Image credit: NATIONAL GEOGRAPHICچارلز داروین ۲۱۰ سال پیش در روز ۱۲ فوریه در دورانی که مشیت و سرنوشت از پیش تعیین شده، همچنان حرف اصلی را می زد به دنیا آمد. دوره ایی که اکثریت متفکرین برای بشر موقعیتی فرازمینی قائل بودند و هیچ نسبت فامیلی یا اجدادی بین موجودات زنده و انسان، قابل تصور نبود.
زمزمه هایی توسط اشخاصی نظیر پدر بزرگ داروین « اراسموس» حدود ۱۵ سال قبل از تولد داروین عنوان شده بود مبنی بر اینکه « همه حیوانات خونگرم از یک زنجیره واحد هستند».
ادعاهایی نیز در علم زمین شناسی وجود داشت که صحبت از قدمت خیلی طولانی تر سیاره ما می کرد. اشاراتی که با حرفهای کتابهای مذهبی کمی فرق داشت.
در فرانسه دانشمند معروف لامارک، با بررسی فسیل ها مدعی شد که رابطه خیلی به هم پیوسته ایی بین فسیل های باقیمانده از انواع قدیمی تر جانوران با حیات کنونی وجود دارد.
وقتی داروین ۵ ساله بود زمین شناس معروف ایتالیا «باتیستا بروچی» این احتمال را مطرح کرد که یک نسبت اجدادی بین همه جانوران ممکن است وجود داشته باشد. هر چند لامارک بعدا مورد تمسخر شدید قرار گرفت و نظر بروچی کاملا نادیده گرفته شد.
داروین وقتی دروس پزشکی اش را در دانشگاه ادینبورو یاد می گرفت حتما با آخرین نظریات فیلسوفان طبیعی آشنا شده بود. بعد که وارد حوزه علمیه کمبریج شد، جایی که همه مدرسین، لباس روحانیت به تن داشتند بدون شک از جدیدترین نظریات در باره امکان هم ریشه بودن جانوران نیز مطالبی شنیده بود.
داروین به عنوان یک کشیش از کمبریج فارغ التحصیل شد بلافاصه یک سفر تحقیقاتی بر روی کشتی « بیگل» را به مدت ۵ سال در امریکای جنوبی پیشه کرد. در پایان همین سفر بود که به یک ایده خیلی مشخص و به پیوسته در باره حیات دست یافت. مشاهداتش نشان داد انواع موجودات زنده می توانند به تدریج تبدیل به نوع جدیدتری از حیوانات شوند. ایده ایی که با گذشت زمان و گرداوری نمونه های بسیار، او را منطقا به این نظریه رساند که همه حیات روی زمین با هم فامیل و از یک ریشه هستند.
او متوجه شد که شباهت انواع جدیدتر حیوانات به هم، خیلی بیشتر از اجداد دور همان نوع است. به طور مثال جسم ما انسانها قرابت بیشتری با میمون سانان افریقایی دارد که تا همین ۷ میلیون سال پیش فامیل خیلی نزدیک بودیم تا با میمون های دنیای قدیم که نسبت فامیلی ما، قدمتش به ۳۰ میلیون سال می رسد.
استفاده از کلمه تئوری ذره ایی از قابلیت «تکامل» داروین کم نمی کند. تئوری در دنیای علم یعنی یک حدس در باره یک پدیده طبیعی که نمی شود مدارکی بر رد آن ایجاد کرد. به همین خاطر اعلام اینکه ایده علمی تکامل داروین یک تئوری است و بعد از ۲۰۰ سال همچنان موقعیت علمی خودش را حفظ کرده است عملا بالاترین لقب علمی است که به یک نظریه می تواند اطلاق شود.
علم یک نگرش صد در صدی نسبت به دنیا نیست. علم در هر لحظهِ تمدن بشر، فقط بهترین و کاملترین شیوه توضیح همان لحظه است تا وقتی که نگاه همه جانبه تر دیگری جایگزینش شود.
نظریه علمی داروین با وجود همه تغییراتی که بعد از وی در دنیای علم و تکنولوژی ایجاد شد توانست همچنان قابل سنجش و بازبینی باقی بماند. بشر هر چه توانایی علمی اش بیشتر می شود نظریه تکامل از ویژگی های بیشتری برای اثبات علمی برخوردار می گردد.
من هم کاملا به تئوری تکامل داروین ایمان دارم. اعتقادم اینه که کل موجودات زنده حاصل تک سلولی های موجود در آب این مایه هستی هستند. خود داروین هم بعد ها اذعان کرد که تئوری تکامل یا فرگشت وی نه تنها منافاتی با خداوند نداره بلکه نشانگر خالق مدبر و بزرگیه. تولدت مبارک داروین جون.
4
7
چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.