پناهجویان ایرانی در سوئد به دلیل شرایط وخیم دست به اعتصاب غذا زدند

دویچه‌وله: گروهی از پناهجویان ایرانی در شهر یوتبری سوئد دست به تحصن و اعتصاب غذا زده‌اند. اعتراض آنها به وضع وخیم پناهندگان در این کشور است. آنها هم‌چنین از دولت سوئد می‌خواهند از "سیاست دوگانه" در قبال جمهوری اسلامی دست بردارد.
 
«خیلی‌از ما، حتی آنهایی که بچه دارند مجبوریم برای گذران زندگی در یک اتاق با دو سه نفر شریک شویم. کمک مالی اداره مهاجرت کفاف خرج اینجا را نمی‌دهد. مجبوریم سیاه کار کنیم. واقعا متاسفم برای خودمان که حتی وقتی برای هم‌وطن‌مان کار می‌کنیم استثمار می‌شویم. با دستمزد خیلی کم از ما بیگاری می‌کشند. من مجبورم سیاه کار کنم و صاحب کار با وجود این که می‌داند من چه شرایطی دارم، ساعتی ۴۰ تا حداکثر ۶۰ کرون (۶۰ کرون سوئد حدودا پنج و نیم یوروست) با من حساب کند.»
 
این را نرگس جلالی به دویچه‌وله فارسی می‌گوید. یکی از پناهجویان ایرانی مقیم یوتبری سوئد که بیش از چهار سال و نیم است در انتظار جواب دادگاه و روشن شدن وضع پناهندگی‌اش است. یک بار جواب رد گرفته، اعتراض کرده است و حالا یک سال و نیم از آن زمان می‌گذرد اما حتی زمان تشکیل دادگاه بعدی روشن نیست.
 
صاحب‌کار گاهی از او می‌خواهد روزی  ۱۲ یا ۱۳ ساعت کار کند. می‌گوید: «خوب برای زنی که بچه دارد و بچه‌اش را پیش دوستش گذاشته این خیلی کار سختی است. برای مردها هم وضع بهتر از این نیست. وقتی پس از یک روز کاری طولانی وقتی می‌بینند در آخر ساعتی ۴۰ کرون به آنها داده می‌شود. در حالی که مجبورند حتی برای یک اتاق در ماه دستکم پنج شش هزار کرون بدهند.»
سیاست دوگانه غرب در قبال جمهوری اسلامینرگس همراه با گروهی نزدیک به ۸۰ نفر از پناهجویان ساکن شهر یوتبری از روز ۱۵ فوریه دست به یک حرکت اعتراضی زده‌اند. ۶۳ نفر تحصن کرده‌اند. ۱۴ نفرشان اعتصاب غذا. او جزو اعتصابی‌هاست. می‌گوید آنها با این حرکت می‌خواهند به خیلی چیزها اعتراض کنند، «به سیاست کل دنیا نسبت به پناهجویان»، به مماشات دولت‌سوئد با جمهوری اسلامی و «زد وبندهای پشت پرده» دولت‌ سوئد و دولت‌های اروپایی با حکومت ایران، آنهم در شرایطی که «وضع پناهجویان در قلب اروپا، در جایی مثل سوئد هم وخیم است چه برسد به کشورهایی مثل ترکیه و یونان».
 
نرگس جلالی می‌گوید اعتراض ما به سیاست‌های دوگانه کشورهای غربی است که «ادعا می‌‌کنند ما با معترضین و در کنار مردم ایرانیم ولی پشت پرده با دولت ایران همکاری می‌کنند. ما می‌خواهیم دولت سوئد دست از زد و بند با جمهوری اسلامی بردارد.»
اخراج، خطری که بالای سر بسیاری از پناهجویان در سوئد استاین پناهجویان در عین حال از دولت سوئد می‌خواهند به شرایط نامساعد پناهجویان در این کشور رسیدگی کند. در میان آنها افرادی هستند که به خاطر فعالیت سیاسی یا عقاید مذهبی ایران را ترک کرد‌ه‌اند و حالا خطر اخراج بالای سرشان است. نرگس جلالی می‌گوید «خواست ما رسیدگی سریع و عادلانه به پرونده پناهندگی ماست.»
 
او از انجمن‌های ایرانی نیز سوئد انتقاد می‌کند: «پناهنده‌های سوری از حمایت هم‌وطنان خود برخوردارند ولی این در مورد ما ایرانی‌ها صادق نیست. فقط هم ما نیستیم. همه فارسی‌زبان‌ها، افغان‌ها هم همین مشکل را دارند. برخی هم‌‌وطنان ایرانی ما ۴۰ سال است در اینجا زندگی می‌کنند، انجمنی دارند، کمک دولتی می‌گیرند و می‌توانند از پناهجویان حمایت کنند، ولی ترجیح می‌دهند فقط برای خود کار ‌کنند.»
با این حال آنها در حرکت اعتراضی خود تنها نیستند. هستند ایرانی‌ها و سوئدی‌هایی که در سازماندهی و تامین مالی این حرکت به یاری پناهجویان معترض آمده‌اند. رضا طالبی، فعال سیاسی و از حامیان این حرکت اعتراضی به دویچه‌وله فارسی می‌گوید:
 
«ما یک گروه هستیم که هرکدام از ما شخصا تصمیم گرفت از این حرکت حمایت کند. از طرف مردم شهریوتبری و شهرهای دیگر سوئد نیز برای حمایت از این حرکت همایشی انجام شده تا هزینه‌های این حرکت اعتراضی را پوشش بدهد. از جمله هزینه چادر، کرایه رفت و آمد، برق یا وکلایی که می‌خواهند کار معترضین را پیش ببرند.»
 
هدف اصلی این گروه این است که به هیچ وجه اجازه اخراج پناهجویان ایرانی را به اداره مهاجرت سوئد ندهد. او می‌گوید: «ما می‌خواهیم به اداره مهاجرت سوئد بفهمانیم که نمی‌گذاریم تصمیم‌شان برای به اخراج آنها را عملی کنند. زیرا مشکل این افراد این نبوده که به دنبال زندگی به اصطلاح مجلل به اینجا آمده باشند، بلکه به دلایل سیاسی یا مذهبی یا اجتماعی زندگی و کاشانه‌شان را رها کرده‌اند از اینجا تقاضای پناهندگی کرده‌اند.»
"صدای ما را بشنو"
رضا طالبی از تاریخچه گروهی می‌گوید که پیگیر مطالبات پناهجویان بوده و حالا دست به تحصن و اعتصاب غذا زده است: «پناهندگان اینجا از مدت‌ها پیش گروهی تشکیل دادند به نام "صدای ما را بشنو". این گروه تلاش کرد از راه‌های مختلف صدای حق‌طلبی خود را به گوش دولت سوئد برساند. من به عنوان کسی که سال‌هاست در اینجا زندگی می‌کنم و در این عرصه‌ها کار کرده و تجربه دارم تصمیم گرفتم به آنها برای سازماندهی این حرکت اعتراضی کمک کنم و حالا داریم این حرکت را با هم پیش می‌بریم.»

۱۴ نفری که اعتصاب غذا کرده‌اند، تصمیم گرفته‌اند «تا آخر راه بروند». انتظار آنها این است که چنین حرکتی اذهان عمومی سوئد را متوجه وضع بد پناهندگان و رفتار دولت این کشور کند. رضا طالبی می‌گوید: «این مسئله در سوئد که جامعه دمکراتیکی است قابل لاپوشانی نیست.»
 
سوئد یکی از کشورهایی است که بیشترین پناهنده را در جهان نسبت به جمعیت خود پذیرفته و به آنها امکان زندگی داده است. ولی با شروع جنگ سوریه و آمدن موج مهاجران به سوی کشورهای اروپایی برخورد دولت سوئد نیز با مهاجران نیز تغییر کرد. نه فقط سوئد که درهای بسیاری از کشورهای اروپایی بر روی انسان‌هایی که از وحشت جنگ و افراط‌گرایی‌ فرار کرد‌ه‌ بودند، بسته ماند.

رضا طالبی می‌گوید: «متاسفانه بعضی از کشورها به مسئولیت خود عمل نکردند و بار کمک‌های انسانی تنها بر دوش چند کشور از جمله آلمان، سوئد، بلژیک و تا حدودی هلند تقسیم شد. بقیه کشورهای اتحادیه اروپا تقریبا پناهنده نپذیرفتند. این باعث شد که منابع انسانی سوئد برای پذیرش پناهند‌ه‌ها کم شود. از طرف دیگر نیروهای دست‌راستی در سوئد قدرت گرفته‌اند. به همین دلیل نه تنها از نظر منابع مالی و مسکن و سایر امکانات مثل آموزشی و مسکن و غیره کم شد، بلکه از نظر سیاسی هم جوی ایجاد شد که به نفع مهاجران نبود.»
 
او نیز به سیاست دولت سوئد نسبت به جمهوری اسلامی و آنچه در رسانه‌های این کشور در رابطه با ایران انعکاس می‌کند انتقاد دارد و می‌گوید: «تصویری که رسانه‌های اروپا و مخصوصا سوئد از وضعیت ایران نشان می‌دهند در حقیقت مطابق است با آن چیزی است که جمهوری اسلامی از ایران ارائه می‌دهد. تصویری که ربطی به واقعیت ندارند.»
 
این هم به گفته این فعال سیاسی یکی ازمواردی است که باعث شده پذیرش پناهندگی ایرانی‌ها سخت‌تر از همیشه شود. بعضی از این پناهجویانی که در این حرکت اعتراضی شرکت کرده‌اند بیشتر از پنج سال است که در انتظار روشن شدن وضع‌شان در سوئد هستند. رضا طالبی می‌گوید: «روشن است کسی که حاضر باشد این مدت طولانی را در این شرایط سخت زندگی کند، در ایران با وضعیتی روبروست که نمی‌تواند برگردد.»
+25
رأی دهید
-17

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    metalrain - استکهلم، سوئد

    کسانی هستند از اینها که واقعن به خاطر مشکلی تقاضای پناهندگی دادند و لی متاسفانه خیلی از متقاضیان سالهای اخیر به نام زندگی بهتر با ویزای عادی میان و بعد میگن جونمون در خطره و بیشترشون هم وقتی اقامت گرفتند دوباره شروع به سفر تعطیلات به ایران میکنند!!! دولت نروژ از این موضوع اطلاع پیدا کرده و اقامت خیلی از ایرانیها رو لغو کرده, اداره مهاجرت سوئد هم تقریبا به همین نتیجه رسیده مخصوصا از سال 2015 که خیلی ها به اسم نوجوان (بیشتر ازافغانستان)زیر 18 سال میامدند و بعدا مشخص شد اکثرا بالای 24 سال سن داشتند.
    5
    72
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    دیارکو - جزیره واق واق ، جزیره کریسمس

    یک مشت دروغگو تنبل وطن فروش که واسه اقامت حتی ....می‌کنند و همین که اقامت بگیرند سال بعد واسه تعطیلات و‌ پوز دادن می‌رن ایران
    17
    69
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان

    بعضی از ایرانی ها همچین خوشون رو واسه سوئدی ها جر میدهند انگار سوئد وطن آبا و اجدادی اینهاست!! به تو چه مربوطه که کی میره مسافرت؟ مردم کشورهای اسکاندیناوی علاقه زیادی به مهاجرت به کشورهای گرمسیر مثل آمریکا و استرالیا و جنوب اروپا داشته و دارند و اکثر کسانی هم که مهاجرت میکنند مردان جوان هستند واسه همین این کشورها دچار کمبود مردهای مجرد شدند و شروع کردند به گرفتن پناهنده حالا دیگه اینقدر مرد مجرد وارد این کشورها شده که نه تنها کمبود مرد مجرد ندارند بلکه زیادی هم آورده اند واسه همین گرفتن اقامت واسه زنها که سخت تر بود واسه مرده ها هم سخت شده.
    50
    13
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    karaji - کرج ، ایران

    این که هموطن آدم تو غربت بیاد برده وار با حقوق خیلی پایین از آدم کار بکشه نهایت بیشرفیه ! امیدوارم اینا بعد از اقامت گرفتن بیشرف نشن !!
    5
    52
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران

    [::grizzly - برلین، آلمان::]. دوست عزیز اینکه کسی پناهنده میشه بخاطر اینکه اعلام میکنه در کشورش خطر مرگ برا ش وجود داشته بعد سال بعدش برای مسافرت برمیگرده به همون کشور به کسی مربوط نیست؟ وقتی عده زیادی اینطوری دروغ میبافند شرایط برای یه پناهنده سیاسی واقعی خیای سخت میشه دلیلش اینه که ما ناراحت میشیم. اگر توی اون کمپ دو سه نفر پناهنده واقعی باشند مطمئن باش دولت سوئد با احترام رفتار میکنه ولی وقتی میره میبینه صدها نفر لات و چاقو کشو و زن و بچه قد و نیم قد به اسم پناهنده ریختن اون تو غذای مجانی و پول هفتگی میخوان انگار حق باباشون هست معلومه که احترامش رو از دست میده.
    2
    56
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    نیایش - تهران، ایران

    من شنیدم که حزب سوسیال دمکراتشون طرفدارانش رو به سرعت داره از دست میده و در آمارپایین تر از دمکرات سوید که یه جور راسیست هستند اومده . مردم به شدت از ورود یکدفعه مهاجرینی که حدود صد و سی هزار بودند عصبانی هستند و پس انداز مالیاتشون اومده پایین و کلی هم براشون دردسر تجاوز و مواد و غیره آورد البته میان اونها البته انسانهای خوب هم هستند ولی کار چند نفر وضعیت همه رو خراب میکنه !
    4
    25
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران

    [::karaji - کرج ، ایران::]. شما توی ایران برو یه ساندویچی سوال کن به کارگرش چقدر میده رفتارش چطوری هست درحالیکه خودش داره روزی دو سه میلیون درمیاره ...از ماست که بر ماست ...یه سوئدی توی سوئد به هموطن خودش احترام میذاره توی هرکشور دیگه هم بره به هموطن خودش احترام میذاره ..یه ایرانی کره مریخ هم بره یه ایرانی دیگه ببینه بهش بی احترامی میکنه...خودم دانشجو بودم با پوست و گوشت اینرو حس کردم .
    2
    42
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    kadash - استکهلم، سوئد

    [::karaji - کرج ، ایران::]. فکر کردی چی،ایرانی جماعت همینه،اتفاقا تا بتونن سر هموطن خودشون و البته دیگران کلاه میگذارن برای منفعت خودشون.این پناهجوها همکه الان ننه من غریبم بازی در میارن به محض اینکه بتونن همونکار رو میکنن.تو سوئد ،سوئدی و غربی که‌نمیاد به کسی کار سیاه و غیرقانونی بده اونها سفید و درست و قانونی فقط زندگی میکنن .اینها همشون از همین پناهنده های سابق و عربها و ترکها و ایرانیها و غیره هستن از اینکارا میکنن و همدیگه رو میچاپن.
    2
    47
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    مسافران - آنکارا، ترکیه
    به قول معروف :چشم تان کور،دَندتان نرم! «مشکل این افراد این نبوده که به دنبال زندگی به اصطلاح مجلل به اینجا آمده باشند، بلکه به دلایل سیاسی یا مذهبی یا اجتماعی زندگی و کاشانه‌شان را رها کرده‌اند از اینجا تقاضای پناهندگی کرده‌اند.»(!) اگر واقعأ چنین گزاره ای صحت دارد،چرا این جماعت در پاکستان یا عربستان یا امارات که از لحاظ بعد مسافتی به ایران نزدیکترند،تقاضای پناهندگی نکرده اند؟
    9
    15
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    Walter White - آلبوکرکی، ایالات متحده امریکا
    [::مسافران - آنکارا، ترکیه::]. چون پاکستان و عربستان وضع اجتماعی سیاسی و مذهبی شان بهمان بدی ایرانه چه بسا بدتر.و اصلا جز کشورهای امن و پناهنده پذیر نیستن.البته شکی نیست این افرار برای زندگی بهتر رفتن.
    9
    15
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    [::آذرمیانه - آذربادگان، ایران::]. ببین مسئولین کشورهای پناهنده پذیر بخوبی میدونند که کی مشکل داره و کی داره دروغ میگه واسه همین به بعضی ها پناهندگی اجتماعی میدهند و به بعضی ها هم پناهندگی سیاسی، یعنی وقتی کسی اعلان پناهندگی میکنه همون مسئولین با سفارتی ها تماس میگیرند که همچین کسی اومده و میپرسند که چه سوابقی داره ولی ایرانیها چون خیلی ساده و گاگول هستند فکر میکنند از این خبرها نیست
    20
    5
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۷:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    رفته بودیم مغازه یکی از آشناها همسایشون هم اومده بود مرده میگفت پسرم رو فرستادم این هفته داره قاچاقی میره آلمان یکی از بچه ها که آلمان بود بهش گفت حاجی پسرت اگه اهل کار یا درس هست بذار بره ولی اگه اهل عرقخوری و دعوا و دختربازی هست داری سیصد چارصد میلیون خرج میکنی میره بدبخت میشه خیلیها اومدن اونجا رفتن دعوا کشته شدن افقی برگشتن .. مرده برگشت گفت والا اهل عرق و ورق و خانوم و ایناست ولی زرنگه میره یه دختر آلمانی موطلایی میگیره بالاخره زبانشون رو یاد میگیره یه بچه ای هم درست میکنه دست و پاش بند میشه ...اون فامیلیمون چیزی نگفت وقتی اومدیم بیرون گفت زرشک اینم طرز فکر مردم ما هستش حالا تروریست هم نیستیم
    6
    25
    ‌پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۹:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.