حذف و تغییر در کتاب ادبیات فارسی ، « حججی به سعدی و حافظ اولویت داشت»

شعری در مدح "شهید حججی" در کتاب ادبیات فارسی ایران دویچه وله :حذف گسترده آثار شاعران و نویسندگان مطرح که در چند روز گذشته خبرساز شده، انتقادهای بسیاری از اهالی فرهنگ و ادب را در ایران به همراه داشته است. مدیر گروه تألیف کتب درسی فارسی می‌گوید، آثار برخی در دایره نظام ارزشی ما نیست.  
غزلی از سایه، شعری از شفیعی کدکنی، داستان موسی و شبان، رباعیات خیام، داستان حلاج تذکره الاولیا، داستان بزرگ علوی و کلا نام ایرج میرزا؛ اینها تنها نمونه‌ای از گنجینه‌های شعر و ادب پارسی است که ردپایشان از کتاب‌های فارسی مدارس در ایران حذف شده است.
 
اما جای این حذفیات خالی نمانده است. دانش‌آموزان ایرانی به جای "باغ بی‌برگی" اخوان  و "مهتاب" نیما، شعرهایی از شاعران دیگر چون حمید سبزواری می‌خوانند و از سلمان هراتی.
 
حذف گسترده آثار شاعران و نویسندگان مطرح که در چند روز گذشته خبرساز شده و فهرست بالا بلند این تغییرات که در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود، انتقادهای بسیاری از اهالی فرهنگ و ادب را در ایران به همراه داشته است.
"حججی به سعدی و حافظ اولویت داشت"
حسین قاسم‌پور مقدم، مدیر گروه تألیف کتب درسی ادبیات فارسی سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش ایران است. او علت حذفیات را، بازنگری و تألیف جدید کتاب‌های درسی بر اساس "اسنادی چون سند برنامه درسی ملی و سند تحول بنیادین" و "بررسی نیازها، خواسته‌ها و سلایق افراد و نهادها" می‌داند. کم شدن حجم کتاب ادبیات فارسی، دلیل دیگری است که او می‌گوید، همه آثار در آن جا نمی‌شده‌اند.حجم کتاب‌های ادبیات از ۲۴ درس به ۱۶ درس رسیده است.
 
قاسم‌پور مقدم با اشاره به لزوم تغییر تأکید می‌کند، "چیزی حذف نشده بلکه جایگزینی" صورت گرفته و ادامه می‌دهد: «موضوعات تازه‌ای مانند ادبیات انقلاب اسلامی و پایداری به کتاب‌های درسی افزوده‌ایم. مثلا وقتی موضوع شهید و شهادت پیش می‌آید، نمی‌توانیم بگوییم شهید حججی را در درس‌ها نمی‌آوریم. موظف و متعهد هستیم آموزه‌های ارزشی و انقلابی را لحاظ کنیم. سعی کرده‌ایم به موارد دیگر هم سهم بدهیم.» او در گفتگوی دیگری در این مورد بیشتر توضیح داده است: «جایی نیاز داشتیم شهید محسن حججی را مطرح کنیم و این بر حافظ و سعدی اولویت داشت.»
مگر سرانه مطالعه در ایران چه قدر است؟
دست‌اندرکاران تألیف کتب جدید ادبیات می‌گویند، باحذف نام و آثار برخی بزرگان ادبیات ایران و جهان، دانش‌آموزان از راه‌های دیگری به سراغ آشنایی با نویسندگان و شاعران اثرگذار بروند. واقعیت این است که کتاب‌های درسی یکی از مهمترین مراجع و منابع یادگیری دانش‌آموزان در نظام‌های آموزشی محسوب می‌شوند. از سوی دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی امسال اعلام کرد، تنها ۵۸ درصد مردم ایران مطالعه غیردرسی دارند و به گفته رئیس کتابخانه ملی ایران سرانه مطالعه هر ایرانی در شبانه‌روز فقط دو دقیقه است که اگر زمان درس خواندن را هم اضافه کنیم، می‌شود ۶ دقیقه.»
سرفصل‌های جدید کتاب‌های ادبیات فارسی چیست؟
مدیر گروه تألیف کتب درسی ادبیات فارسی در مصاحبه‌ای با روزنامه همشهری به تعیین سرفصل‌های دروس ادبیات در سال ۹۴ اشاره می‌کند و سرفصل‌های جدید را اینگونه برمی‌شمرد: «ادبیات تعلیمی، پایداری، غنایی، سفر و زندگی، انقلاب اسلامی، حماسی، داستانی و جهان». قاسم‌پور مقدم معتقد است: «ادبیات پایداری قدمت بیشتری از ادبیات حماسی در ایران دارد. اگر شاعر یا نویسنده‌ای در باب حماسه کربلا شعری سروده خیلی قبل‌تر از حماسه فردوسی بوده.» از نمونه ادبیات پایداری و انقلابی که در کتاب‌های جدید آمده، باید به اشعار حمید سبزواری و شعر "اندوه لبنان" اشاره کرد و همچنین اشعاری از نزار قبانی، شاعر لبنانی با مضمون انقلاب و پایداری. طرفه اینکه از این شاعر عرب‌زبان که برای شعرهای عاشقانه‌اش شهرت دارد، شعری "خاص و ایدئولوژیک" برای کتاب‌های فارسی انتخاب شده است.
نگاه ایدئولوژیکی که محتوای انتقادی را حذف می‌کند
کارشناسانی که محتوای این کتاب‌ها را زیر ذره‌بین برده‌اند اما می‌پرسند، آیا ادبیات انقلاب اسلامی که محتوا و درون‌مایه آن همان ادبیات پایداری است نمی‌توانست در همان فصل جای بگیرد و به جای آن ادبیات معاصر که غنا و گستردگی بیشتری داشت، جانشین آن شود؟ بسیاری از منتقدان معتقدند که حتی در این تقسیم‌بندی هم بسیاری از محتوای درس‌ها متناسب با انواع ادبی مورد نظر نیستند.
 
برخی منتقدان می‌گویند، "نگاه ایدئولوژیک" و "سیاسی" در انتخاب محتوا نقش داشته و شعر و داستان‌های انتقادی از کتاب‌های جدید پاک شده‌اند. «حسنک را به سوی دار بردند... جلادش استوار ببست و رسن‌ها فرود آوردند و آواز دادند که سنگ بزنید. هیچ‌کس دست به سنگ نمی‌کرد و همه زار می‌گریستند، خاصه نشاپوریان. پس مشتی رند را زر دادند که سنگ زنند و مرد خود مرده بود ... او رفت و آن قوم که این مکر ساخته بودند، نیز برفتند. حسنک قریب هفت سال بر دار بماند، چنان‌که پایهایش همه فرو تراشیده و خشک شد، چنان‌که اثری نماند تا بدستوری فرود گرفتند و دفن کردند، چنان‌که کس ندانست که سرش کجاست و تن کجاست و مادرحسنک زنی بود سخت جگرآور...» این گوشه‌ای از داستان حسنک وزیر تاریخ بیهقی است، متنی از ادبیات کلاسیک ایران که به نوشته سایت‌های داخلی در کتاب‌های جدید اثری دیگر از آن نیست.
 
در ادبیات داستانی هم تصمیمات شورای تألیف، حکایت از نگاهی خاص در انتخاب‌ها و حذف‌ها دارد: در بخش ادبیات معاصر نه اثری از صادق هدایت هست، نه از آثار محمود دولت آبادی و نه "چشم‌هایش" بزرگ علوی و نه "سووشون" سیمین دانشور.
انتخاب متن با معیار باورهای نظام
مدیر گروه تألیف کتب اما این انتقاد که داستان‌ها و شعرهایی که مضمون انتقادی داشته‌اند، حذف شده‌اند، و نگاه سیاسی خاصی در تألیف نقش داشته را نمی‌پذیرد و می‌گوید: «وقتی شما در یک نظام ارزشی زندگی می‌کنید برای حفظ کیان آن موظفید که بین دو متن آن را انتخاب کنید که به اعتقادات و باورهای نظام نزدیک باشد. اما من اسم این را تبعیت از یک ایدئولوژی خاص نمی‌گذارم.» کتاب‌های درسی نقش مهمی در شکل‌گیری ذهن دانش‌آموز ایفا می‌کنند. شاید به همین علت است که مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی در تألیف کتب درسی در عین حال که "تبعیت از یک ایدئولوژی خاص را رد می‌کند"، می‌گوید: «کتاب درسی یک ابزاری است که دولت بتواند به اهداف و خواسته‌های خود برسد، پس باید شرایط و ویژگی‌های مد نظر دولت را داشته باشد.»
نیما را با مثنوی به دانش‌آموز می‌شناسانند!
انتقادها بر حذف و اضافه‌های سلیقگی از سوی کارشناسان کم نیست. در نقدی که بر کتاب‌های نونگاشت فارسی دوره متوسطه دوم در پاییز ۹۷ به قلم مریم سعدزاده، دکترای زبان و ادبیات فارسی، نوشته شده است، از جمله با انتقاد از حذف "درآمدها" و "تاریخ ادبیات" روبرو می‌شویم. این پژوهشگر و مدرس زبان، معتقد است "تاریخ ادبیات، شناسنامه یک ملت و آیینه اندیشه‌ها و فرهنگ‌هاست" و می‌نویسد: « چگونه می‌شود غزلی از حافظ را به دانش‌آموز درس داد ولی نگفت حافظ که بوده و نقش جایگاهش در ادبیات چیست؟»
 
مریم سعدزاده همچنین با گلایه از اینکه در دو کتاب فارسی مورد بررسی، "اثری از شاعران برجسته به چشم نمی‌خورد" می‌گوید: « قابل تأمل‌تر اینکه در کتاب فارسی دهم شعری از نیما در قالب مثنوی قرار گرفته. نیمایی که بنیان‌گذار و نماینده مسلم شعر نو ایران است با قالبی کلاسیک به دانش‌آموزان معرفی شده است.»
 
این کارشناس ادبیات فارسی از "سلایق و علایق شخصی" که در تألیف کتاب فارسی به جای "شناخت ذائقه مخاطبان این نسل" نشسته انتقاد می‌کند و می‌نویسد: « زنان شاعر ما کجا هستند و نقش آنها چیست؟»
 
صدای انتقادها از تغییراتی که مصوب سه سال پیش است، حالا آنقدر بلند شده که وزیر آموزش و پرورش آن را "تلنگری برای بررسی بیشتر" دانسته است.
« قاصد روزان ابری، داروگ! کی می‌رسد باران؟»
کتاب‌های فارسی به عنوان کتاب‌های مهم و فرهنگ‌ساز در میان دیگر کتاب‌های درسی از اهمیت فراوانی برخوردارند. کارشناسان این کتاب‌ها را ضامن پاسداشت زبان و فرهنگ و هویت ایرانی و ملی می‌دانند. از سوی دیگر و در نگاهی فرامرزی، کم نیستند کاربرانی که به حذف آثاری از بزرگان ادبیات ایران از کتاب‌های درسی آن هم  در روزگاری که همسایگان ایران در تصاحب مفاخر ادب و هنر پارسی از تلاشی فروگذار نمی‌کنند، به دیده حیرت می‌نگردند. تا "بررسی‌های" بعدی و "تألیف‌های جدید"، دانش‌آموزان ایرانی در کتاب فارسی، درمدح "شهید حججی"خواهند خواند که "حُسن شهادت از همه حُسنی فراتر است" و "اندوه لبنان" همچنان "ما" را خواهد "کُشت". در حالی که حمید سبزواری، دانش‌آموزان ایرانی را در کتاب‌های فارسی و غیبت بسیاری از بزرگان ادب این کشور، دعوت می‌کند که " تکبیرزن، لبیک گو"، "همپای جلودار" به "مقصد قدس" بتازند، صدای آمیخته با بیم و امید نیما از بیرون از کتاب‌های درسی همچنان طنین‌اندازاست که « قاصد روزان ابری، داروگ! کی می‌رسد باران؟»
+8
رأی دهید
-125

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۲
    agha_ehsan - تهران، ایران

    اعراب هم تا تجاوز به ایران رو شروع کردن کتابخانه های ایران رو سوزوندن تا مردم گذشته خودشون رو فراموش کنن
    3
    76
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    کم کم با حذف ادبیات فارسی و با حذف شاعران و استادان نامدار ایران در کتاب درسی دانش اموزان , داستان من در اوردی از گروه جنایتکار فاطمیون و زینبیون و نام کشته شده های فریب خورده نظام اخوندی مثل حججی را در کتابها چاپ کنن.
    4
    66
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    حججی مرد نکونام نمیرد هرگز - مرده آنست که ساندیسِ فراوان بخورد!
    5
    71
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    بنی آدم اعضای یک پیکرند - مدیرانِ امروزِ ما هم خرند!
    5
    65
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان

    کسی که با خفت اسیر داعشی ها میشه چه پیامی میتونه داشته باشه؟ محسن حججی و همه همفکرانش باید اول درس اسیر نشدن یاد میگرفتند بعد پا به میدان میگذاشتند فرض کنید داعشی ها تصمیم میگرفتند بجای کشتن حججی بهش تجاوز جنسی کنند و فیلم بگیرند و در اینترنت پخش کنند آنوقت شهادت در حین تجاوز چه پیامی میتوانست به دانش آموز بدهد.
    4
    46
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ

    این یعنی فاجعه که تروریستها و جنایتکاران را بجای سعدی و حافظ و مولانا درکتابهای درسی به خورد کودکان بدهند
    5
    47
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    tiger.man - لوبومو، کنگو
    انهایی که عشق سعدی و حافظ هستند چطور سعی در امحای لغات عربی از فارسی هستند ( امری که مطلقا غیر ممکن است ) و ایندگان را از لذت خواندن ادبیات ایران به سبک عراقی ( عربی ) که اتفاقا اوج ادبیات شعر و نثر فارسی در زیبایی و قدرت بود و به مدت 4 قرن بر ادبیات ایران حکمفرما بود و منجر به ظهور ابر ادیبانی چون حافظ و سعدی و نظامی شد محروم کنند. الا یا ایها الساقی ادر کاسا و ناولها. یا این بیت دلداده ام به یاری شوخی کشی نگاری . مرضیة السجایا محمودة الخصائل....ادبیات در میان ملل همسایه همیسه در حال داد و ستد بوده و این طبیعی است ولی چه اخوند چه باستانپرستان سبک مغز همیشه از ان استفاده ابزاری میکنند.
    20
    12
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ab5534 - هلسینکی، فنلاند

    اون بسیجی‌ کثیف و مزدور نه شهید است و نه ایرانی‌! ما اصلا ایشون را نمیشنشیم
    4
    46
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک

    شهیدان زنده‌اند و صدای ما را میشنوند. روحت شاد عزیز ما. انتقام خون پاکت را از دست قاتلان سنگدلت، جماعت عمریها خواهیم گرفت.
    67
    9
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    دین اسلام عرعری دشمن فرهنگ ایران و دشمن ایرانیان
    4
    38
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    چو بخت عرب بر عجم چیره گشت همه روز ایرانیان تیره گشت. جهان را دگر گونه شد رسم و راه تو گویی نتابد دگر مهر ماه. ز می نشئه و نغمه از چنگ رفت زگل عطر و معنی ز فرهنگ رفت. ادب خوار گشت و هنر شد وبال به بستند اندیشه را پر و بال. جهان پر شد از خوی اهریمنی زبان مهر ورزیده و دل دشمنی. کنون بی غمان را چه حاجت بمی گران را چه سودی ز آوای نی. که در بزم این هرزه گردان خام گناه است در گردش آریم جان. بجایی که خشکیده باشد گیاه هدر دادن آب باشد گناه. چو با تخت منبر برابر شود همه نام بوبکرو عمر شود. ز شیر شتر خوردن و سوسمار عرب را بجای رسیده است کار. که تاج کیانی کند آرزو تفو بر توای چرخ گردون تفو. دریغ است ایران که ویران شود کنام پلنگان و شیران شود.
    5
    39
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۵:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    عرب هر چه باشد مرا دشمن است. کج اندیش و بد خوی و اهریمن است.
    5
    46
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    در این خاک زرخیز ایران زمین نبودند جز مردمی پاک دین همه دینشان مردی و داد بود وز آن کشور آزاد و آباد بود چو مهر و وفا بود خود کیششان گنه بود آزار کس پیششان همه بنده ناب یزدان پاک همه دل پر از مهر این آب و خاک پدر در پدر آریایی نژاد ز پشت فریدون نیکو نهاد بزرگی به مردی و فرهنگ بودگدایی در این بوم و بر ننگ بود کجا رفت آن دانش و هوش ماکه شد مهر میهن فراموش ما که انداخت آتش در این بوستان کز آن سوخت جان و دل دوستان چه کردیم کین گونه گشتیم خار؟ خرد را فکندیم این سان زکار نبود این چنین کشور و دین ما کجا رفت آیین دیرین ما؟ به یزدان که این کشور آباد بود همه جای مردان آزاد بود در این کشور آزادگی ارز داشت کشاورز خود خانه و مرز داشت گرانمایه بود آنکه بودی دبیرگرامی بد آنکس که بودی دلیر نه دشمن دراین بوم و بر لانه داشت نه بیگانه جایی در این خانه داشت از آنروز دشمن بما چیره گشت که ما را روان و خرد تیره گشت از آنروز این خانه ویرانه شد که نان آورش مرد بیگانه شد چو ناکس به ده کدخدایی کندکشاورز باید گدایی کندکجا این سر انجام بد داشتیم بسوزد در آتش گرت جان و تن به از زندگی کردن و زیستن
    5
    38
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    بیا تا بکوشیم و جنگ آوریم برون سر از این بار ننگ آوریم همانا که آمد شما را خبر که ما را چه آمد ز اختر به سر ازین مارخوار اهرمن چهرگان ز دانایی و شرم بی بهرگان نه گنج و نه تخت و نه نام و نژادهمی داد خواهند گیتی به باد بسی گنج و گوهر پراکنده شد بسی سر به خاک اندر آکنده شد چنین گشت پر کار چرخ بلند که آید بدین پادشاهی گزند ازین زاغساران بی آب و رنگ نه هوش و نه دانش نه نام و نه ننگ انوشیروان دیده بد این به خواب کزین تخت بپراکند رنگ و تاب چنان دید کز تازیان صد هزار هیونان مست و گسسته مهار گذر یافتندی به اروند رود به چرخ زحل برشدی تیره دود به ایران و بابل ز کشت و درود نماند خود از بوم و بر تاروپود هم آتش بمردی به آتشکده شدی تیره نوروز و جشن سده ز ایوان شاه جهان کنگره فتادی بمیدان او یکسره کنون خواب را پاسخ آمد پدید ز ما بخت گردون بخواهد کشید شود خوار هر کس که بود ارجمند فرو مایه را بخت گردد بلند پراکنده گردد بدی در جهان گزند آشکارا و خوبی نهان به هر کشوری در ستمکاره ای پدید آید و زشت پتیاره ای نشان شب تیره آمد پدیدهمی روشنایی بخواهد بری
    5
    35
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    [::tiger.man - لوبومو، کنگو::]. اینکه شاعران ایران و زبان پارسی اشعار عربی هم سروده اند نشان از قابلیت و پیشرو بودن در ادبیات و هنر و علم است. نشان از جوانمردی و ارزشمندی و روشنفکری آنان است. نشان از قدرتمندی و بی نیازی و هنر بی نهایت آنان است که به هر زبانی میتوانند بسرایند و بر زبانها وفرهنگ های غیر پارسی به دید هنر و ارزش نگاه مبکنند. اینکه بعضیها با آویزان کردن خود به این تمدن و هنر پیشرو و اشعار خلق شده عربی توسط پارسیان بخواهند خود را جای آنان تصور کنند عبث است. اگر می توانند مثل سعدی و فردوسی و دیگر هنرمندان ناب ایران بسرایند و فارسی را در عربی ادغام کنند که نمی توانند.
    2
    27
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    [::tiger.man - لوبومو، کنگو::]. درضمن لذت اشعار ایرانی به محتوا ومعانی بالای انسانی و ارزش بی نظیر آنهاست و قدرت و توانایی بی نظیر پارسی زبانان در سرودن اشعار غیر پارسی. و نمونه اش در هیچ کجای دنیا پیدا نمی شود.
    2
    25
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    [::tiger.man - لوبومو، کنگو::]. البته شما اول یاد بگیر حرف پ را درست تلفظ کنی شعر پارسی گفتنت پیشکش
    1
    26
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک

    [::آزاذه - تهران، ایران::]. #عرب هر چه باشد مرا دشمن است. کج اندیش و بد خوی و اهریمن است#. همین کامنت خودش کافیه، دیگه لازم نبود خودتون رو خسته کنید و یه عالمه دیگه بنویسی، چون خوندنش هم خداییش چشو میازاره.
    49
    1
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    tiger.man - لوبومو، کنگو

    [::آزاذه - تهران، ایران::] ز شیر شتر خوردن و سوسمار عرب را بجای رسیده است کار. که تاج کیانی کند آرزو تفو بر توای چرخ گردون تفو...بدست اوردن و حفاظت از تاج و تخت عرضه میخواد بی بی 300 سال قبل از فردوسی جنابعالی نصر بن سیار کنانی گفت . لیسوا إلى عرب منا فنعرفهم ولا صمیم الموالی إن هُمُ نُسبوا. قوم یدینون دیناً ما سمعت به عن الرسول ولا جاءت به الکتبُ. این تعبیر من یاد شما و امثال شما میندازه که حتی نام جد 7 خود را نمیدانند اما دم از اصالت میزنند. خیلی باحالید واقعا.نمیدونم شاید هم پیری عامل این اراجیف بافیه.
    31
    1
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    tiger.man - لوبومو، کنگو

    [::آزاذه - تهران، ایران::]. از تاریخ سازی زدین به اصالت سازی . پیشرفتتون قابل تحسینه.
    33
    1
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    [::دوستدار - استهکلم، سوئد::]. دقیقا کار عربها گول زدن دیگران با خلق کردن و گفتن داستانهای دروغ است. چیزی که مغایر تمدن و ادبیات باشکوه و غنی ایرانی و پارسی زبانان است که مملو است از ارزشهای والای انسانی و جاودانه است.
    1
    29
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    tiger.man - لوبومو، کنگو

    با عرض معذرت از دوستان ولی این تعبیرات در قبال کسی نوشتم که با اینکه سن نوح داره ولی چپ و راست سعدی سعدی میکنه انگار باباشه ( با توجه به سنش احتمالا هم باباش باشه ) اما این تعبیر ادمی را ادمیت لازم سعدی را انگار در تمام عمرش نشنیده. اصالت خونی وقتی معنی دارد که ادمی حداقل تا جد 12 خود را بداند وبخصوص در ایران که بخاطر موقعیت جغرافیاییش صدها قومیت و ملیت امدند و رفتند حالا چه با قدرت نظامی و چه مهاجرت ( که اتفاقا همین مهاجرت ها هم خالی از برخوردهای نظامی نبوده ). ادمی را ادمیت لازم را سعدی برای انسانهای سلیم العقل و با شعور گفته شده. اعتراف میکنم فردوسی شاعر قدری بوده ولی همین شاعر مقتدر شاهنامه خود را بر وزن بحر متقارب عربی یعنی فعولن فعولن فعولن فعلول سروده یعنی حتی این شخصیت هم 100% تحت تاثیر ادبیات عرب قرار داشت. ایمان اوردم که شعور ذاتی و خانوادگیه و ربطی به سن نداره.
    29
    1
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    [::tiger.man - لوبومو، کنگو::]. دشمنی با ایرانیان و فرهنگ و تمدن ایرانیان را خودتان شروع کردید وگرنه ایرانیان همانگونه که در اشعارشون پیداست به فرهنگ کشورهای دیگر ارج می نهند. به جای تمجید از شاعران ایرانی که عربی سرودند و بر فرهنگ و دینتون ارج نهادند دشمنی و سعی در زدودن نام اسطوره های تاریخ ایران و شعرایایرامی و بنام تاریخ دنیا را می کنید و راه به جایی نخواهید برد. چون هنر و درستی و اشعار ایرانی برگرفته از ارزشهای والای انسانی است و جاودانه است.
    1
    27
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۸:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران
    مسلمه که فرهیختگان کشورم اسطوره من و دیگر جوانان امروز ایران هستند. نکند فکر کردی علی قاتل حرفه ای و برده فروش و حسن و حسینتون و امام زمان ته چاهی تون و ..... را انتخاب میکنم.
    0
    7
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران
    [::tiger.man - لوبومو، کنگو::]. اسم هزار جدت هم بدونی آخرش به ......علی قاتل بر میگرده. افتخارش برای تو ما نخواستیم.
    1
    11
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۲۰:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    گفتنیها کم نیست - بخارست، رومانی

    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس ، دانمارک::]. ببینم شیرین اون علی و ولی حسین و ممدلی ژاپنی بودند ؟ واقعا تو ازین فرکانسهای مغزت خنده‌ات نمگیره که عین اسانسور بالا و پائین میشن ؟ یجا عرب و فحش میدی جایی دیگر دوزانو میشینی جلو عرب !
    1
    32
    ‌چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک
    [::گفتنیها کم نیست - بخارست، رومانی::]. اطلاعات تاریخی شما بسیار سطحی و عامیانه هست. اهل بیت ع از قوم عرعر نبودند، بلکه از خودمان.
    16
    0
    ‌پنجشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۸ - ۰۷:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس ، دانمارک::]. نکنه ادعای رگ و ریشه ی آریائی برای این عربهای شمبول نما میکنی .از بس پای منبر این بی وجود های شیاد و کلاهبردار مینشینی از توی خشتکشون داستانهای تخیلی در میاورند و نادانهائی همانند تو باور میکنند لعنت به اون عر عری هایی که شده اند بت برای شما شمبول پرستان
    0
    7
    ‌پنجشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک
    . [::شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ::]. این‌رو من نمیگم، تاریخ میگه. زمانی که قوم آریا بعد از پیمودن مسیری سخت از هند به سرزمین پرشیا رسیدن، به دو گروه تقسیم شدند. عده‌ای مسیر شمال را برگزیدند و عده‌ای دیگر مسیر صحرا را. اون شمبول پرستا هم که شما میگی تو همون هند موندند.
    8
    0
    ‌پنجشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    گفتنیها کم نیست - بخارست، رومانی
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس ، دانمارک::]. خوب منم همونو میگم که از قوم ب ..ینه ها هستن . پس خودتو بما نچسبون که همقومی تو همین سلامی‌ها هستن که داروین شباهت زیادی بین این نژاد با اونی که بیشتر در جنگل امازون زندگی میکند دیده بود. در ضمن تاریخی که توی تاریخدان پا منبری میدونی من عمرا نخوام بدونم که چرت و پرتی جعلی همراه با توهمات زهنی افراد مریضوالحوالی بیش نیست که بدرد افرادی مثل خودشون میخورد بس که گل نزده تو اسمانها حیرانن.
    0
    7
    ‌پنجشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    گفتنیها کم نیست - بخارست، رومانی
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس ، دانمارک::]. ببین از بس ذوقزده میشم که با تو می‌صحبتم که بعضی وقتها حتی ساده‌ترین کلمات و هم اشتباه مینویسم (ذهنی که بعدا دیدم زهنی نوشتم)! نکنه نیروی میله‌های بانو شنبلیله به منم اثر کرده ؟ شوخی کردم . ولی کلا تفریح من بعضی شبها گیر دادن به ساندیسخوران هست که خستگی بعد بیمارستان و از تنم بیرون میکنه ولی اینو جدی میگم تنها ساندیسی هستی که تا بحال بی ادبی ازت ندیدم که ازین بابت دمت گرم.
    0
    8
    ‌پنجشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس ، دانمارک::]. مشکل دشمنی ها و بدی هایی هست که این عربها سالیان متوالی با ایران و فرهنگ ایران و فرهیختگان و اسطوره های ما ایرانیان کردند و دارند. تو ریشه و تاریخ اقوام و نژادها را پیش میاری؟؟
    0
    4
    جمعه ۱۷ آبان ۱۳۹۸ - ۰۱:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس ، دانمارک::]. کدام تاریخ تاریخ تحریف شده و سرتاسر دروغ شیعیان منظورت هست به شما اجنبی ها و جیره خورهای رژیم باشه چند روز دیگر میگویید کوروش سید بوده و از نسل ممد ....خخخ
    0
    4
    جمعه ۱۷ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.