در قرنطینه تمیز و استریل شده بخش بستری یکی از بیمارستانهای لندن، پیرزنی به ملاقات همسرش آمده است. این ملاقات ممکن است آخرین بعدازظهر باهم بودن آنها باشد.
مرد، مبتلا به ویروس کرونا است و وضعیت او رو به وخامت گذاشته است. در این ساعات پایانی عمر، همسرش وادار شده است که برای نزدیک شدن به تخت او، ماسک جراحی، دستکش و پوشش مخصوص به تن کند. آنها در این لحظات حق ندارند یکدیگر را در آغوش بگیرند یا ببوسند اما حتی نمیتوانند صورتهای یکدیگر را ببینند.
این صحنه از دیدار در بیمارستان Royal Free که در آن ۱۰ بیمار به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان خود را ازدستدادهاند، بارها و بارها در برابر چشمان خط مقدم تیم پزشکی و درمانی مبارزه با ویروس کرونا در سراسر دنیا تکرار شده است.
پزشک ناظر این صحنه، آرش صالح، ۳۴ ساله و فرزند یک پزشک ایرانی است که میگوید علیرغم سالها تجربه، این وداع خارج از تحمل بود.
دکتر آرش صالح ، برای کار در حداکثر زمان مجاز در پذیرش بیماران جدید از جمله مبتلایان به ویروس کرونا ،کار در بخش تنفسی بیمارستان Royal Free را رها کرد.صالح میگوید: «من آماده هستم، و متاسفانه باید بگویم که در انتظار این هستم که اوضاع خیلی بدتر شود. باید تمهیدات و اقدامات جدیتر خیلی زودتر از این صورت میپذیرفت.»
در زمان زمان تهیه این گزارش، تعداد مبتلایان شناساییشده در سراسر جهان، به یک میلیون نفر رسیده است. پزشکان و جراحان، اعضای کمسیونها، کارشناسان بهداشت عمومی و لشکری از نیروهای امدادی در هفت قاره، از رانندگان آمبولانسها تا کارکنان بیمارستانها در تکاپو هستند تا خود را با سیل پذیرش افراد مشکوک به ابتلا به ویروس کووید-۱۹ توسط بیمارستانها تطبیق دهند.
ازآنجاییکه کارکنان خط مقدم در مواجهه با بیماری جدید بسیج میشوند، ساختار و شکل مراقبتهای ویژه شبانه تغییر کرده است. همچنین شیوع ویروس کرونا، کل سیستمهای مراقبت بهداشتی را در کانون توجه قرار داده است. مداخلات ابتدایی در برخی از حوزههای قضایی، مانند آنچه در کره جنوبی اتفاق افتاد، جان بسیاری را نجات داد. ولی در بقیه کشورها ازجمله ایران، فاجعه سوءمدیریت نتایج مصیبت باری را به همراه داشته است.
سه ماه پس از شیوع اولیه (ویروس کرونا) در چین، ایالات متحده و انگلستان هردو کاملاً در معرض طوفان قرارگرفتهاند. ایالت متحده، ۲۵۰ هزار مبتلا و ۶ هزار مرگ را تایید کرده است. در انگلستان نزدیک به سه هزار نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را ازدست دادهاند. اکثر این موارد مرگ و میر در هر دو کشور، بهصورت غمانگیزی تنها در هفت روز گذشته ثبت شدهاند. با این حال آمارهای رسمی میزان واقعی این معضل را نشان نمیدهند زیرا آزمایشهای صورت گرفته ناکافی و محدود است.
این احساس که اگر سیاستمداران کمتوان در اعمال قواعد «دوری گزینی اجتماعی» تردید نمیکردند، جان افراد بیشتری حفظ میشد، در همهجا وجود دارد.
ایرانوایر با سه پزشک ایرانیتبار، با مجموع بیش از ۴۵ سال سابقه طبابت، که حالا در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا در امریکا و انگلستان هستند، گفتوگو کرده است.
دکتر جوزف رحیمیان، نیویورکنیویورک در مرکز شیوع ویروس کوید-۱۹ در ایالت متحده قرار دارد. به گزارش سی ان ان، نزدیک به صد هزار مورد ابتلا به این بیماری تأیید شده است و نیویورک بیشترین میزان مرگومیر را در بین سایر ایالتها به ثبت رسانده است. بر اساس این گزارش، تعداد مبتلایان در ازای هر صد هزار نفر، ۱۳ نفر تخمین زده شده است. تقریباً دو برابر منطقه بعدی در میان مناطقی که دچار بیشترین میزان آلودگی و آسیب شدهاند.
اندرو کوئومو، فرماندار ایالت نیویورک، ۲۵ مارس (ششم فروردین) در یک هشدار جدی اعلام کرد که همهگیری همچون یک قطار سریع و سیر در حال حرکت است و ادعا کرد که این ایالت ۱۵۰۰۰ دستگاه تنفس کمبود دارد. اما پس از دورهای از شایعات، دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا بهصورت غافلگیرانهای اعلام که قرنطینه شهر ضروری نیست.
در بیمارستانهای نیویورک، پزشکان متخصص بهصورت تماموقت به پذیرش و درمان مردم مبتلابه ویروس کرونا از همه اقشار جامعه مشغول هستند. دکتر جوزف رحیمیان، متخصص بیماریهای عفونی در یکی از مراکز درمانی بزرگ شهر، مطب شخصی خود را بست و تمام وظایف معمول خود را به کار در بخشهای بیمارستانی محدود کرده است.
دکتر رحیمیان، ۴۷ ساله، دو سال از کودکی خود را، پیش از آنکه خانوادهاش پس از انقلاب ۵۷ به امریکا بازگردند، در ایران سپری کرده است. او ۱۶ سال است که به حرفه پزشکی مشغول است و میگوید در طی این مدت چیزی را به ویرانگری (ویروس کرونا) برای حوزه درمان و سلامت ندیده است.
دکتر جوزف رحیمیان ، متخصص بیماری های عفونی در یک مرکز مهم درمانی در نیویورک می گوید بیش از 99 درصد از حجم کار او مربوط به مبتلایان به ویروس کرونا استاو میگوید: «ما اختلالاتی مانند سارس و ایبولا، حمله یازده سپتامبر، طوفان شن را تجربه کردیم ولی عظمت این (ویروس کرونا) بیسابقه بود.»
موارد مشکوک به عفونت کوید-۱۹ بیش از ۹۹ درصد از حجم کار دکتر رحیمیان را به خود اختصاص داده اند. تمامی بخشها به بخشهای ICU تبدیل و بسیاری از بخشهای بسته، مجددا باز شدهاند. بیمارستان بسیاری از ویزیتهای حضوری را کنسل و به «پزشکی از را دور» یعنی ارتباط با شهروندان وحشتزده از طریق تماس ویدیویی تبدیل کرده است.
اعضای تیم با این واقعیت مواجه هستند که اگرچه اکثر مبتلایان به کوید-۱۹ بهبود پیدا خواهند کرد، تعداد کمی از آنها نجات پیدا نمیکنند. دکتر رحیمیان میگوید: «ما باید بدانیم درخواست آدمها در صورت وخامت حالشان چیست.»
یکی از تنشهای بزرگ این است که ملاقاتها به سبک گذشته دیگر مجاز نیست. بسیاری از افراد پذیرش شده، معمولا خانوادههای خود را در کنارشان دارند.
رحیمیان میگوید: «این باعث تکدر خاطر است که آدمها بیمار هستند و روشی سریع برای بهبود آنها وجود ندارد. بخش بزرگی از کاری که من انجام میدهم، دادن انتوبیوتیک به افراد و دیدن بهبودی سریع آنها است. ولی در برابر این بیماری، احساس عجز و ناتوانی میکنم.»
۱۴ ماه مارس (۲۴اسفند) بود که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام وضعیت اضطراری کرد. در سوم آوریل (۱۵ فروردین)، رییس دولت بنا بر پیش بینیهای رسمی مبنی بر احتمال مرگ ۲۴۰ هزار نفر از امریکاییها، هشدار داد که امریکا باید برای دو هفته «بسیار دردناک» آماده باشد.
برای کارکنان بالینی در نیویورک مانند دکتر رحیمیان و تیم او بنا بر شواهدی که در تمام این مدت پیش رو داشتهاند، مشکلات افزایش یافته است، نه کاهش. او میگوید: «ما میتوانستیم این کار را خیلی پیشتر انجام دهیم.»
دکتر آرش صالح، لندندر عصر روز اول آوریل (۱۳ فروردین)، دکتر صالح در مسیر بازگشت به محل کار خود در بخشهای بیمارستان پس از یک هفته قرنطینه رنج آور در خانه بود. دکتر صالح ۳۴ ساله، به دلیل شدت گرفتن سرفهها در اواخر ماه مارس و بنابر دستورالعمل صادر شده برای عموم، به مدت ۷ روز مجبور شد از کار دست بکشد و خود را قرنطینه کند.
تصمیم به کنار کشیدن دشوار بود. دکتر صالح که والدینش مدتی پیش از انقلاب ۵۷ ایران را ترک کردند، پزشک بیماریهای تنفسی همچون آسم و انسداد مزمن ریوی است. بیماریهایی که نسبت به کوید-۱۹ بیشترین آسیب پذیری را دارند. او در بیمارستان Royal Free کار میکند، یکی از مهمترین مراکز درمانی که اولین بیماران مبتلا به ویروس کرونا در لندن برای درمان به آن برده شدند.
در حال حاضر بیش از ۹ هزار مورد تایید از ویروس کرونا در لندن وجود دارد و بیش از ۲۰ هزار از بازنشستگان سرویس سلامت همگانی به سر کار برگشتهاند تا به نبرد با ویروس کمک کنند.
دکتر آرش صالح در تجهیزات ابتدایی حفاظت شخصی که توسط اداره بهداشت عمومی انگلستان برای کارمندان بیمارستان های این کشور تجویز شدهقبل از رفتن به قرنطینه، دکتر صالح در شیفتهای ۱۲. ۵ ساعته از ۸ صبح و یا ۸ شب کار میکرد. مطابق وظایف، در زمان معمول او باید در بخشهای تنفسی تصمیمات مراقبتی اتحاذ میکرد، کلینکها را اداره و یا روشهای تحقیقاتی چون برونسکوپی را ساماندهی میکرد. او میگوید:«همه چیز به طور کامل وارونه شده است. وضعیت بیمارستان Royal Free در همان اوایل به حالت اورژانسی درآمد و بسیاری از پزشکان به ژنرالهای بزرگ لیست انجام وظایف با سختی زیاد و حداکثر ساعات مجاز کار تبدیل شدند.»
دکتر صالح در حال حاضر مسوول اسکان تازه واردها به بیمارستان Royal Free است و کسانی را که احتمال دارد به ویروس کوید-۱۹ مبتلا باشند، از سایر بیمارها جدا میکند. در هر شیفت معمولی، او با ۲۵ بیمار در ارتباط است.
او میگوید: «این (وضعیت) بسیار استرس زاست. در این فضا سطح بالایی از کار گروهی، پشتیبانی و انعطاف پذیری برقرار است ولی جریان پنهانی از ترس نیز وجود دارد.»
کارمندان سرویس سلامت همگانی در انگلستان مطابق بر دستورالعمل سازمان بهداشت این کشور (متفاوت با دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی) به تجهیزات حفاظت شخصی مجهز شده اند. این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند که تمام کارکنانی که در تماس با بیماران ک. ید-۱۹ هستند باید لباس کامل و محافظ صورت بپوشند، سازمان بهداشت انگلستان میگوید این سطح از پوشش محافظتی فقط برای شرایطی با درجه احتیاط خاص ضروری است.
دکتر صالح میگوید: «اختلاف در موضع گیریها منجر به نگرانی شده است. سوء ظنهایی وجود دارد که (این مواضع) بر اساس مصلحت اندیشی اتخاذ میشود.»
دکتر مهران سینا، لس آنجلسدکتر مهران سینا ، متخصص داخلی در لس آنجلس می گوید این فشارها در 24 سال تجربه طبابت او بی سابقه استدکتر مهران سینا با یک چهارم قرن سابقه طبابت و به عنوان یک شهروند آمریکایی متولد ایران، هرگز پیش بینی نمیکرد که روزی در موقعیتی قرار بگیرد که از حکومت نظامی طرفداری کند.
او یک متخصص داخلی ۵۵ ساله، در یکی از مراکز درمانی شهر لس آنجلس است. او و خانواده ش در سال ۵۷ از ترس آزار و اذیت به دلیل باورمندی به دین یهود، از زادگاه خود ارومیه گریختند. پس از یک اقامت کوتاه، در سال ۱۹۸۳ آنها در امریکا مستقر شدند.
دکتر سینا میگوید: «من از یک رژیم سرکوبگر و ضد یهود آمدهام و به ارزشهای آزادی احترام میگذارم. ولی در برخی موارد، برای منافع بسیاری از مردم ما باید بعضی از آزادیها را محدود کنیم. از امروز من از حکومت نظامی و حضور نیروهای ارتش در خیابان دفاع میکنم؛ فرمان در خانه بمانید و هیچ جایی نروید. من خود را چنگ میزنم وقتی میبینم مردم مهمانی میگیرند، به تعطیلات بهارانه و جشن ماردی گرا میروند. انگار سر خود را مثل کبک در برف کردهاند.»
به عنوان یک متخصص داخلی، روزهای کاری نرمال دکتر سینا، ترکیبی از کار بالینی و اداری است. الگوی کاری او از ۸ صبح تا ۵ بعدازظهر و یا ۸ صبح تا ۸ شب است.
در این روزها او هفت روز و سه شب در هفته در بیمارستان است. او میگوید: «تعداد بیشتری با علایم تنفسی مراجعه میکنند. ما فیلمی را میبینیم که بارها و بارها تکرار میشود. بعضی بهبود میابند: تب رفع میشود و ما خدا را شکر میکنیم. خیلی از کسانی را که بهبود یافتهاند مرخصی کرده ایم. ولی ما شاهد مرگ بسیاری از بیماران بو دهایم و شرایط بسیاری از بیماران در ICU وخیم است.»
همه گیری به سرعت در سراسر کالیفرنیا گسترش یافته است. تاکنون ۲۵۰ مرگ ثبت و ابتلای بیش از ۱۱ هزار نفر تایید شده است. بیمارستانی که دکتر سینا در آن کار میکند در حال آماده باش کامل است. بیش از صد هزار مجموعه جدید از اسکراب سفارش داده شده است، تغییرات جدیدی در منطقه در ورودی کارکنان ایجاد و تمام مراحل غیرضروری لغو شده است.
دکتر سینا میگوید: « در تمام این ۲۴ سال چنین چیزی ندیده بودم. ما تجربه مدیریت پیشامدهای سهمگینی را داشتهایم ولی نه به این بزرگی.»
در ایران چطور؟ با وجود وابستگی شدید خانوادگی و شخصی به ایران، هیچ یک از سه پزشک مصاحبه شونده توسط ایران وایر، نتوانستند یک نظر قاطع در مورد مدیریت شلخته حکومت ایران در برابر شیوع بومی ویروس کرونا ابراز کنند. طبق آخرین شمارش، ایران بیش از ۵۳ هزار مورد ابتلا به ویروس کوید-۱۹ و سه هزار مرگ مرتبط با این بیماری داشته است. هر چند تصور میشود که میزان آمار واقعی بسیار بیشتر از این باشد.
در این باره دکتر جوزف رحیمیان میگوید: «در خلال دنبال کردن اوضاع و حوادث در ایران، چیز آموختنیای برای آمریکا وجود ندارد. این واضح است که آنها همه حقیقت را بیان نمیکنند و ما نمیدانیم تجربه واقعی آنها چیست.»
دکتر مهران سینا با صراحت بیشتری میگوید: «من فرض میکنم که تقریبا ۵۰ درصد حرفهای آنها قابل اعتماد است.»