ماهی باسا ؛ ماهی پینه دوز از خواص تا ارزش غذایی این ماده غذایی

پیام سلامت : باسا نوعی ماهی سفید است که بیشتر در جنوب شرقی آسیا یافت می شود. در کشورهای وارد کننده این ماهی، به دلیل طعم و بافت مشابه با ماهی کاد، از ماهی باسا به جای جایگزین کاد استفاده می شود.
 
با این حال، با وجود محبوبیت این نوع ماهی، برخی معتقدند که مصرف باسا برای بدن مضر است. در این مقاله به بررسی ارزش غذایی این ماهی پرداخته و به این سوال پاسخ می دهیم که آیا مصرف ماهی پینه دوز برای بدن خطرناک و مضر است؟
ماهی باسا چیست؟
باسا نوعی گربه ماهی متعلق به خانواده Pangasiidae است. نام علمی و رسمی آن Pangasius bocourti می باشد. هرچند که در ایالات متحده اغلب آن را به نام ماهی باسا یا بوکورتی می شناسند.
 
گوشت این ماهی سبک و بافت نرمی دارد. به همین دلیل بیشتر به صورت گوشت فیله شده در فروشگاه ها عرضه می شود. ماهی باسا در رودخانه های مکونگ و چائو پرای زندگی می کند. این رودخانه ها در چندین کشور آسیای جنوب شرقی روان هستند. البته با توجه به محبوبیت و تقاضای فراوان برای صادرات این ماهی، باسا در حوضچه های اطراف رودخانه مکونگ نیز پرورش داده می شود. یکی از ویژگی های این ماهی که باعث محبوبت فراوان آن شده است، بهای تمام شده پایین آن می باشد. در واقع پرورش این ماهی بسیار کم هزینه است. به همین دلیل قیمت عرضه آن نیز به شدت رقابتی می باشد.
ارزش غذایی
مانند دیگر انواع ماهی سفید، باسا نیز کم کالری و غنی از پروتئین با کیفیت بالا است. هر وعده ۴٫۵ اونسی (۱۲۶ گرم) از این ماهی ارزش غذایی زیر را دارد:
 
  •     کالری: ۱۵۸
  •     پروتئین: ۲۲٫۵ گرم
  •     چربی: ۷ گرم
  •     چربی اشباع شده: ۲ گرم
  •     کلسترول: ۷۳ میلی گرم
  •     کربوهیدرات: ۰ گرم
  •     سدیم: ۸۹ میلی گرم
 
با توجه به کالری کم و پروتئین زیاد، این ماده غذایی می تواند برای افرادی که رژیم لاغری دارند بسیار مفید باشد. ماهی باسا همچنین حاوی ۵ گرم چربی غیر اشباع است که شامل برخی از اسیدهای چرب امگا ۳ می باشد.
 
اسیدهای چرب امگا ۳ چربی های ضروری هستند که برای حفظ سلامت بدن و مغز، به خصوص برای افراد مسن، مفید می باشد. با این حال، چربی های امگا ۳ موجود در ماهی باسا، بسیار کمتر از امگا ۳ موجود در ماهی های چرب مانند ماهی قزل آلا و ماهی خاویاری است.
خواص ماهی باسا
ماهی های سفید مانند باسا به بدن پروتئین با کیفیت ارائه می دهند اما کالری زیادی ندارند. به طور کلی خوردن ماهی موجب افزایش طول عمر می شود و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

افرادی که ماهی می خورند می توانند بیشتر زنده بمانند در مطالعات مشاهده شده است که افرادی که بیشتر ماهی می خورند عمر طولانی تری نسبت به سایر افراد دارند. در واقع، در یک مطالعه مشخص شد که کسانی که بیشتر ماهی می خوردند، (این فاکتور با آزمایش سطح چربی امگا ۳ در جریان خونشان اندازه گیری شد) ۲ سال بیشتر از افراد عادی عمر می کنند.
 
اگر چه اسیدهای چرب امگا ۳ بیشتر در ماهی های چرب یافت می شود، اما ماهی های غیر چرب مانند باسا نیز می توانند باعث افزایش میزان امگا ۳ در جریان خون شما شوند.
 
به یاد داشته باشید که مطالعات انجام شده در این زمینه هنوز نتوانسته اند که علت و معلول را اثبات کنند. بنابراین، این مطالعات نمی توانند بگوید که مصرف ماهی تنها چیزی است که باعث می شود افراد عمر طولانی داشته باشند. با این حال، تحقیقات نشان می دهند که ماهی یک ماده غذایی بسیار سالم است.

ماهی باسا خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد افرادی که بیشتر ماهی مصرف می کنند، شانس کمتری برای ابتلا به بیماری های قلبی دارند. این خاصیت به میزان اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی های چرب باز می گردد. با این حال، حتی خوردن ماهی های غیر چرب، با کاهش سطح کلسترول خون ارتباط دارد و ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.
 
این موضوع نشان می دهد که مصرف ماهی در کل، ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. بنابراین سعی کنید در رژیم غذایی خود بیشتر از ماهی های سفید مانند ماهی باسا یا همان ماهی پینه دوز استفاده کنید.
این ماهی حاوی پروتئین با کیفیت است باسا مانند دیگر ماهی های سفید منبع خوبی از پروتئین با کیفیت است. پروتئین نقش مهمی در بدن دارد. رشد و ترمیم بافت های بدن و تولید آنزیم های مهم از جمله وظایف این درشت مغذی می باشد.
 
هر وعده ۴٫۵ اونسی (۱۲۶ گرم) از ماهی باسا دارای ۲۲٫۵ گرم پروتئین با کیفیت بالا و کامل است. منظور از پروتئین کامل پروتئینی است که تمام ۹ آمینو اسید ضروری و مورد نیاز بدن را دارا می باشد.

ماهی باسا ماده غذایی کم کالری محسوب می شود کالری کم این ماهی باعث شده است که مصرف آن به افرادی که قصد کاهش وزن را دارند توصیه شود. در واقع، یک وعده ۴٫۵ اونسی (۱۲۶ گرم) از این ماهی فقط ۱۶۰ کالری دارد.
 
علاوه بر این، برخی مطالعات نشان داده اند که پروتئین های موجود در ماهی، نسبت به دیگر منابع حیوانی پروتئین، ممکن است به شما کمک کند تا بیشتر احساس سیری کنید.
 
یک مطالعه نشان داد که پروتئین ماهی در مقایسه با پروتئین مرغ و گوشت گاو بیشترین تأثیر را بر احساسات سیری دارد.
آیا مصرف این ماهی برای بدن خطرناک نیست؟
به طور کلی، مصرف هر گونه ماهی، کمی ضرر را برای بدن دارد. این به این دلیل است که ماهی ها می توانند حاوی آلاینده های زیستی صنعتی مانند جیوه و پلی فنل های بفنیل (PCBs) باشند. این ترکیبات می توانند در بدن تجمع پیدا کرده و اثرات سمی داشته باشند. با این حال، این ضرر آن قدر کم است که بهتر است به آن توجه نکنید.
 
مطالعات انجام شده نشان می دهند که میزان فلزات سنگین موجود در بدن ماهی باسا در محدوده ایمن قرار دارد. با این حال، پیش بینی شده است که ماهی ها پرورشی ممکن است بیش از ماهی هایی که به صورت طبیعی در محل زندگی خود رشد می کنند، آلاینده داشته باشند.
 
حوضچه هایی که این ماهی در آن جا پرورش پیدا می کند، حساس به آلودگی هستند. برای کنترل این آلودگی، کشاورزان معمولا باید از مواد شیمیایی و داروها برای کنترل رشد پاتوژن ها و انگل ها در استخرهایشان استفاده کنند. این مواد ممکن است بر روی بدن ماهی ها تاثیر بگذارد.
 
بعضی از مطالعات به این نتیجه رسیده اند که سطح آلاینده ها در بدن برخی از ماهی هایی که در کشور ویتنام پرورش پیدا می کنند، به خصوص ماهی باسا، بیش از حد استاندارد است. در واقع، بدن ماهی های وارداتی از ویتنام بیشتر احتمال دارد که حاوی داروهای دامپزشکی، از جمله آنتی بیوتیک ها، باشند.
 
یک مطالعه همچنین مشاهده کرد که ۷۰ الی ۸۰٪ از گربه ماهی هایی که به کشورهای اروپایی مانند آلمان، لهستان و اوکراین صادر می شود، با باکتری ویبریو آلوده هستند. این باکتری یکی از علل شایع مسمومیت غذایی هستند.
 
برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به مسمومیت غذایی، باید ماهی به صورت کاملا پخته شده مصرف شود.
نکته آخر
باسا یک نوع ماهی سفید است که در جنوب شرقی آسیا زندگی می کند. این ماهی منبع خوبی از پروتئین با کیفیت و چربی های سالم مانند اسیدهای چرب امگا ۳ است. هزینه پرورش ماهی باسا بسیار پایین بوده و به خاطر طعم ملایم و پوسته و بافت نرم،  در سراسر جهان محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
 
با این حال، مصرف نوع پرورشی این ماده خطر ابتلا به مسمومیت غذایی را افزایش می دهد. بنابراین اگر مطمئن هستید که ماهی مصرفیتان پرورشی است، حتما آن را کاملا پخته شده مصرف کنید.
+2
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.