امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در یکصدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول رهبران جهان را ترغیب کرده است ملی گرایی را رد کنند.
در آغاز این مراسم در روز یکشنبه رئیس جمهوری فرانسه در سخنانی از رهبران کشورها خواست تا متحد شوند و برای استقرار صلح در جهان مبارزه کنند.
او گفت: "بیایید به جای بهره برداری از هراس از یکدیگر، سازنده امید باشیم."
او که در حضور حدود ۷۰ تن از سران و رهبران کشورهای مختلف جهان از جمله دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه صحبت می کرد، ملی گرایی را "خیانتی به وطن پرستی" توصیف کرد.
او گفت: "با این حرف که 'اول منافع ما و دیگران را فراموش کنید' ارزشمندترین چیز یک ملت را لگدمال می کنید - ارزش های اخلاقی آن را."
در حاشیه مراسم پاریس بعضی از رهبران جهان دیدارهای دوجانبه ای داشتند. آقای پوتین به خبرنگاران گفت که او گفت و گوی کوتاهی با آقای ترامپ داشته که خوب بوده است.
رسانه های روسی گزارش می دهد که سازمان دهندگان فرانسوی مراسم نهار در دقیقه آخر ترتیب نشستن رهبران را طوری عوض کردند که آقای ترامپ و آقای پوتین کنار هم نباشند.
در پاریس چه گذشت؟
آقای مکرون و همتایان او در هوای بارانی با چترهای مشکی به طرف مقبره سرباز گمنام، بنای یادبودی برای سربازان جان باخته فرانسوی زیر طاق پیروزی پاریس، قدم زدند.
رهبر فرانسه در نطقی که تقریبا ۲۰ دقیقه طول کشید از رهبران جهان خواست "برای صلح بجنگند." آقای پوتین هم در این مراسم حضور داشت او گفت: "ویران کردن این امید با میل شدید به عقب کشیدن، خشونت یا تخریب اشتباهی خواهد بود که نسل های آینده ما را به حق مسئول آن خواهند شناخت."
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان هم نسبت به ملی گرایی "تنگ نظرانه ای" که در اروپا و سایر مناطق جهان قدرت می گیرد هشدار داد.
او روز شنبه در مراسمی دیگر که در شرق فرانسه و در محل امضای آتشبس برگزار شد گفته بود: "این روز نباید فقط مختص به به یادآوردن گذشته باشد بلکه باید درباره اقدام امروز هم باشد."
در جنگ جهانی اول از ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸ حدود ۹.۷ میلیون سرباز و ۱۰ میلیون غیرنظامی کشته شدند.
یکصد سال پیش در روز ۱۱ نوامبر سال ۱۹۱۸ با اعلام آتشبس بین آلمان و متفقین جنگ جهانی اول این جنگ به پایان رسید. در هفته منتهی به این روز چندین آتشبس دیگر نیز میان متفقین و متحدین آلمان اعلام شده بود.
مراسم یکصدمین سالگرد پایان جنگ٬ روز یکشنبه از نیوزیلند و استرالیا آغاز شد و در شهرهای مختلف جهان ادامه خواهد داشت.
اسکات موریسون نخستوزیر استرالیا در این مراسم درباره کشته شدگان در جنگ جهانی اول گفت: "برای فردای ما آنها امروز خود را اهدا کردند." ولیعهد بریتانیا حلقه گلی را بر بنای یادبود کشته شدگان جنگ قرار داد قرار بود خانم مرکل روز یکشنبه و بعد از مراسم سخنرانی افتتاحیه کنفرانسی را با نام "نشست صلح پاریس" بر عهده داشته باشد و آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد نیز در آن سخنرانی کند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه هدف این نشست که توسط امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه ایجاد شده یادآوری نقش سازمانهای بینالمللی در حل مناقشات بینالمللی است.
از زمان آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا او بارها علیه برخی از مهمترین سازمانهای بینالمللی سخنانی بیان کرده و اطرافیانش نیز نقدهایی تند علیه همکاریهای بینالمللی بیان کردهاند.
آقای ترامپ که با مواضع ملیگرایانهاش و اظهاراتش درباره اتحادیه اروپا و سازمان ناتو، بارها خبرساز شده از ابتدای ورود به فرانسه برای شرکت در مراسم یادبود جنگ نیز انتقادهایی علیه همتایان اروپایی بیان کرد.
او روز جمعه اظهارات امانوئل مکرون درباره لزوم تشکیل یک "ارتش اروپایی" را توهینآمیز توصیف کرد. ترامپ اظهارات مکرون در مورد تشکیل نیروی نظامی اروپایی را "توهین آمیز" دانسته بود آقای مکرون در مصاحبهای که در آستانه ورود رئیسجمهوری آمریکا منتشر شد درباره دلایل نیاز به یک "ارتش اروپایی" به تهدیدها اشاره کرد و نام آمریکا را در کنار چین و روسیه به عنوان یکی از تهدیدهای احتمالی بیان کرد.
رجب طیب اردوغان٬ رئیسجمهوری ترکیه، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل از دیگر شرکتکنندگان در مراسم پاریس هستند.
مراسم در بریتانیا الیزابت دوم، ملکه بریتانیا، اعضای خانواده سلطنتی، ترزا می٬ نخستوزیر، و رهبران احزاب اصلی مخالف این کشور روز یکشنبه در مراسم در لندن شرکت کردند. در سالهای پیش، ملکه پیشاپیش اعضای خانواده سلطنتی و مقامات ارشد دولتی در مراسم سالانه یادبود کشته شدگان جنگ حلقه گلی را بر بنای یادبود قربانیان جنگ قرار میداد اما در مراسم امسال، احتمالا به خاطر کهولت سن، برای نخستین بار این مراسم را از بالکنی مشرف به بنای یادبود مشاهده کرد.
حدود ۱۰ هزار نفر برای ادای احترام به قربانیان جنگ جهانی اول در این مراسم حضور داشتند.
همچنین برای نخستین بار، تعدادی از مردم عادی نیز که با قرعهکشی انتخاب شده بودند، به مراسم اصلی یادبود قربانیان جنگ در خیابان وایتهال لندن، محل بنای یادبود کشتهشدگان جنگ، دعوت شدند تا به کشته شدگان جنگ ادای احترام کنند.
در نقاط دیگر این کشور نیز مراسمی به مناسبت یکصدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول برگزار شده است. الیزابت دوم٬ ملکه بریتانیا به همراه تعدادی از اعضای خاندان سلطنتی بریتانیا در کنسرت یادبودی که شنبهشب برگزار شد شب گذشه، ملکه الیزابت و تعدادی دیگر از اعضای خاندان سلطنتی بریتانیا و مقامات دولتی در یک کنسرت یادبود که در رویال آلبرت هال لندن برگزار شد٬ شرکت کردند. ترزا می٬ نخستوزیر بریتانیا و همسرش فیلیپ از جمله شرکت کنندگان در این مراسم بودند.
انتقاد از ترامپ
دونالد ترامپ روز شنبه شرکت در مراسم یادبود سربازان آمریکایی را که در جنگ کشته شدند به دلیل شرایط آب و هوا لغو کرد.
در زمان برگزاری این مراسم٬ در محل مراسم باران میبارید. این مراسم قرار بود در قبرستان سربازان آمریکایی در فرانسه برگزار شود.
بر اساس اعلام رسمی "مشکلات لوجستیک و شرایط جوی" موجب شد تا رئیس جمهور آمریکا در این مراسم شرکت نکند.
اما در عین حال جان کلی٬ رئیس دفتر آقای ترامپ به جای او در مراسم حاضر شد.
تصمیم رئیس جمهور آمریکا برای عدم شرکت در این مراسم به دلیل بارش باران٬ انتقادهایی را به دنبال داشت.
علاوه بر چهرههای سیاسی در ایالات متحده آمریکا٬ نیکلاس سومز٬ از نمایندگان دست راستی پارلمان بریتانیا در توییترش نوشت: "آنها در حالی که با دشمن چهره به چهره شده بودند کشته شدند٬ اما دونالد ترامپ بیمقدار رقتانگیز٬ حتی نتوانست از پس آب و هوا بربیاید تا نسبت به به خاک افتادگان ادای احترام کند."
آقای سومز نوه وینستون چرچیل٬ نخست وزیر بریتانیا در دوران جنگ جهانی دوم و از وزرای این کشور در دوران جنگ جهانی اول است.They died with their face to the foe and that pathetic inadequate @realDonaldTrump couldn’t even defy the weather to pay his respects to The Fallen #hesnotfittorepresenthisgreatcountry
— Nicholas Soames (@NSoames) 10 November 2018