آرش درمبخش، برنده جایزه محیط زیستی، به تقلب در نوشتن رساله دکترا متهم شد

یورونیوز :آرش درمبخش، فرانسوی ایرانی‌تبار که پیشتر برنده جایزه محیط زیستی با عنوان «نوبل توسعه پایدار» شده بود، متهم به تقلب در نوشتن پایان‌نامه دکترای خود شده است.
 
نشریه لوپوئن چاپ پاریس در گزارشی خبر داده است که پایان‌نامه دکترای آرش درمبخش، که در سال ۲۰۱۵ در دانشگاه پانتئون سوربن دفاع شده است، حاوی تعداد بسیار بالایی از موارد تقلب و کپی بدون ذکر منبع است.
 
مساله تقلب در پایان‌نامه آقای درمبخش پس از آن خبرساز شد که روز ۹ فوریه یک حساب توییتری، که برای همین منظور ایجاد شده بود، با ارائه شواهدی نشان داد کپی‌کاری گسترده‌ای در پایان‌نامه وی دیده می‌شود که برای اخذ مدرک دکترای حقوق نوشته شده است. آقای درمبخش که دو بار در آزمون ورودی وکلا شکست خورده بود، تلاش کرده بود تا ورود به حرفه وکالت را از راه اخذ یک مدرک دکترا بیازماید؛ امری که قانون آن را مجاز می‌شمارد.
 
بررسی‌ها نشان می‌دهد رساله دکترای وی مملو از کپی‌ پاراگراف‌های دیگران بدون نام بردن نویسنده اصلی یا ارجاع یا قید گیومه بوده است. برای مثال در این پایان‌نامه، بخشی از متن مقاله یک دانشجوی خارجی در سال ۲۰۰۸ دیده می‌شود، همچنین در بخشی دیگر از آن قسمت بزرگی از یک مقاله روزنامه فیگارو تقریبا کلمه به کلمه کپی شده است بدون آنکه اسمی از مرجع آن قید گردد.
 
آقای درمبخش در واکنش با رد کردن اتهامات گفته است این اقدامات برای بدنام کردن او در فاصله ۵ هفته مانده به انتخابات شهرداری‌ها انجام شده است. وی که در انتخابات به عنوان نامزد حضور دارد گفته است «خطاهایی در شکل» پایان‌نامه وجود داشته اما پس از درخواست هیئت ژوری آن‌ها را تصحیح کرده است. با این حال نشریه لوپوئن می‌گوید نسخه‌ای که از پایان‌نامه در دسترس است تصحیح خطاها را نشان نمی‌دهد.
 
در حالی که بسیاری از پایان‌نامه‌های دانشگاهی پس از مدت محدودی در دسترس عموم قرار می‌گیرند با این حال متن کامل پایان‌نامه آقای درم‌بخش بنا به گفته مسئولان دانشگاه تا مارس ۲۰۴۷ یعنی حدود ۲۷ سال دیگر در دسترس نخواهند بود. منتقدان مقامات دانشگاه سوربن را به همدستی در سرپوش گذاشتن بر تقلب علمی متهم کرده‌اند.
پایان‌نامه آقای درمبخش یک بار پیش از این در ابتدای سال ۲۰۱۹ به بحثی در محافل دانشگاهی بدل شده بود و شماری از استادان حقوق دانشگاه‌های فرانسه از دانشگاه سوربن خواسته بودند برای بررسی بیشتر متن آن در دسترس عموم قرار داده شود. دانشگاه در مقابل این تقاضا سرانجام نسخه‌ای محدود از این پایان نامه‌ را در دسترس عموم قرار داد، نسخه‌ای که مبنای تحقیق حساب توییتری جدید قرار گرفته است.
 
آقای درمبخش می‌گوید علت تاخیر زیاد در انتشار عمومی پایان‌نامه او «محرمانه بودن داده‌های استفاده شده از اداره پلیس» بوده است. با این حال برونو دوندرو، استاد راهنمای پایان‌نامه آقای درمبخش، با رد کردن محرمانه بودن محتوای پایان‌نامه گفته است: «این هیچگاه تصمیم هیئت ژوری نبوده. من به سهم خودم شوکه شدم وقتی فهمیدم حرف از محرمانه بودن طرح به میان آمده.» دیگر اعضای هیئت ژوری از اظهار نظر در این باره خودداری کرده‌اند.
 
پرونده پایان‌نامه آقای درمبخش در میان شبکه‌های اجتماعی و محیط دانشگاهی فرانسه نیز خبرساز شده است و انتقادات بسیاری را از دانشگاه سوربن برانگیخته است. به ویژه با توجه به اینکه دانشگاه از سال ۲۰۱۲ مجهز به نرم‌افزار تقلب‌یاب بوده، نرم‌افزاری که به استادان کمک می‌کند مطالب کپی‌شده در پایان‌نامه دانشجویان را به سرعت تشخیص دهند.
آرش درمبخش که اکنون ۴۰ سال دارد در کودکی به همراه خانواده خود از ایران به فرانسه مهاجرت کرد. وی از اعضای حزب راست موسوم به «جمهوری‌خواهان» است و عضو انجمن شهر کوربووا در حومه غربی پاریس به شمار می‌رود.
 
در نتیجه تلاش‌های او، قانونی در سال ۲۰۱۶ در فرانسه به تصویب رسید که به موجب آن، سوپرمارکت‌ها و رستوران‌هایی که بالاتر از ۴۰۰ متر مربع مساحت دارند مجاز به دور ریختن مواد غذایی قابل مصرف نیستند.
آقای درمبخش در سال‌های اخیر بارها در مطبوعات و کانال‌های مختلف تلویزیونی فرانسه ظاهر شده است. پیشتر منتقدان او را به جعل اخبار دروغین متهم کرده‌ بودند.
+5
رأی دهید
-6

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.