پروژه ۹ ساله مرمت و بهسازی مقبره توتعنخآمون در مصر به اتمام رسیده است. علاوه بر مرمت نقاشیهای دیواری مقبره، سیستم تهویه جدیدی در مقبره تعبیه شده که مانع از انباشت رطوبت و باکتریهای مضر که ممکن است از راه تنفس بازدیدکنندگان منتقل شود جلوگیری میکند.
کارشناسان انستیتو حفاظت و مرمت گتی که مجری این پروژه بودند میگویند توانستهاند آسیبها و خراشهایی که بازدیدکنندگان بر نقاشیهای دیواری و جایگاه تابوت توتعنخآمون وارد کرده بودند را مرمت کنند.
نقاشی های این مقبره همچنین بر اثر رطوبت، گرد و خاک و دی اکسید کربنی که هر بازدیدکننده با خود به داخل مقبره میآورده آسیب دیده بودند و به همین علت مرمتگران سیستم تهویه جدیدی تعبیه کردند که نیاز به تمیز کردن و مرمت دوباره را کاهش خواهد داد.
آنها همچنین بین بازدیدکنندگان و دیوارها و تابوت نردهکشی کردهاند تا از تماس و دسترسی مستقیم بازدیدکنندگان به این اثر تاریخی مهم پیشگیری کنند.
همزمان با نورپردازیهای جدید و توضیحاتی که برای بازدیدکنندگان در گوشه و کنار مقبره قرار داده شده کارشناسان امیدوارند که کیفیت بازدید و اهمیت تاریخی این مقبره را برای تماشاگران افزایش دهند. سارا لاردینیوس از انستیتو گتی به خبرگزاری رویترز گفته: "ما در پی آن بودیم که مقبره را به طوری مرمت و بهسازی کنیم که هم یک سیستم متعادل و پایا برای بازدید روزانه علاقهمندان ایجاد کند و هم کمترین تغییر را در اصالت ظاهری و تاریخی مقبره اعمال کند."
کارشناسان همچنین به این نتیجه رسیدند که لکه های سیاه شکل گرفته روی نقاشی های دیواری حاصل رشد و نمو میکروبهایی است که مدت مدیدی از مرگ آنها می گذرد و دیگر تهدید محسوب نمی شوند. آنها به این نتیجه رسیدند که این لکه ها را مرمت نکنند چرا که به بطن نقاشیها نفوذ کرده بودند و از لایه بیرونی رنگها عبور کرده بودند. مقبره توتعنخآمون در سال ۱۹۲۲ کشف شد. این تنها مقبره یک فرعون مصر است که تاکنون کاملا دست نخورده و سالم کشف شده و قدمت آن به ۱۵۵۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد (بیش از ۴۰۰۰ سال پیش).
اگر چه اکثر اشیاء کشف شده در این مقبره اکنون در موزه اشیاء تاریخی قاهره قرار دارد اما بازدیدکنندگان از این مقبره (که در دره فراعنه) قرار دارد میتوانند مومیایی واقعی توتعنخآمون، تابوت چوبی مرصع کاریشده او و نقاشیهای شاهانهای که روی دیوارهای مقبره قرار دارد و داستان زندگی و مرگ این فرعون جوان را نقل میکند ببینند.