بر خلاف نظریات گذشته مبنی بر تاثیر تحصیلات بر کاهش ابتلا به بیماریهای مغزی نظیر آلزایمر، تحقیقات جدید نشان میدهد که تفاوت چندانی میان افراد دارای تحصیلات عالی و دیگران در ابتلا به این بیماریها وجود ندارد.
پیش از این مطالعات دانشمندان حاکی از این موضوع بود که افراد دارای تحصیلات بالا، در سنین پیری کمتر به بیماریهایی نظیر زوال عقل و آلزایمر دچار میشوند.
اما نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد که تفاوت کمی میان دیپلمهها و افرادی که دورههای تحصیلات تکمیلی نظیر دکترا و فوقلیسانس را طی کردهاند در ابتلا یا پیشرفت بیماریهای زوال عقل وجود دارد.
رابرت اسویلسون، مدیر این پروژه تحقیقاتی میگوید: «پیش از این گفته میشد که آموزش احتمالا یکی از مواردی است که به فرد اجازه میدهد تا این نوع آسیبهای مغزی را پشت سر بگذارند اما ما در این تحقیق دریافتیم که هر قدر آسیبی که به مغز وارد شود بیشتر باشد به همان میزان زوال شناختی فرد سرعت میگیرد.»
این استاد علوم عصبشناسی و رفتار دانشگاه راش شیکاگو میگوید که این بدان معناست که تحصیلات تاثیری در کاهش عواقب مخرب این آسیبهای شناختی ندارد.
آقای ویلسون میافزاید که اثرات تحصیلات بر مغز مانند تاثیر وزنهبرداری بر عضلات است. بنابراین هر چقدر افراد بیشتر تحصیل کرده باشند، مناطق خاصی از مغز آنها ضخیمتر میشود و ارتباط میان سلولی بیشتری برقرار میشود.
در واقع به گفته این دانشمند افرادی که تحصیلات عالی دارند، وقتی پا به سن میگذارند، عملکرد شناختی بهتری دارند. رابرت اسویلسون میگوید که اگر آنان در سنین بالا به آسیب مغزی دچار شوند در مقایسه با افراد دارای تحصیلات کم در همین سنین، «احتمال به دلیل دیگری میمیرند.»
این استاد علوم عصبشناسی میافزاید این نتایج دلیل ابتلای کمتر افراد با تحصیلات بالا به بیماریهای ناشی از آسیب مغری را روشن میکند اما اگر همین افراد به سنینی برسند که شناخت انسان رو به زوال میگذارد، آن طور که پیشتر تصور میشد سطح آموزش مغز و مهارت، سرعت از دست دادن حافظه را کاهش نمیدهد.
این پژوهش شامل دو مطالعه جداگانه بود و نتایج آن روز چهارشنبه در مجله «نورولوژی» منتشر شد. در این پژوهش ۲۸۸۹ داوطلب دارای میانگین ۱۶ سال تحصیل و میانگین سنی ۷۷/۸ سال شرکت کردند که هیچ کدام نشانهای از زوال عقل نداشتند.