عربستان سعودی به مدت دو سال به عضویت شورای حکام آژانس درآمده است بی بی سی :عربستان سعودی به عضویت شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی انتخاب شده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، در انتخابات اعضای شورای حکام آژانس برای دوره دو ساله ۲۰۲۱-۲۰۱۹، این کشور به عنوان عضو شورا برای یک دوره دوساله انتخاب شد. انتخاب این کشور در پی پایان دوره عضویت یازده کشور عضو قبلی صورت گرفته است.
شورای حکام سی و پنج عضو دارد که پنج عضو دایم آن شامل کشورهای "از لحاظ فناوری اتمی پیشرفته" - آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه - هستند. هشت کشور دیگر نیز براساس توانمندی آنها در زمینه انرژی اتمی از مناطق مختلف جهان در شورا عضویت دارند و بیست و دو کشور دیگر نیز از مناطق هشتگانه به عضویت شورا در میآیند. دوره عضویت نمایندگان منتخب مناطق هشتگانه دو سال است که هر سال نیمی از آنها تغییر مییابند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کنار مجمع عمومی و دبیرخانه، یکی از ارکان تشکیل دهنده این نهاد وابسته به سازمان ملل است. وظیفه این شورا تدوین سیاستهای آژانس و نظارت بر اجرای این سیاستها و همچنین تدوین بودجه سالانه آژانس برای ارائه به مجمع عمومی است. دبیرکل موقت آژانس در سفر به تهران خواستار پاسخگویی ایران به سئوالات آژانس شد این شورا همچنین وظیفه نظارت بر پایبندی کشورهای امضاکننده پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هستهای - انپیتی - به تعهدات خود و در صورت لزوم، اتخاذ تصمیم برای مقابله با عدم پایبندی به این تعهدات را دارد. این شورا پس از صدور چند قطعنامه شامل درخواست از دولت ایران برای توقف غنی سازی اورانیوم، سرانجام در بهار سال ۲۰۰۶ میلادی پرونده هستهای ایران را به شورای امنیت ارجاع کرد که بعدا به صدور قطعنامههایی شامل تحریم بینالمللی ایران منجر شد.
تدوین و تصویب پادمانهای آژانس و پیشنهاد پذیرش اعضای جدید به مجمع عمومی از دیگر وظایف شورای حکام است. در حالیکه مجمع عمومی متشکل از تمامی کشورهای عضو، سالی یک بار تشکیل جلسه میدهد، شورای حکام هر ساله پنج نشست مرتب دارد و ممکن است برای رسیدگی به موارد خاص نیز نشستهای ویژه برگزار کند.
علاوه بر عربستان سعودی، کشورهای غنا، یونان و نروژ نیز از جمله یازده عضو جدید شورا هستند که با پایان دوره یازده عضو دیگر از جمله ونزوئلا و ارمنستان به عضویت شورا در آمدهاند.
ریاست شورا در حال حاضر بر عهده لینا الحدید، نماینده اردن در آژانس است. خانم الحدید برای دوره یکساله ۲۰۱۹-۲۰۱۸ به ریاست شورا نتخاب شده است.
عضویت عربستان در شورای حکام در حالی آغاز شده که اخیرا آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد تصمیم ایران برای نصب سانتریفوژهای پیشرفته فراتر از تعهدات این کشور در برجام ابراز نگرانی کرده است.
کرونل فروتا، دبیرکل موقت آژانس به تازگی از ایران دیدن کرد و از ایران خواست تا "به سرعت" به سئوالات مربوط به تخطی از محدودیتهای وضع شده در برجام پاسخ بدهد.
دولت ایران در واکنش به آنچه که ناتوانی کشورهای باقی مانده در برجام در برآوردن خواستهای خود میخواند هشدار داده است که به تدریج تعهدات خود در چارچوب برجام را کاهش میدهد. آن دولت تا کنون از بخشی از محدویتهای وضع شده در برجامم فراتر رفته هرچند تاکید میکند که این اقدامات تناقضی با برجام ندارد.
+12
رأی دهید
-11
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.