چرا روحانیون و طلاب در ایران کتک می خورند؟

همایش سراسری روحانیون کاروان‌های حج تمتع ۹۶ایندیپندنت فارسی ، مجید محمدی
کتک خوردن روحانیون و طلاب شیعه به یک پدیده‌ جاری در جامعه‌ ایران تبدیل شده است. اخبار مربوطه نیز از چشم سایت‌ها و نشریات دور نمی‌ماند. بعد از هر واقعه، حکومت در چارچوب یک نسخه‌ی واحد واکنش نشان داده است: توصیف واقعه به عنوان تقابل خیر و شر در دستگاه تبلیغاتی، اعم از سایت‌های خبری و اجتماعی و رادیو و تلویزیون دولتی و منابر، نمایش تلویزیونی فرد مضروب برای مظلوم نمایی، و اعلام بازداشت سریع حمله کنندگان برای بازدارندگی، اما حملات نیز ادامه یافته است. غیر از ضرب و جرح، توهین به روحانیون در مجامع عمومی نیز به یک روال تبدیل شده (فیلم‌های آن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است) است. برخی از روحانیون رک‌گوتر، به این پدیده‌ها اشاره داشته‌اند. 
 
این پدیده، در میان دویست کشور دنیا، منحصر به‌فرد است. در جوامع مختلف با ادیان و مذاهب گوناگون و در عین تنوع مذهبی، این امر بسیار نادر است. قریب به اتفاق روحانیون بودایی، مسیحی و یهودی و مسلمان، کار تبلیغی خود را به نحوی صلح‌آمیز انجام می‌دهند و در زندگی خصوصی افراد هم دخالت نمی‌کنند، و مخاطبان آنها مخیرند که پیامشان را دریافت کنند یا نادیده بگیرند. اما در ایران تحت حکومت ولایت فقیه، روحانیون شیعه نه تنها از همه‌ امتیازات (قدرت و ثروت و منزلت) برخوردارند، بلکه می‌خواهند جامعه و تک تک شهروندان را مهندسی کنند و به رنگ خود در بیاورند. 
از دهه‌ شصت تا نود
در دهه‌ شصت، ادعای روحانیون شیعه و اسلام‌گرایان همراه آنها این بود که با امر به معروف و نهی از منکر متکی بر قدرت حکومتی، می‌خواهند اخلاق را در جامعه تحکیم و فضاها را پاکسازی کنند. آنها با اتکا به زور و به نحوی غیر قانونی، تمامیت‌خواهی خود را اعمال می‌کردند؛ از پوشش و آرایش تا سرگرمی و مراسم عروسی و روابط اجتماعی. یکی از پرفروش ترین فیلم‌های سینمایی در دهه‌ شصت، فیلم «بگذار زندگی کنم» (اثر شاپور قریب) بود که نشان می‌دهد، موج فاصله‌گیری از سرکوب‌های اجتماعی از همان دهه‌ شصت کم کم داشت شکل می‌گرفت.
 
از دهه‌ هفتاد به بعد، حاکمان در ثروت و موقعیت‌های ممتاز اجتماعی غرق شدند و دیگر توجیه اخلاقی برای تمامیت‌خواهی مذهبی آنها وجود نداشت؛ گرچه هیچگاه چنین توجیهی وجود ندارد. فساد و امتیازات گسترده در کنار برتری اخلاقی و تنبیه دایمی ناهمرنگ‌ها، کالایی بود که دیگر به‌راحتی نمی‌شد به جامعه فروخت. انتظار نسل‌های جوان در سه دهه‌ اخیر که قدرت براندازی حکومت تمامیت‌خواه را در خود نمی‌بینند، این بوده است که حاکمان با قدرتی که دارند، به تاراج منابع کشور بپردازند، اما شبانه روز مزاحم زندگی عادی آنها نشوند و «بگذارند آنها زندگی کنند.»
 
اما روال برعکس بوده است. هرچه حکومت فاسدتر و هرچه امتیازات عمال آن بیش‌تر شده، سرکوب اجتماعی و مداخله در زندگی خصوصی مردم نیز افزایش یافته است. حکومت دینی این حوزه را رها نکرده و نخواهد کرد، چون ابزاری برای کنترل اجتماعی و فرهنگی و تداوم بخشیدن به قدرت است. حتی اگر جمهوری اسلامی در مواجهه با مقاومت عمومی علیه سیاست‌هایش در برخی از زمینه‌ها کوتاه آمده یا بیاید (مثل مذاکره با امریکا)، اما امر به معروف و نهی از منکر به همان قوت خود باقی است و همه‌ دستگاه‌ها با هماهنگی از آن دفاع می‌کنند.
امر به معروف یا اعمال قدرت؟
همه‌ موارد کتک خوردن روحانیون و طلاب، با امر به معروف و نهی از منکر آنها خطاب به جوانان آغاز شده است. البته هیچ گونه خشونتی قابل دفاع نیست، چون روش‌های غیرخشونت‌آمیز برای اعتراض و مقاومت در برابر نقض حقوق شهروندان وجود دارد، اما ناظران و تحلیلگران نمی‌توانند زمینه‌های خشونت را در سیاست‌های حکومت و شرایط اجتماعی نادیده بگیرند. جوانانی که بیش از نیمی از آنها بیکارند (حتی فارغ التحصیلان دانشگاهی) و آینده‌ای برای خود نمی‌بینند، وقتی در هنگام بستنی خوردن یا رفتن به پارک مورد تعرض کسانی قرار می‌گیرند که از همه‌‌ امتیازات برخوردارند (حداقل هیچ روحانی‌ای در ایران بیکار نیست) به خود حق می‌دهند منفجر شوند. حتی آنها که کار دارند، حقوقی معادل صد تا دویست دلار در ماه می‌گیرند و آموزش دانشگاهی نیز برای آنها هیچ پله‌ای برای پیشرفت نبوده و نیست. 
 
در چنین شرایطی، نصایح اسلام‌گرایانه برای اِعمال شریعت یا سبک زندگی روحانیت، جرقه‌ای برای ترکیدن بسیاری از خشم‌های فروخورده در طی زندگی یک جوان از مدرسه تا خیابان و از دانشگاه تا محیط کار است. آنها می‌دانند که امر به معروف و نهی از منکر دیگر برای آنچه می‌گویند (باورها و احکام دینی) نیست، بلکه برای اعمال قدرت و تداوم نظام فاسد و مبتنی بر امتیازات است. 
تغییر نگرش روحانیت شیعه
روحانیون در همه‌ ادیان عمدتا سه کارکرد غالب دین را اجرایی می‌سازند: نیاز به تعلق، کاهش رنج و التیام بخشی، و اتصال به یک منبع مقدس. روحانیت شیعه با سوار کردن سیاست بر اسب مذهب و انحصاری کردن قدرت و ثروت جامعه، هر سه کارکرد را از دست داده است: نه رنج‌های مردم از مجرای روحانیت شیعه (مراسم و برنامه‌های دولتی) کاهش می‌یابد، نه احساس تعلق به یک نهاد بدون هیچ شائبه‌ای شکل می‌گیرد (مثل عضویت در یک گروه مذهبی داوطلبانه بدون کنترل از بیرون) و نه منبعی که روحانیت معرفی می‌کند، مقدس (منزه و خیر مطلق) است. دیگر خدای آنها تجسم خیرخواهی و صلح و دوستی نیست. 
 
پیش از انقلاب، تصور مردم آن بود که روحانیت شیعه آن سه کارکرد را دنبال می‌کند، اما روحانیون به مردم اثبات کردند که چنین نیست. روحانیت شیعه تنها خواهان و جویای اختصاص امتیازات بیشتر به خود و همراهان و وابستگان، و اِعمال سبک زندگی خود تحت عنوان شریعت بوده است. در این شرایط نمی‌توان انتظار داشت که جامعه نگرش مثبتی به این نهاد داشته باشد. نکته‌ جالب آنجاست که حکومت در برخی «نظرسازی»‌ها همچنان می‌خواهد نشان دهد که اکثریت مردم نماز می‌خوانند یا روزه می‌گیرند، اما چنین نظرسازی‌هایی در مورد نگرش آنها به روحانیت انجام نمی‌شود، چون درصدهای بالای ساخته شده در آشپزخانه‌های آمارسازی حکومت، در این حوزه به سختی باور می‌شود.
+107
رأی دهید
-8

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    بروند و خدا را شکر کنند که جر داده نمیشوند.
    5
    99
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    scandal - برلین، آلمان

    جهت تکمیل این تجزیه و تحلیل؛ آخوندهای انگل صفت "فقط و فقط " در ایران خود نمایی کنند زیرا این فرهنگ غربی که من میشناسم، باور کنید "یک شبه" باعث سرنگونی سلسله ساندیسیان میشدند. از ماست که بر ماست! ‌
    4
    71
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۲
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    در تمام دنیا وقتی در کار کسی فضولی کنید کتک خواهید خورد . چه به بهانه ی امر به معروف یا بهانه ی دیگری. تا حالا هم مردم یا احترام به مذهب داشتند یا از این عقب افتاده ها می ترسیدند
    5
    89
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۱
    parvin-artemis65 - مادرید، اسپانیا

    ننگ و نفرت بر کسانیکه شما سوسماران عرعرستان را بقدرت رساندند فقط تصویر را ببینید استفراغ لازم
    5
    87
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    bozurgmehr - لندن، انگلستان

    جالبه خاخام ها هم در اسرائیل کتک میخورن و بیشنر در محله های خودشون هستن تا کتک نخورن. یهودیان حریدی که مشهور به طلبان اسرائیل هستن دارای محلاتی هستن و خودشون رو از مردم جدا کردن. خاخام های یهودی هم اهل نهی از منکر هستن و بارها گزارش شده که بخصوص دخترها خسابی خاخامی رو کنک زدن
    3
    24
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۸
    منوچهری - کرمان، ایران

    نذر کردم؛ فردای این حکومت, تا یک هفته اول ریش پنج تا آخوند رو با موچین شیش تیغه کنم! و جای عمامه و شورتهاشون رو با هم عوض کنم. البته اگر از سوراخ موشهاشون بتونم بکشمشون بیرون!!
    4
    36
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۰:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۸
    چهارشنبه سوری ایران - فرانکفورت، آلمان

    اول کتک اگر ادم نشدند بایست همشون نابود بشند
    4
    36
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    چون اخوندها حقشان کتک خوردن است!
    3
    35
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۶
    آنتی خرافات - دوسلدورف، آلمان

    چشم، از فردا خاویارهایشان را هم می کشیم
    4
    29
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

    [::Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا::]. گرامی ؛ این آخوندها از دوران طلبه گی به این عنایت از جانب امثال طوسی ها رسیده اند
    4
    24
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    خوب، بد، زشت - نیبورگ، دانمارک

    اینده شومی در انتظار این انگلهاست
    5
    31
    یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    Sedaghat25 - پامبیچ-فلوریدا، ایالات متحده امریکا

    فقط می توانم بگم نوش جونشون.....!!!!
    2
    23
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۱
    Attila14 - استکهلم، سوئد
    کسی میدونه رتبه/درجه بندی اینا چه جوریه؟. یعنی مثلا طلبه مثل سرجوخه یا گروهبانه؟ طلبه ۱ و ۲ هم دارن؟ حجت الاسلام =سرهنگ؟ ضحاکه دره جش چیه؟. یکی روسرش سفید میذاره یکی سیاه اون یکی سبز!. کجاشون اصلا به اصالت ایرانی میخوره؟.
    2
    21
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۱:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    naderali63 - گوتمبر، سوئد
    مردم ایران تا نسلشان را نابود نکنن راحت نمیشن. روز عاشورا نزدیک هست.
    1
    19
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۱:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
    [::Attila14 - استکهلم، سوئد::]. اینا دوست عزیز بر أساس سایز ..... شون درجه بندی میشن. هرچی ببشتر زمان تو بشکه و زیر استاد درس خارج بگذرونن و عاجشون بیشتر پاک بشه، بیشتر به مدارج بالا میرسن.
    2
    9
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۲:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    natasha1 - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    چون حقشونه!!
    0
    8
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۳:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    توفیق - سیاتل، ایالات متحده امریکا
    [::منوچهری - کرمان، ایران::]. یعنی‌ واقعا انتظار داری همون خدایی که این اخوندا رو گذشته سر قدرت، نذرت رو قبول کنه؟
    3
    2
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۴:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    samisan - توکیو، ژاپن
    اگر روزی این مردم شورش کنن چنان ملا .... در ایران راه بیفته که در تاریخ بیسابقه خواهد بود
    1
    6
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۶:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    saeed scotland - اِسکای اِسکاتلند، انگلستان
    چرا کتک نخورند
    0
    4
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۱
    Attila14 - استکهلم، سوئد
    [::hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا::]. یعنی اوناییکه پیشونیشون اثر مهر داره عمدا نسوزوندن و کلی در حالت سجده بودن؟
    0
    6
    دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.