدود ۳۲٪ چربی اشباع نشده است. این مقدار، عدد نسبتاً زیادی است و باعث می شود روغن در دما بالا در معرض آسیب اکسیداتیو قرار بگیرد.
روغن پالم روغن پالم بیشتر از چربی های اشباع نشده تشکیل شده است و یک انتخاب عالی برای سرخ کردن عمیق مواد غذایی است. طعم این روغن خنثی است. به خصوص اگر از نوع تصفیه نشده آن که به نام روغن نخل قرمز شناخته می شود استفاده کنید. با این حال برخی از متخصصان نسبت به پایداری کشت و برداشت روغن نخل نگران هستند.
روغن های نامناسب برای سرخ کردن برخی از چربی ها و روغن ها برای سرخ کردن مناسب نیستند. اگر چه ممکن است در قفسه های فروشگاه ها آنها را با نام روغن مخصوص پخت و پز به فروش برسانند. اما این نکته را فراموش نکنید که ترکیب موجود در مواد غذایی بسته بندی شده گاهی با آنچه که روی جعبه می نویسند متفاوت است.
روغن های گیاهی که سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند برای سرخ کردن عمیق مواد غذایی مناسب نیستند. این روغن ها عبارتند از: