آزمایش خون و بررسی تغییر در میزان پروتئینی خاص میتواند بیماری آلزایمر را ۱۶ سال زودتر از بروز نشانههایش نشان دهد.
پژوهشی که در مجله نیچر منتشر شده است میگوید تغییر مقدار «پروتئین نوروفیلامنت neurofilament light chain یا NfL» از اولین نشانههای شکلگیری آلزایمر در انسان است.
ماتیاس یوکر، استاد عصبشناسی در آلمان و محقق اصلی این پژوهش، میگوید که «حضور انافال در خون نشانگر این است که مغز در حال از دست دادن سلولهای اعصابش است». در نتیجه هر چه مقدار بیشتری از این پروتئین در خون دیده شود، نشانگر آسیب بیشتر مغز در اثر شکلگیری آلزایمر است.
هنوز راهی برای درمان یا پیشگیری آلزایمر وجود ندارد. بااینحال، محققهای این پژوهش میگویند یافتههای آنها میتواند به پژوهشهای بیشتر در این زمینه کمک کند، چون حالا میتوان با شناسایی افرادی که مقدار بیشتری از این پروتئین را در خون خود دارند، پیشرفت بیماری را در آنها مطالعه کرد.
دکتر یوکر میگوید بیماری آلزایمر یک دهه و در برخی موارد ۲۰ سال پیش از بروز نشانهها شروع میشود.
آلزایمر شایعترین گونه از بیماری دمانس یا زوال عقل است.
سازمان جهانی بهداشت میگوید در هر سه ثانیه یک نفر به آلزایمر مبتلا میشود و دستکم ۵۰ میلیون نفر در جهان با این بیماری زندگی میکنند.
این سازمان پیشبینی کرده است که در سال ۲۰۵۰ میلادی، یعنی ۳۱ سال دیگر، دستکم ۱۵۲ میلیون نفر به این بیماری دچار شده باشند.
بیماری زوال عقل همراه با از دست رفتن حافظه بلندمدت و کوتاهمدت در فرد ظاهر میشود و بهتدریج کارکرد مغز را کاهش میدهد. این بیماری بیشتر در کهنسالی ظاهر میشود و میتواند جان آدمی را بگیرد.
در بریتانیا اخیرا مرگ بهعلت ابتلا به زوال عقل از آمار مرگ در اثر سکته قلبی پیشی گرفته و در آمریکا، این بیماری ششمین عامل مرگومیر سالمندان است.
بهرغم اینکه هنوز دلایل ابتلا به این بیماری مشخص نشدهاند، ولی ارتباط خواب با آلزایمر اثبات شده و خواب کافی راهحلی مناسب برای پیشگیری از ابتلا به آن معرفی شده است.