پیام سلامت : برنج قهوه ای یک نوع غلات کامل است که اغلب به عنوان یک ماده غذایی سالم معرفی می شود. برخلاف برنج سفید که فقط حاوی نشاسته است؛ برنج قهوه ای جوانه های غنی از مواد مغذی داشته و حاوی سبوس است. تنها بخش حذف شده دانه در این نوع برنج پوسته سفت بیرونی آن است. با این حال در حالی که برنج قهوه ای از نظر بسیاری از مواد مغذی از برنج سفید غنی تر است، اما سرشار از کربوهیدرات نیز می باشد. در نتیجه این سوال پیش می آید که آیا خوردن برنج قهوه ای برای افراد مبتلا به دیابت بی خطر است؟
در این مقاله مجله پیام سلامت به این سوال پاسخ خواهیم داد.
خوردن برنج قهوه ای چگونه بر روی دیابت تأثیر می گذارد؟
برنج قهوه ای یک ماده غذایی سالم برای اضافه کردن به رژیم های متعادل است. با این وجود نظارت بر روی میزان مصرف و آگاهی از چگونگی تأثیر این غذا بر روی قند خون، به خصوص برای دیابتی ها بسیار مهم است.
خواص عمومی برنج قهوه ای
برنج قهوه ای از ویژگی های غذایی چشمگیری برخوردار است. این ماده منبع خوبی از فیبر، آنتی اکسیدان ها و چندین نوع ویتامین و ماده معدنی است. به طور خاص این دانه کامل دارای فلاونوئیدها (ترکیبات گیاهی با اثرات آنتی اکسیدانی قوی بر روی بدن) است. خوردن غذاهای سرشار از فلاونوئیدها موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی، سرطان و بیماری آلزایمر می شود.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهند غذاهای پر از فیبر مانند برنج قهوه ای برای سلامت سیستم گوارشی مفید بوده و ممکن است خطر ابتلا به بیماری مزمن را کاهش دهند. همچنین ممکن است باعث کاهش وزن شوند.
فواید و ارزش غذایی
یک فنجان (۲۰۲ گرم) برنج قهوه ای پخته شده حاوی ارزش غذایی زیر است:
در مقایسه با برنج قهوه ای، نمره برنج سفید در این شاخص ۷۳ است و همین موضوع این ماده غذایی را در دسته اول قرار می دهد. برخلاف برنج قهوه ای، برنج سفید فیبر کمتری دارد. بنابراین سریعتر هضم می شود در نتیجه باعث افزایش بیشتر قند خون می شود.
معمولاً به افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود که از مصرف مواد غذایی حاوی GI بالا اجتناب کنند. برای کمک به کاهش کلی این شاخص مهم است که برنج قهوه ای را در کنار غذاهای کم گلیسمی و منابع پروتئینی و چربی های سالم مصرف کنید.
حجم و کیفیت رژیم غذایی مدیریت میزان مصرف کربوهیدرات ها بخش مهمی از کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت است. در نتیجه باید به این نکته توجه داشته باشید که باید چه مقدار برنج قهوه ای در هر وعده غذایی میل کنید.
از آنجا که هیچ توصیه ای برای میزان مصرف کربوهیدرات ها وجود ندارد، باید میزان مصرف بهینه را بر اساس اهدافتان در متعادل کردن سطح قند خون و پاسخ بدن به کربوهیدرات ها تعیین کنید.
به عنوان مثال اگر هدف شما مصرف ۳۰ گرم کربوهیدرات در هر وعده غذایی است؛ باید میزان مصرف برنج قهوه ای خود را به ۱/۲ فنجان (۱۰۰ گرم) در روز محدود کنید. این مقدار برنج قهوه ای حاوی ۲۶ گرم کربوهیدرات است. ضمن این که باید در بقیه وعده های غذایی از گزینه های کم کربوهیدرات تر مانند سینه مرغ و سبزیجات تفت داده شده استفاده کنید.
علاوه بر کنترل حجم غذاهایی که می خورید، مهم است که به یاد داشته باشید که غلات کامل فقط بخشی از یک رژیم غذایی متعادل هستند. بنابراین سعی کنید خوراکی های مغذی دیگر مانند پروتئین های بدون چربی، چربی های سالم، میوه ها و سبزیجات کم کربوهیدرات را نیز در وعده های غذایی خود جای دهید.
رعایت رژیم غذایی متنوع و متعادل نه تنها ویتامین ها و مواد معدنی بیشتری را برای بدن فراهم می کند بلکه به پایداری قند خون نیز کمک می کند.
در حقیقت یک مطالعه که بر روی ۲۲۹ بزرگسال مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام شد نشان داد افرادی که رژیم غذایی مقوی دارند، نسبت به افرادی که رژیم شان ضعیف است، قند خون خود را به طور قابل توجهی بهتر کنترل می کنند.
طرز تهیه برنج قهوه ای برنج قهوه ای یک ماده غذایی همه کاری است که تهیه آن نیز آسان است.