یورونیوز ،گزارش از پریسا خوشنامی، دانشجوی فلسفه هنر در دانشگاه پاریس ۸ با نگاهی به مجموعههای برندهای مختلف مد در فصول متفاوت به ویژگیهای حدودا مشابه در آنها برمیخوریم، این موضوع البته اتفاقی نیست و طراحان، مدیران هنری و خلاقیت برندها براساس دادههای مختلف، این ویژگیها را در لباسها تکرار می کنند. در دنیای انگلیسی زبان به این ویژگی های مشابه ترند (Trend) گفته میشود که معادل لغوی فارسی آن «گرایش، روند و..» است.
ترندها از کجا میآیند؟
ترندها در مُد به چنان موضوع مهمی تبدیل شدهاند که امروز در اکثر مدارس مُد رشتهای به نام «پیشبینی ترند ها» (Trend forecasting) در مقاطع مختلف تدریس میشود و یا شرکتهایی هستند که محور اصلی فعالیت آنها همین ترندهاست. از مشهورترین این شرکتها می توان به WGSN اشاره کرد که در این موضوع تحقیقات گستردهای انجام میدهد. لورتا رابرتز مدیر بخش برندینگ این شرکت در گفتوگویی با وگ درباره روش کلی عملکرد این شرکت این طور توضیح میدهد: «در واقع کاری که ما میکنیم این است که به جمع آوری بسیار وسیع اطلاعات در همه دنیا میپردازیم و برای این امر همه چیز را در نظرمیگیریم؛ از غذاها، مد خیابانی گرفته تا رویدادهای فرهنگی، هنری، سیاسی و...همه این موارد یک تصور کلی از اینکه مُد به کدام سمت و سو می رود، فراهم می آورند. در واقع همه اینها چیزهایی هستند که نحوه لباس پوشیدن ما را تحت تاثیر قرار می دهند.»
شرکت WGSN امروز هفتاد و چهار هزار کاربر فعال دارد که از اطلاعات این شرکت استقاده می کنند.
ترندها چقدر اهمیت دارند؟
ممکن است این جمله به گوشتان خورده باشد که پیرو ترندها نباشید بلکه استایل شخصی خود را دنبال کنید. بخشی از این جمله درست است، اینکه لباس بهعنوان بخشی از هویت ما میتواند، به ابزاری برای «خود بیانگری» بدل شود اما ترندها هم گویای بخشی از هویت جمعی ما هستند و شاید به طور کلی راه فراری از آن نداریم. از این نظر که به طورکلی خواه ناخواه هر لباسی که بپوشیم تولید کارگاهها، کارخانجات دوران ماست و کمتر ممکن است کسی برای دوری از این ترندها مثلا با لباسهای پرطمطراق عصر ویکتوریایی در خیابان ظاهر شود.
ترندها در واقع گویای بخشی از خصوصیات دوران مختلف هستند اینکه در دورهای دامن کوتاه یا بلند، رنگ مشکی یا رنگهای درخشان مد روز میشوند تنها نظر یک یا چند طراح و شرکت های ترند شناس نیست، بلکه نشانی از رویکردهای متفاوت فرهنگی، سیاسی، اقتصادی دوره مورد نظراست.
مثلا مری کوآنت طراح بریتانیایی در دهه شصت میلادی دامنهای کوتاه (مینی ژوپ) را معرفی کرد. او جز گروهی از جوانانی بود که خود را MOD (مخفف کلمه مدرنیست) می نامیدند. کوانت سعی داشت اقتباسی از نحوه پوشش شورشی مردانه مدرنیستها را در مد زنان شکل دهد. درواقع مینی ژوپ تنها یک دامن کوتاه و ترندی ساده نبود بلکه پدیدهای برآمده از فرهنگ گروهی از جوانان ضد محافظه کار نسل بعد از جنگ بود که گویای وضع فرهنگی، سیاسی، هنر و حتی اقتصاد در دهه شصت نیز است. میتوان گفت رابطه طراحان و برندها با مردم بیشتر دوسویه است تا اینکه رابطهای تحمیلی و تجویزی برندها برای جامعه باشد.
با ذکر این مقدمه در این متن به سراغ ده ترند محبوب این فصل که از میان مجموعههای بهار و تابستان ۲۰۱۹ که حدود شش ماه قبل و در چهار شهر مهم دنیای مد یعنی لندن، پاریس، میلان و نیویورک به نمایش درآمده اند می رویم.
یک: شلوار دوچرخه سواری سال ۲۰۱۴ کارل لاگرفلد در مجموعه کوتور شنل از این شلوارکهای کوتاه در زیر کت و دامنهای معروف این برند استفاده کرد که باعث محبوبیت آن شد و به سرعت در مجموعههای طراحان دیگر تکرار شد. اخیرا هم بلا حدید و کیم کارداشیان در جاهای مختلف با این شلوارکهای کوتاه چسبان ظاهر شدند و توجه بیشتری را به این برند جلب کردهاند که در مجموعههای بهار ۲۰۱۹ کاملا مشهود است.
۲: پارچههای ریش ریشاین ترند یادآور لباسهای خاص گروهی از زنان دهه ۲۰ میلادی معروف به فلاپرها و رقصنده ها است که چند فصل گذشته حضور پررنگی در اکثر مجموعه های بهاری برندهای بزرگ داشته است.
۳: رنگهای بژ، خاکی و کرماین طیف رنگ که غالبا هم روشن است، در مجموعههای طراحهای مختلف تکرار شدهاند. از جمله شاید بتوان گفت یکی از تاثیرگذارترین افراد درترویج آن ریکاردو تیشی در بربری بود. او که نخستین مجموعه خود را در این برند با سروصدا و تبلیغات زیاد به نمایش گذاشت بر رنگهای مخصوص بربری که در این طیف قرار دارند تاکید زیادی کرده بود.
۴: لباسهای توری شکلسیمون پورت ژکموس مجموعه بهار ۲۰۱۸ خود را به یاد بندر مارسی و حال و هوای مدیترانه این شهر طراحی کرده بود. او حتی مجموعه مردانهاش را در کنار ساحل این شهر به نمایش گذاشت. یکی از اولین و شاخصترین دفعاتی که این لباسهای شبیه تورهای ماهیگیری دیده شدند، در مجموعه مذکور بود. از آن زمان به سرعت در برندهای دیگر هم تکرار شد و هنوز هم دیده میشوند.
۵: پارچههای خالدارپارچه و لباس های خالدار بی زمان هستند و همیشه در بین طراحان محبوب بوده اند هرچند این علاقه چند فصل اخیر بیشترشده، محبوبیت استایل های عروسکی شکل در رواج این طرح بی تاثیر نبوده است.
۶: چاپهای شرقی مثل بته جقه، گلهای بزرگ و ...چندین فصل است که داناتلا ورساچه برای گرامیداشت یاد برادرش جیانی سراغ تمهای مورد علاقه او ازجمله نقوش مشهور و ماکسیمال رفته است. محبوبیت این طرح به رشد این ترند دامن زد و باعث شد تا ایده کلی این نقوش بزرگ با تغییرات و الگو برداریهای متفاوت در لباسهای برندهای دیگر تکرار شود.
۷: لباسها یا سرهمیهای کارگریاین لباس های معمولا گشاد، مشخصههایی مثل زیپ و جیبهای بزرگ دارند که یادآور دهه ۹۰ نیز هستند. گاهی هم شبیه لباسهای کارگران صنعتی هستند که به نوعی پیام قدرت را در پوشش تداعی میکنند. مجموعه بهارو تابستان ۲۰۱۹ آلبرتا فرتی پر بود از لوک هایی (look) که با در نظر گرفتن این ترند طراحی شده بودند.
۸: کلاههای بزرگکلاه های بزرگ بخشی از یک ترند کلیتر یعنی پوششهای سر هستند که چند وقتی است در مجموعههای طراحان پر رنگ شدهاند. مثلا در مجموعه پاییز ۲۰۱۸ گوچی تنوع زیادی از این سربندها را شاهد بودیم که به هر حال این توجه باعث شده طراحان به دنبال اکسسوریهای قابل توجه و چشم گیر برای سر باشند مانند این کلاهها.
۹: عینک آفتابی بزرگعینکهای آفتابی بزرگ همیشه کم و بیش در لیست اقلام مد روز بودهاند این فصل اما با کاهش محبوبیت عینک های باریک و گربه ای سال های قبل، حضور مشخص تری دارند .
۱۰: کیفهای کمریاین ترند موضوع جدیدی نیست و چند سالی است که در بین علاقمندان به مد و طراحان محبوب شده است. کیفی که از دهه ۹۰ میلادی به دوران ما بازگشته است و با این حال محبوبیت و سهولت حمل این کیف باعث شده همچنان یکی از کیفهایی باشد که در اکثر مجموعهها دیده میشوند.
در نهایت اینکه بهتر است درنظر داشته باشیم، برای داشتن ظاهر و استایل مورد علاقه لزوما نیازی به پیروی محض از ترندها و محصولات مد روز نیست. البته شاید بهتر باشد بهجای دوری از ترندهای روز، آنها را شناخت و تحلیل کرد و گاهی هم آنها را با علایق شخصی خود تلفیق کرد.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان