پرتاب زندانیان سیاسی «رژیم شاه» به دریاچه نمک قم؛ واقعیت یا افسانه؟/ روایت متضاد دو روزنامه‌نگار قدیمی

عصر ایران می نویسد : محمد بلوری از نام‌های مشهور و ماندگار مطبوعات است. هم او که پایه‌گذار صفحه «حوادث» در روزنامه کیهان بود و بعد از انقلاب در روزنامه «ایران» نیز خبر و گزارش‌نویسی حوادث را مانند پیش از انقلاب به یک ژانر جذاب روزنامه‌نگاری بدل کرد.
 
به گزارش عصر ایران، محمد بلوری تحصیلات آکادمیک روزنامه‌نگاری ندارد اما تسلط و سابقه او چنان است که روزنامه‌نگاران حرفه‌ای از او با عنوان «استاد» یاد می‌کنند. روزنامه نگاری چنان عجین با حرفه و عشق خود که هنوز بعد از 50 سال وقتی خاطره حضور خود بر بالین جهان پهلوان تختی را نقل می‌کند افسوس می‌خورد که چند دقیقه دیر رسید اما دید که تختی از دست مأموران افتاد و پیشانی‌اش شکست.
محمد بلورییکی از خاطرات محمد بلوری که تا به حال چند جا نقل کرده این است که از وزیر دادگستری کابینه دکتر امینی شنیده که در دهه 40 خورشیدی برخی از زندانیان سیاسی را از بالا به دریاچه نمک قم یا کویر نمک قم پرتاب می‌کرده‌اند.
 
خسرو معتضد اما این روایت را مطلقاً تأیید نمی‌کند. او نیز یک روزنامه‌نگار قدیمی است و هر چند بیشتر به تاریخ‌پژوهی و تاریخ‌گویی در تلویزیون شهرت دارد اما روزنامه‌نگاری را کنار نگذاشته و هر هفته در هفته‌نامه «امید جوان» و نیز برخی روزنامه ها مقاله می‌نویسد و هر چند مطالب او گاه با گرایش غالب این نشریه متفاوت به نظر می‌رسد اما در 15 سال گذشته مقالات انتقادی او منتشر شده است.
خسرو معتضد«امید جوان» در شماره تازه خود توضیح خسرو معتضد را درباره خاطره یا روایت محمد بلوری درج کرده که در آن این قضیه را با دلایل متعدد رد کرده است. یادداشتی که جُدای جنبه تاریخی از این جنبه جالب است که هر دو طرف قضیه دو روزنامه نگار با بیش از 50 سال سابقه‌اند و متعلق به یک نسل پُرکار و وطن دوست.
 
عین یادداشت آقای معتضد در شماره تازه هفته نامه «امید جوان» از این قرار است:
 
«در روزنامه جلیله ایران از آقای محمد بلوری روزنامه‌نگار قدیمی نقل قولی خواندم که خلاصه آن را روزنامه خراسان چاپ کرده بود.
 
آقای محمد بلوری که از سال 1340 از روزنامه کیهان (که در آنجا نشریه زنانه خانوادگی به نام مُد روز تحت نظر همسر مرحوم دکتر مصباح زاده به صورت ماهانه به چاپ می رسید و من زیر نظر آقای سیدحسین عدل روزنامه نگار قدیمی در آن مجله مقالات تاریخ خانواده می‌نوشتم) ایشان را می‌شناسم.
 
مرد زحمت‌کش و روزنامه‌نگار پیش‌کسوتی است. تعجب کردم ایشان گفته‌اند در دیداری که با آقای نورالدین الموتی وزیر دادگستری کابینه دکتر امینی داشته اند ایشان به آقای بلوری گفته اند سپهبد آزموده (همان حسین آیشمان معروف) در زمانی که فرماندار نظامی بوده، زندانیان سیاسی را سوار هواپیما می کرده هواپیمای ارتشی می رفته بالای کویر قم، زندانیان سیاسی را از آن بالا پرت میکرده ا‌ند داخل دریاچه نمک قم که مفقودالاثر بشوند. بنده این ماجرای خیالی را تکذیب می کنم و آن را افسانه می دانم به چند دلیل:
 
1- اگر درخصوص وقایع 15 خرداد 1342 است که این شایعات بر سر زبان ها افتاد، در سال 1340 سپهبد آزموده دادستان ارتش که فرد قسی‌القلبی بود در 26 افسر سازمان نظامی حزب توده و از چهار تن از رهبران فداییان اسلام را به چوبه تیرباران سپرده بود در آن زمان دو سال بود از بازنشستگی‌اش گذشته بود و از لباس نظامی خارج شده و تحت محافظت پلیس می زیست. بعدها هم که قبل از پیروزی انقلاب به خارج گریخت و در آنجا فوت کرد.
 
2- مقام سرتیپ آزموده دادستانی ارتش پس از 28 مرداد بود و نه فرماندار نظامی. او هرگز فرماندار نظامی نشد. فرمانداران نظامی پس از 28 مرداد دو نفر بودند.
 
سرتیپ فرهاد و دادستان از 28 مرداد تا 6 دی ماه 1332 که به علت واقعه 16 آذر و کشته شدن ده ها دانشجو و شهرت به رشوه گیری از مردم از آن پست کنار گذارده شد و جایش را سرتیپ تیمور بختیار پسرعموی ملکه ثریا، فرمانده لشکر 3 زرهی گرفت و تا سال 1335 در این مقام بود و پس از تشکیل سازمان امنیت و اطلاعات کشور به معاون نخست وزیر و رییس ساواک شد و از کسوت نظامی هم بیرون آمد. آزموده حتی یک روز هم فرماندار نظامی نبود.
 
3- استاد بلوری لطفا نام یک نفر از زندانیان سیاسی را که به دستور آزموده (که نورالدین الموتی او را برادر آیشمان جانی معروف نازی می خواند) ببرند که او را درون دریاچه نمک قم انداخته باشند. یک نفر را اسم ببرید.
 
4- اسامی تمام متهمین سیاسی، طرفداران و هواداران دکتر مصدق، فداییان اسلام که پس از آبان 1334 به علت تیراندازی نافرجام مظفر ذوالقدر به حسین علا در مجلس ختم سید مصطفی کاشانی بازداشت شدند موجود است.
 
اسامی و تاریخ اعدام تیرباران شدگان هم روشن و مشخص است. بفرمایید این حادثه کی، در دوران چه حکومتی از نخست وزیران پس از 28 مرداد، زاهدی، علاء، اقبال، شریف امامی، امینی انجام شده است.
 
5- اساسا دادستان ارتش که مقام قضایی است چگونه می تواند دستور دهد یک زندانی سیاسی را با هواپیما به بالای دریاچه قم ببرند و در دریاچه نمک بیندازند؟ فقط یک نام را ذکر بفرمایند.
 
6- خوش‌بختانه تمام زندانیان سیاسی چه چپی، چه مذهبی، چه دست راستی پس از انقلاب خاطره نویسی کردند. آیا یکی از زندانیان پیدا شده که درباره هم بندی های خودش چنین واقعه ای را نقل کند؟
 
7- استاد بلوری خاطرات خود را بازنگری کند. ایشان حافظه خوبی دارد. از سال 1340 ایشان را می‌شناسم. جزو اساتید مطبوعات است. چرا باید چنین موضوعی را بیان کند؟
 
8- به خاطر بسپارید نورالدین الموتی وزیر دادگستری دکتر امینی از زندانیان گروه 53 نفر بود که بعدها چون وکیل خانواده امینی شد مورد علاقه دکتر امینی بود و به مقام وزارت دادگستری رسید و مدت آن هم یک سال و سه چهار ماه بیشتر نبود.
 
در تاریخ باید پیوسته حقیقت‌گو بود و دنبال افسانه و شایعه نرفت. رژیم شاه بسیاری از مخالفان سیاسی را در محاکم نظامی گوش به فرمان محکوم به اعدام می‌کرد. حکم را به اجرا درمی‌آورد. نیازی به انداختن در کویر قم نبود».
+29
رأی دهید
-8

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۵
    mahdi moud - تهران، ایران

    رژیم شاه درست نیست حکومت پهلوی. رژیم خمینی یا رژیم جمهوری اسلامی
    8
    42
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۶:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    Jeghjeghe - کپنهاک، دانمارک

    اگه شاه آدم کش بود به این راحتی مملکت رو ول نمیکرد بره, روحش شاد, ولی من فکر میکنم دریاچه نمک قم خوابگاه خوبی باشه برای تمام آخوندها و خائنین و خونخواران وطن البته وقتی که ایران عزیزمون از شر این .... مغزها خلاص بشه!!!!!!!
    9
    64
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۶:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    از عکسش پیداست که دو تخته کم داره.
    8
    47
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ

    دروغی بیش نیست .این رذالت ها از رژیم اشغالگر اسلامی بر میآید و تمام
    6
    39
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    این هم بهتان دیگریست که برای حکومت شاهنشاهی درست کردن . این بهتان را از کجا اوردن , حتما" این بهتان هم مثل دیگر بهتانها درست شده اخوندها میباشد که به حکومت شاه میزدند و میزنن. اخوندها حتی برای کسی یا کسان معمولی که خودیهایشان نیستند بهتان برایشان درست میکردن در داخل و بیرون از جامعه ایران. برای اینکه مردم باور کنن می گویند به بهتان اخوندها که به کسی یا دولتی میزنن فورا" میگویند فلا" روزنامه نگار یا فلا" ادم مشهور گفته است !
    4
    29
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۱
    ابن ملجم - مونیخ، آلمان
    م ابن ملجمگر اینها ادعا نکردند در ۱۷ شهریور در میدان ژاله هزاران نفر کشته شدند، مگر ک اخوندی که چرندیاتش تو همین سایت پخش شد اسعا نداشت که در زمان شاه زندانیها را تو قفس شیر میانداختند( البته این اخوند مامای جونش تو قفس یک میمون با میمون هم خانه بود). اینها خزعبلات کسانی هستند که از جنگ علی و خربزه و دیزی خوردن علی با اژدها و یا علی گفتن خامنه ای وقتی از ننش افتاد، قران خواندن لاشه اون اخوند غلمان باز فضلل لله نوتی چرند به ملت گفتند و ملت هم باور کرتد و مملکت را به این روز انداختند بود
    2
    11
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ
    در زمان پهلوی ایران بسیار امن بود و خبری از اینهمه کشتار و زندانی و شکنجه و قتل های زنجیره ای اصلا و ابدا نبود زنان در امنیت کامل بسر میبردند از زمانی که این رژیم اشغالگر ایران را اشغال کرد نا امنی و قتل و تجاوز و جنایت و دروغ و ریا و تزویر بیداد میکند
    6
    20
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    متاسفانه مخالفان رژیم پهلوی بطور سیستماتیک دروغ ها ناروا به شاه فقید و سیستم امنیتی میزدند . ناعادلانه مرگ صمد بهرنگی ، علی شریعتی ، تختی و حتی فرزند هندی زاده مصطفی خمینی را به ساواک نسبت دادند ، در عین حال شکنجه در بخش ضد خرابکاری ساواک را هم نمیتوان انکار کرد . و تا حدی هم شاید اجتناب ناپذیر بود ، چرا که چریک ها بین سال‌های ۴۹ تا ۵۷ صدها عملیات تروریستی انجام دادند . اما نکته مهم ابن بود که حتی خطرناک ترین تروریست را بعد از تخیلیه اطلاعاتی و حکم دادگاه شکنجه نمی دادند ، بزرگ‌ترین اشتباه تاریخی ساواک ، قتل ۶ زندانی حکم گرفته در تپه های اوین بود ، از جمله بیژن جزنی رهبر فداییان . بعد از ترور فیزیکی چند مامور و خبر چین ساواک از جمله شهریاری ، مرد هزار چهره . این تصمیم نابخردانه و فاجعه امیز از سوی رهبری ساواک گرفته شد و قانون شکنی کردند تا از چریک ها انتقام بگیرند ، و متاسفانه این اقدام ابعاد بسیار منفی داشت . اما فقط برای قضاوت ،مقایسه کنید با ماجرای سینما رکس که اولین جنایت اخوند ها بود و یا قتل هزاران نفر در تابستان ۵۷ .
    4
    21
    یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.