پیام سلامت : ماست پروبیوتیک سنتی یک محصول لبنی حاوی پروبیوتیک مفید بوده و یک منبع متعادل از پروتئین، چربی ها، کربوهیدرات ها، ویتامین ها و مواد معدنی است. ماست یک غذای فوق العاده محسوب می شود. اسیدهای چرب امگا ۳، پروتئین آب پنیر، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، ویتامین D، ویتامین K2، آنزیم ها و پروبیوتیک ها همگی موادی هستند که خواص ماست پروبیوتیک را تشکیل می دهند.
ماست محصول لبنی است و می توان آن را از شیر بز یا شیر گوسفند تهیه کرد. اما ماست تهیه شده از شیر گاو، سنتی تر و محبوب تر از سایر ماست ها است. اعتقاد بر این است که سابقه تخمیر شیر به بیش از ۶۰۰۰ سال قبل و به آسیای مرکزی باز می گردد. برخی منایع می گویند که سابقه تاریخی ماست به هند، ایران و ترکیه و مدت ها قبل به آسیای میانه باز می گردد. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت در مورد ارزش غذایی و خواص ماست پروبیوتیک صحبت خواهیم کرد.
خواص ماست پروبیوتیک
در یک مطالعه منتشر شده در Nutrition Research حدود ۶۵۲۶ نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. این تحقیق نشان داد که مصرف ماست به طور مستقیم با کیفیت بهتر رژیم غذایی، پروتئین های بهبود دهنده متابولیسم، بهبود فشار خون و کاهش سطح تری گلیسیرید ارتباط مستقیم داشت. علاوه بر این، ماست به عنوان منبع عالی کلسیم، پتاسیم، منیزیم، روی و ویتامین B2 و B12 نیز شناخته می شود. ماست برای بهبود سلامت عمومی عالی است. در ادامه به ۱۰ مورد از مهمترین خواص ماست پروبیوتیک اشاره می کنیم.
خواص ماست پروبیوتیک برای پشتیبانی از هضم
باکتری های سالم که به ماست اضافه می شوند، به بهبود میکروارگانیسم ها در روده کمک می کنند. این باکتری های مهم مسئول هضم در دستگاه گوارش هستند. این باکتری های فعال ممکن است به بهبود بیماری ها خاص دستگاه گوارش، از جمله سرطان روده بزرگ، IBS، یبوست، اسهال و عدم تحمل لاکتوز کمک کند. بسیاری از افراد که به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند می گویند که ماست یک غذای آرام بخش است و تقریبا باعث ناراحتی های گوارشی نمی شود.
خواص ماست پروبیوتیک برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲
در یک مطالعه که اخیر انجام شده است مشخص شد که مصرف بیش از حد ماست پروبیوتیک به طور مستقیم با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط دارد. ماست به هضم و جذب مواد مغذی در سراسر دستگاه گوارش کمک می کند. این فرایند برای تنظیم قند خون ضروری است.
خواص ماست پروبیوتیک کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال
در مطالعه ای بزرگ که بر روی بیش از ۴۵،۰۰۰ نفر انجام شد و نتایج آن در مجله International Journal of Cancer منتشر شده است آمده که، مصرف ماست برای محافظت از بدن در برابر سرطان کولورکتال مفید است. محققان اثر محافظتی ماست در کل گروه ها سنی را تایید کردند. علت بهبود عملکرد دستگاه گوارش، پروبیوتیک و باکتری سالم در این ماده است.
خواص ماست پروبیوتیک برای افزایش تراکم استخوان و کمک به پیشگیری از پوکی استخوان
طبق گفته دکتر Jeri Nieves مدیر بیمارستان Bone Density Testing Helen Hayes در نیویورک، “تغذیه مناسب نقش مهمی در پیشگیری و درمان پوکی استخوان دارد، و مواد مغذی که مهمترین اهمیت را دارند عبارتند از کلسیم و ویتامین د.” ترکیب کلسیم و ویتامین D دارای مزایای زیادی برای سیستم اسکلتی هستند. البته به شرطی که دوز ویتامین D به اندازه کافی زیاد باشد. ماست غنی از کلسیم است و بسیاری از آن ها نیز با ویتامین D غنی شده اند. بنابراین می توان گفت که مصرف ماست برای سلامت استخوان بسیار مفید است.
خواص ماست پروبیوتیک برای کاهش وزن و کاهش چربی بدن
با توجه به یافته های محققان دانشگاه تنسی در ناکسویل، ماست سرعت کاهش چربی بدن را افزایش می دهد. این مطالعه نشان داد که مصرف سه تا شش اونس ماست به مدت ۱۲ هفته تقریبا دو برابر بیشتر از افرادی که ماست مصرف نکرده بودند موجب کاهش چربی می شود. گروهی که ماست پروبیوتیک و کلسیم اضافی را برای رسیدن به هدف تامین ۱۱۰۰ میلی گرم کلسیم در روز مصرف کردند، ۲۲ درصد بیشتر کاهش وزن و ۶۱ درصد بیشتر کاهش چربی بدن را تجربه کردند. این مطالعه همچنین نشان داد که منطقه شکم و دور کمر در این افراد به صورت ویژه ای تحت تاثیر قرار گرفت.
خواص ماست پروبیوتیک برای تقویت سیستم ایمنی
در یک تحقیق که اخیر انجام شده است محققان دریافتند که پروبیوتیک های موجود در ماست و سایر محصولات لبنی تخمیری می توانند موجب افزایش سلول های تولید کننده سیتوکین در روده شوند. روده بخش اعظمی از سیستم ایمنی مخاطی را تشکیل می دهد. محققان اظهار داشتند که «تکثیر ارگانیسم های پروبیوتیک در دوران کودکی می تواند به پیشگیری از بیماری های سیستم ایمنی در دوران کودکی کمک کند.»
مطالعه دیگری در مورد نوزادان نشان داد که پروبیوتیک های اضافه شده به شیر خشکشان تعداد روزهای تب، میزان تجویز آنتی بیوتیک و میزان مراجعه نوزادان به پزشک را کاهش داد. برای بزرگسالان، پروبیوتیک های درون ماست کمک می کنند تا دستگاه گوارش در برابر بیماری ایمن شود. یک مطالعه کنترل شده که به صورت تصادفی و پلاسبو در سوئد انجام شد دو گروه کارمند را زیر نظر گرفت گروه اول ار ماست و گروه دوم از پلاسبو یا همان دارونما استفاده کردند. گروهی که پلاسبو استفاده کرده بودند هر بار که بیمار می شدند بیماریشان بیش از دو برابر گروه اول طول می کشید.
خواص ماست پروبیوتیک برای کاهش فشار خون بالا
ماست بیش از ۶۰۰ میلی گرم پتاسیم در هر هشت اونس خود دارد! در ۳۶ آزمایش بالینی و ۱۷ مطالعه مشخص شد که مصرف پتاسیم و کاهش فشار خون با هم ارتباط دارند. پزشکان معتقدند که پتاسیم باعث کاهش جذب سدیم می شود، در حالی که بر روی سلول های سیستم عصبی در کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب نیز نقش دارند. یک مطالعه که توسط محققان دانشکده بهداشت عمومی هاروارد به رهبری دکتر آلوارو آلونسو، انجام شد دریافت که افرادی که دو تا سه وعده (یا بیشتر) در روز از لبنیات کم چرب استفاده می کنند ۵۰ درصد بیشتر با کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا مواجه می شوند. بنابراین، اگر فشار خون بالا دارید، ماست خوردن را شروع کنید و اگر می خواهید فشار خون سالمی داشته باشید، ماست بخورید.
خواص ماست پروبیوتیک برای کاهش کلسترول بد
پروبیوتیک های زنده در ماست، از جمله Lactobacillus Acidophilus، سطح کلسترول را فقط با مصرف ۲۰۰ میلی لیتر (هفت اونس) در روز کاهش می دهند! در یک مطالعه بالینی کنترل شده، محققان شاهد کاهش ۲٫۴ درصدی کلسترول سرم در بیماران، پس از مصرف ماست بودند. آنها بر این باورند که مصرف منظم ماست پروبیوتیک خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را از ۶ درصد به ۱۰ درصد کاهش می دهد.
خواص ماست پروبیوتیک برای تنظیم خلق و خو
اثرات پروبیوتیک ها بر دستگاه گوارش و سطح قند خون پیش از این مورد بحث مطالعات مختلفی قرار گرفته است. اما به نظر می رسد سلامت روده به طور مستقیم با خلق و خوی ما مرتبط است. محققان در مطالعه ای که در مرکز UCLA Gail و مرکز خانواده جرالد اپنهایمر انجام شد، تغییر بیوشیمیایی استرس در طی و پس از مطالعه اسکن مغز را مورد بررسی قرار دادند. محققان زنان سالمی که به طور منظم ماست پروبیوتیک مصرف می کردند را بررسی کردند و متوجه شدند که این افراد بیشتر می توانند احساسات و اضطراب خود را در هنگام وقوع حوادث عاطفی کنترل کنند. این گروه دو وعده در روز به مدت چهار هفته ماست خورده بودند.
خواص ماست پروبیوتیک برای درمان درد مزمن و بیماری های مرتبط با مغز
محققان در همان مطالعه ای که رابطه ماست با تنظیم خلق و خوی را تایید کردند به این نتیجه رسیدند که پروبیوتیک قادر است به بهبود درد مزمن، پارکینسون، آلزایمر و اوتیسم کمک کند. محققان همچنین این سوال را مطرح کردند که آیا مصرف دوره های مکرر آنتی بیوتیک ها بر مغز تاثیر می گذارد؟ آنتی بیوتیک ها برای کشتن باکتری های خطرناک تجویز می شوند، اما باکتری های سالمی که در روده ما زندگی می کنند را نیز می کشند. به همین دلیل برای جبران باکتری های سالم از دست رفته توصیه می شود که ماست و دیگر غذاهای غنی از پروبیوتیک مصرف شود. به خصوص پس از مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ها.
ارزش غذایی ماست
مواد زیر عمده ترین بخش از ارزش غذایی ماست را تشکیل می دهند: