چرا سوئد مهندس ایرانی را به اشتباه اخراج کرد؟

شرکت‌های سوئدی به خاطر کمبود نیروی کار متخصص به برون‌سپاری مشاغل مهندسی و برنامه‌نویسی روی آورده‌اند بی بی سی ،
شاید حفظ و نگه داشتن کارمندان خارجی توانمند و با مهارت بالا برای کشورهایی مانند سوئد اهمیت زیادی داشته باشد، اما شکایت فردی که اخیرا توسط دولت سوئد از این کشور اخراج شد، عملکرد سوئد در زمینه طرد چنین متخصصانی را به بحثی عمومی تبدیل کرده است.
 
علی عمومی خانه و ماشین خریده بود، کلاس سوئدی می‌رفت، کودکش را در مهدکودک ثبت‌نام کرده و حتی اسکی هم یاد گرفته بود تا بهتر با هوای سرد سوئد کنار بیاید. اما تنها سه سال بعد از ورود به این کشور و با وجود داشتن جایگاه شغلی بالا و درآمدی خوب در یکی از معتبرترین شرکت‌های نیرو و فناوری، با حکم ترک خاک مواجه شد.
 
او که متخصص فروش محصولات مهندسی است، می‌گوید "این اتفاق واقعا برای من ناامیدکننده بود و همسرم نیز دچار افسردگی شدید شد."
 
حکم ترک خاک آقای عمومی در سال ۲۰۱۸ و هنگامی که ۳۸ سال داشت صادر شد. کارفرمای سابق او که یک شرکت نرم‌افزاری بود مرتکب اشتباهی اداری شده بود و به همین خاطر مقامات با درخواست تمدید اجازه کار او مخالفت کرده بودند.
 
به گفته او "حکم اخراج حس بدی به من داد - حس یک مجرم. اما مگر من چه کار کرده بودم؟ آمده بودم اینجا کار کنم و مالیات بدهم. تجربه و پول هم با خودم آورده بودم."
کمبود استعداد در سوئد
سوئد در رشته‌هایی مانند مهندسی و برنامه‌نویسی با کمبود افراد تحصیل‌کرده مواجه است و کارفرماها به اجبار باید در خارج از مرزهای این کشور و اتحادیه اروپا دنبال نیروی کار بگردند.
 
افرادی که خارج از مرزهای اتحادیه اروپا به این کشور می‌روند، باید اجازه کار داشته باشند. این مدرک ابتدا در ارتباط با شغلی مشخص صادر می‌شود، اما کسانی که می‌خواهند تغییر شغل بدهند می‌توانند در حالی که درخواست تمدید ویزا داده‌اند، کار جدید خود را شروع کنند.
 
اما صدها نفر مثل آقای عمومی به خاطر اشتباهات کوچک اداری کارفرمای سابقشان به مشکل برخورده‌اند. در بین این اشتباهات می‌توان به مواردی چون مسائل مربوط با بیمه، پرداخت اشتباه حق بازنشستگی و گرفتن مرخصی کم یا زیاد اشاره کرد.
 
اتاق بازرگانی استکهلم چند ماه پیش هشدار داد که ادامه این روند می‌تواند به اقتصاد این شهر ضربه بزند. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که ۸۱ درصد کارمندان غیر اروپایی ساکن این کشور عقیده دارند که خطر اخراج از کشور بر سلامت خود و خانواده‌اشان تاثیر منفی گذاشته است و ۷۰ درصد هم می‌گویند که کار در سوئد را به خارجی‌ها توصیه نمی‌کنند.
علی عمومی به دلیل اشتباه اداری کارفرمای سابقش از سوئد اخراج شد الکساندرا لوید، وکیل برخی از این افراد، می‌گوید "به نظر ما این رویه اعتبار بین‌المللی سوئد را خدشه‌دار کرده است. خیلی از کسانی که با تماس گرفته‌اند حس خوبی نسبت به نظام قضایی سوئد ندارند."
 
او عقیده دارد که مشکل خوانش سخت‌گیرانه اداره مهاجرت سوئد از حکمی است که دادگاه مهاجرت این کشور در سال ۲۰۱۵ صادر کرد. اما این حکم در ارتباط با شکایت از کارفرماهایی صادر شده بود که به کارگران مهاجر خود حقوق کافی نداده بودند و هدفش جلوگیری از استثمار این افراد توسط کارفرماهای متقلب بود.
 
اما اتفاقی که در عمل افتاد این بود که در مقطعی کوتاه تعداد زیادی از افرادی که سوئد نیازمند توانایی‌هایشان است به دلیل اشتباهات اداری کوچک از سوئد اخراج شدند. تعداد این افراد در سال ۲۰۱۷ به ۱۸۰۰ نفر رسید.
پیشرفت محدود
در پی اصلاح قانون، حالا کارفرماها می‌توانند اشتباهات گذشته خود را اصلاح کنند و به همین خاطر وضعیت در دو سال گذشته بهتر شده است. در عین حال، تصمیم جدیدی که دادگاه مهاجرت در سال ۲۰۱۷ گرفت به این معنی است که مقامات باید پرونده متقاضیان را مورد "بررسی همه‌جانبه" قرار دهند تا تصمیمات متناسبتری گرفته شود.
 
پیتر اک، سخنگوی اداره مهاجرت، می‌گوید "مشکلات بزرگی" که برای برخی از کارمندان خارجی پیش آمده است قابل درک است. اما تاکید دارد که شیوه "بررسی همه‌جانبه" غالبا "کارکرد معقولی" دارد و از یک طرف اخراج کارگران توانمند را محدود کرده و از طرف دیگر هم به حکم قبلی دادگاه مبنی بر حمایت از حقوق شاغلان صنایع مختلف پایبند مانده است.
 
تا امروز با تقاضای اجازه کار حدود ۵۵۰ نفر در سال ۲۰۱۹ مخالفت شده است. در بین آن‌ها ۵۰ نفر در بخش فناوری و رایانه مشغول بوده‌اند که در مقایسه با سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ بسیار کمتر شده است.
 
اما به عقیده خانم لوید اداره مهاجرت هنوز هم به "اجرای کامل قانون" گرایش دارد و ترجیح می‌دهد پرونده‌هایی که سابقه قضایی ندارند در دادگاه بررسی شوند.
 
آقای عمومی به سوئد بازگشته و برای کارفرمای سابقش کار می‌کند. اما پیدا کردن راه بازگشت کار آسانی نبود. او مجبور شد موقتا همراه خانواده‌اش به استانبول برود و از آنجا در سوئد و دیگر کشورهای شمال اروپا دنبال کار بگردد. در ابتدا خانه خود را اجاره داده بود، اما در ادامه مجبور شد آن را ارزانتر از قیمت بازار بفروشد چون بنا به قانون حق اجاره دادن آن را نداشت. شما تنها در صورتی می‌توانید خانه خود را در سوئد اجاره دهید که آن را به خاطر کار، تدریس، بیماری، یا زندگی با دیگر افراد خانواده ترک کرده باشید و هیچ یک از این موارد شامل حال آقای عمومی نمی‌شد.
 
دفتر حقوقی خانم لوید حالا دارد به آقای عمومی کمک می‌کند تا بابت دستمزدی که در این مدت دریافت نکرده است از دولت سوئد طلب خسارت کند. رقم این خسارت ممکن است به ۶۰۰ هزار کرون سوئد برسد.
 
به گفته خانم لوید "هدف اصلی ما این است که اداره مهاجرت اشتباهش را بپذیرد و در آینده چنین کاری نکند." او امیدوار است که این پرونده با ارجاع به دادگاه عالی سوئد به رویه قضایی تبدیل شود و به دیگر کارگران اخراجی نیز کمک کند.
 
آقای عمومی می‌گوید "امید من این است که این پرونده باعث شود قانونگذاران قوانین بهتری طراحی کنند تا استعدادهای بین‌المللی بتوانند به این کشور بیایند و تا وقتی چیزی به این جامعه اضافه می‌کنند اینجا بمانند. این کار در نهایت سوئد را برای همه بهتر می‌کند."
 
دولت سوئد با این مساله در سطح سیاسی برخورد کرده است، اما پیشرفت کند است.
 
مهاجرت کاری در مجموع محل افتراق است و احزاب مخالف و اتحادیه‌های کارگری نظرهای متفاوتی دارند. بعضی می‌گویند صدور ویزا باید محدود شود و اجازه کار تنها در صنایعی صادر شود که مشخصا کمبود نیروی کار دارند. اما دیگران می‌گویند باید در برخورد با اشتباهات اداری کارفرماها انعطاف بیشتری به خرج داد.
 
متیو کریتمان، مدیر بنیاد گوناگونی، می‌گوید "مقامات سوئدی هنوز نمی‌دانند که چطور می‌شود قوانین سنتی بازار کار را حفظ کرد و در عین حال استعدادهای خارجی لازم برای ایجاد گوناگونی را در جامعه تلفیق کرد. به عقیده من پرونده‌های قضایی موجود بازتاب چالش‌هایی است که انقلاب صنعتی چهارم ایجاد کرده است. امروزه فناوری، ایده و ابداع بسیار سیالتر از گذشته شده‌اند. این تازه اول مشکل است چون در چنین فضایی مقاصد زیادی برای جذب استعدادها وجود دارد و ما در آینده شاهد تحرکات بیشتری خواهیم بود."
+9
رأی دهید
-19

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران

    هجوم عربها باعث شده کل اروپا دچار مشکل بشه. ترکها در آلمان لونه کردن و هندی ها و پاکستای ها در انگلستان و آفریقایی تبارها در فرانسه و ایتالیا و حالا عربها با قدرت و تعداد بیشتر در حال لانه گزینی در شرق اروپا هستند جایی که با گرم شدن هوای کره زمین دیگه مثل قبل یخبندان نداره و این باعث شده بقیه اقلیتها از کشورهای دیگه همه به چشم مهاجم دیده بشوند .
    7
    29
    جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    raha1984 - هامبورگ، آلمان

    ویزای کار قانونش همینه دیگه !! در اروپا هم به علت داشتن خونه و ماشین هم اقامت نمیدن به غیر از یکی دو کشور کوچیک مثل قبرس که اون هم دارن سعی میکنن این قانونش رو بردارن
    4
    25
    جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۸:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان

    ایرانی ها از کشورهای اروپایی مخصوصاً اسکاندیناوی در ذهنشون لالالند میسازند و درش هم زندگی میکنند بعضی واقعیت ها رو اینها طوری دیگری میبینند و وقتی دچار مشکل میشوند مات و مبهوت دوروبر خودشون رو نگاه میکنند و میگن یعنی چه؟ و تا بیایند و بخودشان بجنبند کلی به ضرر و زیان افتاده اند، یکی از کارهایی که این شرکتها میکنند اینه که میگردند و مهندس های هندی و پاکستانی رو در خارج پیدا میکنند و به شکل آنلاین و اینترنتی در قبال پرداخت مبلغی ناچیز آنها را بکار میگیرند خیلی از این برنامه ها و کارهای کامپیوتری رو این مهندسان انجام میدهند ولی به اسم فلان شرکت در اسکاندیناوی تمام میشه اونوقت بیشتر فارق التحصیلان که مدرک مهندسی دارند مجبورند سرگرم شغلهای پیش پا افتاده و بی ربط به تحصیلشون بشوند، این آقای مهندس هم لابد حقوق بالا میگیره و شرکت دیده بهتره اینجوری از دستش خلاص بشه و یک مهندس هندی آنلاین پیدا کنه تا هزینه کمتری واسشون داشته باشه.
    1
    35
    جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۹:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران

    [::paksan - ایران، ایران::]. هندی پاکستانی عرب اینجوری اونجوری ...داداش شما یه جور حرف میزنی انگار خودت توی سانفرانسیسکو متولد شدی. اگه به قیافه باشه ما قیافه هامون با اون پاکستانی و عرب و حتی در جنوب کشور شبیه هندیها هستیم اگر به فرهنگ هم باشه فکر نکن ما در مقابل اونا جهان اولی هستیم همون هند رو برات مثال میارم صنعتش از ایران خیلی بالاتر هستش فقط مشکلش اینه که بدلیل گرم بودن هوا کنترل شمبولشون مشکل هستش پس آمار بچه بالا میره نمیشه جمعشون کنی ...در کل سعی کن خودت رو بالای دیگران نبینی چون دست بالای دست زیاد هست
    8
    29
    جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    من چندین نفر از بچه ها رومیشناسم توی همون سوئدش با مدرک مهندسی بیکار هستن یا اینکه کارای رستوران و اینا انجام میدند ...اونایی هم که کار گرفتن بنظر من یه حالت سهمیه ای هستش یعنی بهشون ارفاق میکنن وگرنه آخه این آقا توی بخش فروش با زبان شکسته سوئدی حرف میزنه یعنی یه سوئدی خودش نمیتونه اینکار رو انجام بده؟
    5
    24
    جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::grizzly - برلین، آلمان::]. [::grizzly - برلین، آلمان::]. بله عزیز این آوتسورس کردن کارها خیلی از مردم خودشون رو بیکار کرده حالا ایرانی و عرب هم رفتن قوز بالای قوز شده اند برای آنها ..یه دوستم میگفت ساختمون بغلیشون آتیش میگیره طرف زنگ میزنه به سرایدار که آتش نشانی صدا بزنه بعد که دیر میشه باز زنگ میزنه طرف میگه با لهجه هندی که من دارم سعی میکنم ...توی هند بوده یارو .
    5
    16
    جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ab5534 - هلسینکی، فنلاند
    امید شریفی دانا به همراه همسرش در سوئد به جرم جاسوسی برعله اپزیسین ایرانی‌ دست گیر و زندانی شد
    3
    12
    جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.