باشگاه فوتبال سنت آمبروز میلان در ایتالیا به تازگی پیشگام راهاندازی تیم فوتبالی متشکل از پناهندگان شده است.
باشگاه سنت آمبروجو ماه مه سال جاری افتتاح شده و نام آن به یاد قدیس محافظ شهر میلان انتخاب شده است. داوید سالوادوری مدیر این باشگاه به یورونیوز میگوید: «همه ما از هر کجا که آمده باشیم اهل میلان هستیم.»
هدف از تأسیس این باشگاه آن است که مرجعی برای ورزش و به نوعی نمادی از همبستگی و مقابله با نژادپرستی باشد.
در معرفینامه باشگاه آمده است: «باشگاه سنت آمبروجو میخواهد از طریق فعالیتی سالم چون فوتبال ابزاری باشد برای آگاهی، تبادل نظر و آمیزش اجتماعی، فوتبال راهی است فوقالعاده برای غلبه بر تمامی نژادپرستیها و همچنین ابزاری است در خدمت درک قواعد اجتماعی و نهادینه کردن آنها.»
اکثر ۶۰ بازیکن این تیم پناهجو و پناهنده اند و بیشترشان از غرب آفریقا میآیند؛ یعنی از کشورهایی نظیر سنگال، گامبیا و مالی. بازیکنان این تیم که بین ۱۷ تا ۲۶ سال دارند در مجموع از ۱۴ کشور مختلف میآیند.
ممدوی ۲۵ ساله از سنگال کاپیتان این تیم است و خودش میگوید: «واقعا نمیخواستم کاپیتان بشوم اما من را انتخاب کردند. افتخار و مسئولیت بزرگی است.» او که در سنگال در دسته دو بازی میکرده چهار سال و نیم پیش با قایق خودش را به ایتالیا رسانده است. ممدو به یاد میآورد که در لیبی زندانی شده و هر روز با اسلحه و خشونت چشم در چشم بوده است. او میگوید گرچه در ابتدا سختی بسیار دیده اما حالا اوضاعش بهتر است.
یوسف ۱۷ ساله از مراکش هم یک بازیکن جوان دیگر است. او که ایتالیایی را بسیار خوب صحبت میکند متولد ایتالیا است اما تمام کودکیاش را در مراکش گذرانده است. او میگوید: «ایتالیاییها مثل دختربچهها هستند. دائما میترسند طوریشان بشود.»
یوسف که به دبیرستان میرود و میخواهد در آینده فوتبالیست حرفهای بشود میگوید: «من این تیم را دوست دارم چون در آن واقعا بازی را حس میکنید.»
عبدل ۱۸ ساله از گامبیا دیگر عضو این تیم است که آرزوی حرفهای شدن را در سر دارد. او که دو سال پیش با قایق به سیسیل رسیده، مدتی را در آنجا با پانصد مهاجر دیگر در اردوگاه سپری کرده و شرایط آنجا را «وحشتناک» توصیف میکند.
عبدل حالا در مرکز میلان با خانوادهای ایتالیایی زندگی میکند.
با این که اعضای تیم مشکلات زیادی داشتهاند و بیشتر آنها هنوز در مسیر دریافت پناهندگی اند اما فعلا فضای حاکم بر تیم و بازیکنان آرام و مطلوب است.
اما بروز ملیگرایی تازه و آمیخته با نژادپرستی تهدیدی برای آینده برخی از بازیکنان سنت آمبروجو به شمار میرود.
سیاست امنیتی تازه ایتالیا موسوم به «دکرتو سیکورتزا» که به تازگی در پارلمان این کشور به تصویب رسیده میتواند سرنوشت برخی از این فوتبالیستهای جوان را تغییر دهد.
مدیر این باشگاه میگوید: «فعلا هیچکدام از بازیکنان ما با خطر مسترد شدن به کشورش روبرو نیست، چون آنها تحت محافظت بشردوستانه هستند. اما قانون جدید این محافظت را لغو میکند. مگر آنکه آنها بتوانند در این فاصله اقامتشان را به اقامت کاری تبدیل کنند وگرنه با مشکل روبرو میشوند.»
این باشگاه با هزینه اولیه که از منابع مردمی تأمین شده بود پا گرفت اما عضویت در فدراسیون فوتبال ایتالیا هزینههای بسیاری دارد که شامل هزینه عضویت، تجهیزات، معاینات پزشکی منظم، هزینههای سفر و غیره میشود.
گام بعدی این باشگاه آن است که ساختار خود را تقویت کرده، سخت تمرین کند تا بتواند در مسابقات نتیجه بگیرد.
اما جدا از هر نتیجهای باشگاه سنت آمبروجو تنها به یک شعار قدرتمند زنده است: «عاشق فوتبال باشیم و بیزار از نژادپرستی.»