ویدیویی دیدنی از شلیک آزمایشی موشک توسط جنگنده یوروفایتر تایفون

یوروفایتر تایفون (Eurofighter Typhoon) یک جت جنگنده چندمنظوره دوموتوره با کانارد و بال دلتا است. این هواپیما توسط کنسرسیومی اروپایی متشکل از سه شرکت بی‌ای‌ئی سیستمز، ای‌ای‌دی‌اس و آلنیا آئروناتیکا طراحی و ساخته می‌شود. این پروژه توسط نتما (NETMA، یوروفایتر ناتو و آژانس مدیریت تورنادو) که به عنوان مشتری اصلی فعالیت می‌کند مدیریت شد.
 
طراحی این هواپیما از سال ۱۹۸۳ در پی پروژه مشترک پنج کشور بزرگ اروپای غربی؛ بریتانیا، آلمان غربی، ایتالیا، اسپانیا و فرانسه برای ساخت یک هواپیمای جنگنده آغاز شد و در سال ۱۹۸۶ کمپانی یوروفایتر جی‌ام‌بی‌اچ (Eurofighter GmbH) برای ساخت این پروژه تشکیل شد. فرانسه به دلیل اختلاف نظر در مورد نیازهای عملیاتی هواپیما خیلی زود از این پروژه خارج شد و طراحی جنگنده‌ای کاملاً فرانسوی را پی گرفت. نخستین پیش نمونه یوروفایتر تایفون در سال ۱۹۹۴ به پرواز درآمد اما پایان جنگ سرد پیشرفت پروژه را به تاخیر انداخت و ورود رسمی این جنگنده به خدمت نظامی تا سال ۲۰۰۳ طول کشید. پروژه فرانسوی‌ها هم به ساخت داسو رافال منتهی شد. رافال نزدیکترین همتای یوروفایتر تایفون ، هم از لحاظ ظاهری و هم از لحاظ قابلیت‌های جنگی است و اکنون به مهمترین رقیب یوروفایتر تایفون در بازار صادراتی تبدیل شده‌است.
این هواپیمای تک‌سرنشینه که مدل دوسرنشینه آن هم برای آموزش ساخته می‌شود هم‌اکنون در حال تولید انبوه است و خرید آن تحت سه قرارداد یا رده (Tranche) مجزا صورت می‌گیرد که هر یک برای تولید هواپیمایی با امکانات بهبود یافته هستند. تاکنون این هواپیما در نیروی هوایی پادشاهی بریتانیا، آلمان، ایتالیا، اسپانیا و اتریش و عربستان سعودی وارد خدمت شده و عمان نیز به تازگی ۱۲ فروند از آن را سفارش داده‌است. تا پایان سال ۲۰۱۳ چهارصد فروند از این هواپیما تولید شده و سفارش تولید ۱۷۱ فروند دیگر هم داده شده‌است.
 
تایفون جنگنده‌ای بسیار چالاک است که از توانایی بالایی برای جنگ هوایی نزدیک برخوردار است. این هواپیما قابلیت پرواز ابرپیمایشی با سرعت ۱.۵ ماخ را دارد و با وزن خالی ۱۱ تن قادر به برخاست با وزن ۲۳.۵ تن است. نمونه‌های تولیدی جدیدتر تایفون به شکل بهتری برای مأموریت‌های ضربتی هوابه‌سطح مجهز شده‌اند و سازگاری بالایی با مهمات و تجهیزات متنوع دارند. یوروفایترهای ایتالیایی و انگلیسی در سال ۲۰۱۱ نخستین پروازهای جنگی خود را در لیبی تجربه کردند. در این جنگ مسئولیت اصلی دفاع هوایی نیروهای ائتلاف بر عهده یوروفایترها بود. ضمن اینکه مأموریت‌های شناسایی و حمله به زمین نیز به این هواپیماها سپرده شد.
+28
رأی دهید
-42

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۶
    حاج حمید الله - وین، اتریش

    برای نابودی کل ناوگان های هوای سپاه ،بسیج و ارتش جمبولی اسلامی ، همین یکدونه (یوروفایتر تایفون) کافیه
    190
    84
    جمعه ۲۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا

    دیدن ابزار کشتار از نوع پیشرفته به جز ملال چیزی در دل ادم به جای نمی گذارد، برای کشتن مرزی وجود ندارد، تولید سلاح امروزه سرسام اور است، کره زمین بدون این سلاحها هم دارد بر اثر الودگی محیط زیست از بین می رود، نیاز به هیچکدام از این اشغالها نیست. هر موشکی که از این هواپیما خارج خواهد شد، چه بر سر جان ادمها و محیط زیست خواهد اورد؟! و در این مسیر غلط همه ی کشورها و همه ی ما ادمها، کم یا بیش، گناه کاریم و مسئولیت داریم.
    4
    152
    جمعه ۲۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان

    اگه جنگ نبود، چند تا بیمارستان و مدرسه و دانشگاه میشد ساخت با پول این هواپیما و موشک هاش؟ شکم چند تا گرسنه رو میشد سیر کرد؟ جند تا بیمارى لاعلاج رو میشد درمون کرد؟ بالا ترین رقم بودجه کشور ها ،بودجه نظامى و بقول سیاست مدار ها دفاعى خرج میشه. اگه جنگ نباشه، چه راه هاى بهترى براى خرج کردن این پول وجود داشت!
    0
    20
    شنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۷ - ۰۶:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۶
    +Hunter - تهران، ایران
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. اگر جنگ نبود کشورهای صادر کننده اسلحه بخش بزرگی از درآمدشان را از دست می‌دادند و کشورهای خریدار این تسلیحات منابع مالی خود را صرف کشورشان کرده سهام کارخانجات و صنایع بزرگ دنیا را خریده و به قدرت اقتصادی تبدیل می‌شدند. کفر نگو! مگر می‌شود چنین اجازه‌ای داد؟!
    1
    12
    شنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.