در ادامه واکنش مقامات جمهوری اسلامی به تحریمهای جدید ایالات متحده، حسن روحانی روز شنبه، ۱۹ آبانماه، بار دیگر ضمن اشاره به عدم تاثیر تحریمها بر اقتصاد کشور چنین اظهار نظر کرد که دولت آمریکا «در پی فشار به مردم است».
رئیس جمهور ایران روز شنبه و پس از جلسهاش با روسای دو قوه دیگر در سخنانی که در صداوسیما پخش شد چنین اظهار نظر کرد که این تحریمها «هیچ تاثیری بر روند اقتصادی کشور نداشته» است.
به گفته حسن روحانی، رئیس جمهور، دولت آمریکا نه در پی فشار آوردن بر «نظام و حکومت»، بلکه به دنبال فشار وارد آوردن بر مردم ایران است.
به اعتقاد حسن روحانی، این تحریمهای یکجانبه جدید که یک هفته نیز از اعلامشان نمیگذرد «برای تاثیر روانی علیه ملت ایران است و هدف دیگری ندارند».
او گفت: «در این دور از تحریمها که از پنج نوامبر شروع شد دیدیم که هیچ تاثیری بر روند اقتصادی کشور نداشته، چون آمریکاییها هر چه تیر در ترکش داشتند قبلا علیه ملت ایران رها کرده بودند و چیز جدیدی نداشتند که ارائه کنند.»
دونالد ترامپ در اردیبهشتماه سال جاری خروج آمریکا از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران، موسوم به برجام، را اعلام و دستور بازگشت تمامی تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد. این تحریمها در دو مرحله اجرا شدند.
در مرحله دوم، مقامهای آمریکا روز دوشنبه، ۱۴ آبان، از بازگشت تمامی تحریمها علیه صنعت نفت و گاز و همچنین کشتیرانی ایران خبر دادند. با این حال اعلام شد که هشت کشور، چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان به طور موقت از این تحریمها معاف خواهند شد.
در چند روزی که از اجرای این تحریمهای همهجانبه میگذرد، چند مقام عالیرتبه در دولت ایالات متحده از جمله برایان هوک، رئیس گروه اقدام علیه ایران، و جان بولتون، مشاور امنیت ملی در کاخ سفید، از اثر «چشمگیر» آنها بر جمهوری اسلامی خبر دادهاند.
در مقابل حسن روحانی روز شنبه تلاش کرد توضیح دهد که این تحریمها هیچ اثری بر اقتصاد کشور نداشته است.
او همچنین تاکید کرد که آمریکا آن طور که وعده داده است قادر نخواهد بود صادرات نفت ایران را به صفر برساند.
او گفت: «در منطقه یا نفت همه صادر میشود یا اگر قرار باشد صادرات نفت ایران متوقف شود بقیه هم دچار مشکل خواهند شد.»
رئیس جمهور ایران در ادامه تلاش کرد ثابت کند که هدف دولت دونالد ترامپ از این تحریمهای تازه بیشتر فشار آوردن بر مردم است تا بر رهبران نظام.
او با اشاره به این که «کارشان برای تاثیر روانی علیه ملت ایران است» گفت: «ناچار شدند عقبنشینی دیگری انجام دهند و بگویند موضوع مواد غذایی، مسئله دارو و تجهیزات پزشکی استثناست که البته این حرف آنها هم نادرست و ناصحیح است، زیرا وقتی نظام بانکی را تحریم میکنند همه چیز را تحت تاثیر قرار میدهند.»
در مقابل پیش از این چند مقام دولت آمریکا تاکید کردهاند که هدف تحریمها ملت ایران نیست و تنها هدف از اعمال آنها فشار بر دولت و حکومت ایران برای تغییر رفتار خود در منطقه و جهان است.
از جمله روز سهشنبه هفته گذشته، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، با انتشار ویدئویی خطاب به مردم ایران باز تکرار کرد که هدف تحریمهای ایالات متحده تنها «تغییر رفتار مخرب» حکومت جمهوری اسلامی است و این تحریمها دادوستدهای بشردوستانه مانند دارو و غذا را هدف نگرفته است.
اما مقامهای ایرانی میگویند حتی بانکهایی که «نقش کلیدی در واردات غذا و دارو» داشتهاند «با ادعای ارتباط با بسیج از طریق هشت واسطه» تحریم شدهاند.