به دنبال خروج ایالات متحده از توافق هستهای تیر ۱۳۹۴ قدرتهای جهانی با ایران و اعمال دوباره تحریمهایی که پس از اجرای توافق لغو شده بودند، واشنگتن دوازده شرط برای تغییر رفتار جمهوری اسلامی و رسیدن به توافق جدید با تهران تعیین کرد؛ شرایطی که جمهوری اسلامی نپذیرفته است.
دولت پرزیدنت ترامپ با این استدلال که رهبران ایران از منافع حاصل از اجرای برجام برای تقویت خود و ادامه سیاستهای بدخواهانه شان در منطقه استفاده میکنند، گفته است که قصد دارد با اعمال فشار حداکثری و در عین حال رساندن فروش نفت ایران به صفر، تهران را وادار به مذاکره کند.
مایک پنس معاون رئیس جمهوری ایالات متحده نیز پیشتر در سخنانی در دهم اسفند ماه گفت بود که جمهوری اسلامی از منافع حاصل از توافق هستهای برای تقویت گروههای نیابتی خود در منطقه خاورمیانه استفاده میکند و به آشوب و ناامنی در نقاط مختلف آن دامن میزند.
هرچند دولت آمریکا قصد دارد صادرات انرژی ایران را متوقف کند، اما جهت حفظ ثبات در بازارهای جهانی، تحریم نفتی ایران را به یکباره انجام نداده و به برخی کشورهای خریدار نفت خام ایران مهلت داده است تا به تدریج واردات خود را به صفر برسانند.
خبرگزاری رویترز اوایل اسفند ماه در گزارشی نوشت که خریداران آسیایی نفت ایران در ماه ژانویه سال جاری نسبت به زمان مشابه در سال گذشته میلادی، ۴۰ درصد کمتر نفت وارد کردهاند و همچنین میزان صادرات نفت ایران به کمترین حد خود در دو ماه گذشته رسیده است.