باقلا یکی از خوراکی های زمستانی در ایران است. اما آیا از خواص باقلا اطلاع دارید؟ آیا می دانید این خوراکی خوشمزه چه مزایایی برای بدن شما دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات با ما تا انتهای این مطلب مجله پیام سلامت همراه شوید. با توجه به ارزش غذایی که باقلا دارد می توان آن را در دسته لوبیا ها قرار داد. باقلا علاوه بر داشتن پروتئین، مقدار زیادی از مواد مغذی زیر را دارد:
- فیبر
- ویتامین K
- ویتامین B6
- روی
- مس
- آهن
- منیزیم
اگر این خواص برای شما کافی نیست، باید بدانید که این خوراکی مقدار زیادی فولات نیز دارد. فقط یک فنجان باقلا پخته شده حدود ۱۱۷ میکروگرم فولات به بدنتان می رساند. فولات برای متابولیسم انرژی، حمایت از سیستم عصبی و تولید سلول های قرمز خون مفید است و برای مادران باردار ضروری است.
این همه آن چیزی نیست که در مورد خواص باقلا وجود دارد. برخی مطالعات نشان می دهد که خواص باقلا کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و افسردگی را به همراه دارد.
خواص باقلا
ممکن است خطر ابتلا به نقایص مادرزادی را کاهش دهد در حالی که فولات برای تامین انرژی بسیار عالی است، اما مدت زیادی است که به عنوان یک ماده مغذی مهم برای زنان باردار شناخته شده است. فولات با کاهش خطر ابتلای نوزاد به نقایص مادرزادی مرتبط است.
با توجه به گزارش پزشکان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها و Public Health Service در ایالات متحده، بهتر است که تمام زنان بین سنین ۱۵ تا ۴۵ ساله روزانه ۰٫۴ میلی گرم (۴۰۰ میکروگرم) اسید فولیک را برای کمک به کاهش خطر ابتلا به نقایص مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا و آنانسفالی در بارداری های ناخواسته استفاده کنند. این ویتامین بسیار مهم است. زیرا اغلب مشکلات مادرزادی در طی چند هفته اول حاملگی اتفاق می افتد. این بازه زمانی درست بازه ای است که اکثر زنان حتی نمی دانند که باردار هستند.
متاآنالیز تحقیقی در زمینه اثرات مکمل اسید فولیک بر نقایص مادرزادی قلبی که در Scientific Reports منتشر شده است، اشاره می کند که در حالی که “مطالعات اپیدمیولوژیک نتایج متضادی را در مورد ارتباط مصرف مکمل اسید فولیک توسط مادر و خطر نقص مادرزادی قلبی در نوزاد گزارش داده اند” اما محققان در این مطالعه ارتباط مثبتی را بین مصرف مکمل فولات و کاهش خطر ابتلا به CHD کشف کرده اند.
مطالعات بیشتر منتشر شده در مجله Saudi Medical Journal and National Academies Press نشان می دهد که ارتباطی بین مصرف فولات و کاهش ضایعات مادرزادی و مرگ و میر ناشی از نقص های مادرزادی وجود دارد.
به پیشگیری از پوکی استخوان کمک می کند فقط یک فنجان باقلا حاوی ۳۶ درصد از میزان مصرف توصیه شده روزانه منگنز را در خود جای داده است. بزرگسالان باید روزانه حدود ۱۱ میلی گرم منگنز استفاده کنند.
چرا منگنز برای بدن مهم است؟ منگنز بسیاری از کارکردهای بدن را انجام می دهد. اما استخوان های این ماده را زیاد دوست دارند. زیرا موجب افزایش توده استخوان می شود. علاوه بر این، به کمبود کلسیم نیز کمک می کند.
حدود ۹۹ درصد از کلسیم بدن ما در استخوان ها و دندان ها ذخیره می شود. این موضوع باعث می شود که منگنز یک گوهر برای استخوان ها بوده و در جلوگیری از پوکی استخوان به شدت موثر باشد. محققان کتابخانه ملی ایالات متحده آمریکا نشان می دهند که مصرف منگنز همراه با کلسیم، روی و مس ممکن است به کاهش تراکم استخوان های ستون فقرات در زنان مسن کمک کند.
می تواند فشار خون بالا و خطر بیماری قلبی را کاهش دهد مصرف منیزیم اخیرا موضوع داغی شده است. این به این دلیل است که اکثر افراد دچار کمبود مواد معدنی هستند. این موضوع بسیار مهم است. زیرا منیزیم که یکی از مواد معدنی مهم می باشد در سلامت قلب نقش دارد. فشار خون بالا یک عامل خطر عمده برای ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی است. مطالعات نشان می دهد که منیزیم می تواند فشار خون بالا را کاهش دهد.
تجزیه و تحلیل ۱۲ آزمایش بالینی نشان داد که مصرف مکمل منیزیم در مدت ۸ تا ۲۶ هفته در ۵۴۵ نفر از مبتلایان به فشارخون بالا باعث کاهش فشار خون دیاستولیک شد. با این حال، مطالعه دیگری نتیجه گرفت که مصرف مکمل منیزیم به همراه میوه ها و سبزیجات غنی از منیزیم و همچنین غذاهای کم چرب به مدت ۳ تا ۲۴ هفته با کاهش فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک همراه بود.
از سیستم ایمنی قوی پشتیبانی می کند باقلا حاوی مقدار خوبی از مس است که به مراقبت از سلامت سلول ها کمک می کند. سلول های سفید برای بدن ما بسیار مهم هستند. زیرا آنها باعث تخریب پاتوژن های بیماری زا می شوند، و در نهایت به حذف رادیکال های آزاد موجود در بدن کمک می کنند.
مس برای اطمینان از کارکرد صحیح سلول های سفید خون نقش مهمی ایفا می کند. اما بدن نمی تواند این ماده را به اندازه کافی تولید کند. بنابراین، مکمل های غذایی از قبیل باقلا، ممکن است باعث ورود میزان کافی از مس به بدن شوند. علاوه بر این، از آنجا که حضور سلول های سفید در بدن حیاتی است، کمبود این سلول ها بدن را به بیماری و عفونت بسیار حساس می کند، به همین دلیل کمبود مس بسیار خطرناک است.
خواص باقلا توانایی مبارزه با آسیب های رادیکال آزاد را در مطالعات انجام شده در ژاپن اثبات کرد. این تحقیق که نتایج آن در مجله Environmental Health and Preventive Medicine منتشر شده نشان می دهد عصاره های متانولی تهیه شده از لوبیای جامد توانایی آنتی اکسیدانی بدن افراد مسن را افزایش می دهد.
باقلا انرژی بدن را تامین می کند خواص باقلا به دلیل آهن موجود در این لوبیا، انرژی مورد نیاز بدن را فراهم می کند. به طوری که یک فنجان باقلا حدود ۱۴ درصد از نیاز روزانه بدن به آهن را تامین می کند.
برای تولید هموگلوبین بدن نیاز به آهن دارد. هموگلوبین باعث می شود که اکسیژن در تمام بدن و سلول ها پخش شود. اگر بدن کمبود آهن داشته باشد، یعنی با یک چالش مواجه است. کمبود آهن می تواند احساس خستگی و کندی را بر روی بدنتان تحمیل کند. کم خونی مهمترین نتیجه کمبود آهن در بدن است. مصرف غلات غنی از آهن می تواند خستگی و در نهایت علائم آنمی را از بین ببرد.
با این حال، اگر کمبود گلوکز ۶-فسفات دهیدروژناز (G6PD) داشته باشید، مصرف زیاد حبوبات ممکن است برایتان مضر باشد. این به این دلیل است که حبوبات حاوی مقادیر بالایی از دیویسین، کان ویسین، و مواد شیمیایی isouramil هستند، که احتمالا به شدت اکسید کننده می باشند. به همین دلیل افراد مبتلا به کمبود G6PD باید از مصرف باقلا اجتناب کنند.
می تواند عملکرد بدن را بهبود بخشد برخی از مطالعات نشان می دهد که خواص باقلا ممکن است به کاهش علائم بیماری پارکینسون کمک کند. تحقیقات منتشر شده در مجله Clinical & Diagnostic Research که بر باقلا تازه با پوسته بیرونی، باقلا که در الکل و آب حل شده است، و همچنین باقلا خشک شده انجام شده نشان می دهد که با توجه به افزایش سطح L-dopa و C-dopa در خون پس از مصرف باقلا، بدون هیچ گونه عارضه جانبی، بهبود قابل توجهی در عملکرد بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون مشاهده می شود.
ارزش غذایی باقلا
یک فنجان (۱۷۰ گرم) از دانه های پخته شده این گیاه حاوی مواد مغذی زیر است:
- ۱۸۷ کالری
- ۴ گرم کربوهیدرات
- ۹ گرم پروتئین
- ۷ گرم چربی
- ۲ گرم فیبر
- ۱۷۷ میکروگرم فولات (۴۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۷ میلی گرم منگنز (۳۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۴ میلی گرم مس (۲۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۲۱۲ میلی گرم فسفر (۲۱ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۱ میلی گرم منیزیم (۱۸ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۵ میلی گرم آهن (۱۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۴۵۶ میلی گرم پتاسیم (۱۳ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۲ میلی گرم تیامین (۱۱ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۷ میلی گرم روی (۱۱ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۲ میلی گرم ریبوفلاوین (۹ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۹ میکروگرم ویتامین K (حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۲ میلی گرم نیاسین (۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
- میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۲ میلی گرم کلسیم (حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۴،۴ میکروگرم سلنیوم (حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
اثرات جانبی بالقوه و موارد احتیاط در مورد مصرف باقلا
باقلا به عنوان یک راه ممکن برای کاهش افسردگی پیشنهاد شده است. دلیل این امر این است که این گیاه حاوی لوودوپا که به عنوان l-dopa نیز شناخته می شود، می باشد. بدن شما دارای توانایی تبدیل لوودوپا به دوپامین است. دوپامین یک انتقال دهنده عصبی است که به تنظیم خلق و خوی کمک می کند.
با این حال، مقدار لوودوپا در باقلا متفاوت است. این به این معنی که خواص باقلا در انواع مختلفش ممکن است متناقض باشد. بعضی از محققان معتقدند مقدار زیاد لوودوپا می تواند کمبود ویتامین B6 را ایجاد کند و به این ترتیب منجر به افسردگی شود. برای تایید یا رد این ادعا به مطالعات بیشتر نیاز می باشد. گزارش شده است که اگر از مهارکننده های مونوآمین اکسیداز یا MAOI برای افسردگی استفاده می کنید، باید از مصرف باقلا اجتناب کنید.
همانطور که قبلا گفته شد، مصرف باقلا برای کسانی که دارای کمبود G6PD هستند ممکن است خطرناک باشد. زیرا می تواند بیماری را تشدید کند.
علاوه بر این، باقلا ممکن است برای برخی از افراد واکنش آلرژیک ایجاد کنند. اما تحقیقات نشان می دهد که باقلا خوب پخته شده می تواند به کاهش خطر ابتلا به آلرژی کمک کند.