امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، قصد دارد در سخنرانی تازه خود به همقطاران اروپایی خود هشدار دهد رادیو فردا : رویترز به نقل از مقامهای نزدیک به رئیسجمهوری فرانسه گزارش دادهاست که امانوئل مکرون در سخنرانی تازهای قصد دارد با اشاره به «برگزیت» و اعتراضات در اروپا، در مورد «شرایط بحرانی» و «لزوم بیدارباش» سیاستمداران اروپایی هشدار دهد.
مشاوران و دستیاران آقای مکرون، ۲۹ بهمن ماه، به خبرگزاری رویترز گفتهاند سخنرانی رئیسجمهوری فرانسه «زنگ هشداری» برای اروپاست، قارهای که تواناییهای لازم برای دفاع از خود را از دست میدهد.
یک مقام نزدیک به مکرون میگوید «شرایط وخیم است؛ اگر ما، اروپاییها، نمیخواهیم یک برگزیت دیگر داشته باشیم، و اگر نمیخواهیم بهطور کوتهنظرانهای در لاک دفاعی فرو رفته و به گوشه رانده شویم، باید از خواب بیدار شویم».
اشاره این مقام فرانسوی به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است که به «برگزیت» موسوم است. طرح خروج از اتحادیه اروپا در یک همهپرسی در سال ۲۰۱۶ به رای گذاشته شد. رای خروج از اتحادیه با اختلافی اندک بر رای ماندن غلبه کرد؛ اما از آن زمان به این سو بریتانیا و اتحادیه اروپا همچنان درگیر شرایط عملی کردن همهپرسی هستند. واپسین تلاش دولت ترزا می در بریتانیا، همچنان بینتیجه مانده و روند «برگزیت» همچنان در ابهام است.
مقامهای فرانسوی به خبرگزاری رویترز گفتهاند رئیسجمهوری آن کشور قصد دارد در سخنرانی خود به افزایش تنشها در غرب اشاره کند، و نیز به انتخابات آمریکا و سیاستهای رئیسجمهوری آن، اعتراضات در قاره سبز و چالشهایی که چین و روسیه ایجاد کردهاند.
امانوئل مکرون میخواهد طرحی برای رفع چالشها نیز ارائه کند. آنطور که مقامهای فرانسوی میگویند این طرح بر پایه ایده «اروپایی که حفاظت میکند» بنا شدهاست.
دستیاران و مشاوران مکرون میگویند از منظر رئیسجمهوری فرانسه، مسئله برگزیت، وقایعی که به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا انجامید یا اعتراضات «جلیقهزردها»، جملگی ناشی از نگرانیهای مشترک است: هراس شهروندان از جهانیشدن و آنچه ممکن است در این مسیر از دست بدهند، نابرابریهای محلی یا روند فزاینده خوار شمردن هسته قدرت.
امانوئل مکرون، پیشتر نیز خواستار اتحاد قویتر در اروپا شده بود. از جمله در سخنرانی جنجالی آبان ماه که در آن گفته بود اروپا در زمینه دفاعی باید وابستگی کمتری به آمریکا داشته باشد و خواستار تشکیل «ارتش واقعی اروپا» شده بود.
آن سخنرانی با واکنش دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده روبهرو شد که آن را «خیلی توهینآمیز» توصیف کرده و گفته بود «شاید بهتر باشد اگر اروپا اول سهم عادلانهاش را در ناتو» بپردازد.
اتحادیه اروپا در سالهای اخیر با چالشهای مختلفی روبهرو شده که سیاستمداران کهنهکار قاره را درگیر خود کردهاست. اعتراضات به شرایط اقتصادی، مسئله پناهجویان و چالشهای ناشی از آن، پا گرفتن احزاب تندرو، افزایش محبوبیت احزاب عوامگرا و ملیگرا و نیز مسئله خروج بریتانیا از اتحادیه که همچنان ادامه دارد.
روز دوشنبه ژان کلود یونکر، رئیس شورای اروپا، رسما اعلام کرد اگر لندن خواستار تمدید زمان «برگزیت» باشد، این اتحادیه مشکلی با آن نخواهد داشت. خبرگزاری آلمان در توصیف اظهارات آقای یونکر میگوید این سخنان «یکی از قویترین پیامها» به بریتانیا است که میتواند خروج از اتحادیه را عقب بیاندازد.