در روزهای پیش از آغاز اجرای بسته دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران، بسیاری از مسئولان ایرانی میگفتند که امریکا تا کنون تمام تحریمها را اعمال کرده و اقدام جدیدی در دست ندارد.
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران یکی از شخصیتهایی بود که این سخن را بارها به زبان آورد. او حتی روز پنجم نوامبر همزمان با آغاز اجرای بسته دوم تحریمهای آمریکا، تاکید کرد که ایران به فروش نفت ادامه داده و تحریمها را دور خواهد زد.
اما آیا در واقع همچون دور گذشته مجازاتها، ایران خواهد توانست تحریمها را دور زده و به فروش نفت ادامه دهد؟ به ویژه اینکه اخیرا شرکت «تانکرز تراک» که بر حرکت نفت در جهان نظارت میکند، در گزارشی اعلام کرد ایران اقداماتی احتیاطی پیش از آغاز تحریمهای آمریکا آغاز کرده و نفتکشهای خود را به نام مغولستان، مولداوی و شماری دیگر از کشورها ثبت کرده است.
این شرکت به 6 نفتکش بزرگ ایرانی هم اشاره کرد که حامل نفت هستند و دور از سواحل ایران لنگر انداختهاند.
بنا بر این گزارش، نفتکشهای ایرانی همچنین در اقدامی محتاطانه، چند ماه پیش از آغاز اجرای بسته دوم تحریمها، خدمات GPS خود را برای مخفی کردن تحرکاتشان قطع کردند.
نظارت شدید
در مقابل استیو منوچین وزیر خزانهداری آمریکا گفت که «بر فعالیت نظام ایران نظارت قوی خواهد شد. این فشار بر نظام ایران اعمال خواهد شد و برای اجرای بی امان آن تلاش خواهیم کرد».
روزنامه آمریکایی «وال ستریت جورنال» در گزارشی نوشت که دولت دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، تماس با شرکتهای بزرگ نکنولوژی را که از ماهوارههای فضایی بهره میبرند، به منطور رصد کردن تلاشهای ایران برای دور زدن تحریمها آغاز کرده است.
بنا بر این گزارش، واشینگتن در پی آن است از شرکتهای متخصصی استفاده کند که گزارشی روزانه از تحرکات نفتکشها در جهان تهیه میکنند.
از سویی روزنامه فرانسوی «لوموند» سهشنبه 6 نوامبر در گزارشی به نقل از کارشناسانی در اقتصاد ایران نوشت که وضعیت امروز در ایران با پیش از امضای توافق هستهای متفاوت است. در آن دوره ایران به برخی از افراد و شرکتهای محلی و بینالمللی پناه برد تا امور خود را بگذراند و بتواند نفت و فراودههای نفتیاش را با نام آنها قاچاق کند. اکنون اما دولت حسن روحانی رئیسجمهوری ایران، تجربه لازم را در این زمینه ندارد؛ همچین موضع چین در برابر تحریمها واضح نیست.
چین که خود مشکلاتی در روابط با آمریکا دارد و وارد مذاکرات اقتصادی دشواری با ترامپ شد، تا کنون موضعی صریح در حمایت از ایران اتخاذ نکرده است. بانک چینی Kunlum که دور برجستهای در کمک به عملیات تجاری ایران در دور گذشته تحریمها ایفا کرد هم تعامل خود را با تهران محدود کرده است.
خبرگزاری رویترز نوشته که دلیل فشارهایی که آمریکا پیش از آغاز تحریمها اعمال کرد، ممکن است صادرات نفت ایران در ماه نوامبر از روزانه 1.5 میلیون بشکه تجاوز نکند؛ یعنی یک سوم بالاترین میزان صادرات ایران در نیمه سال جاری.
برپایه پیش بینی «اس اند بی گلوبال بلاتس انالیتکس» انتظار میرود تحریمهای آمریکا، صادرات نفت خام ایران را در ماه نوامبر به روزانه 1.1 میلیون بشکه نفت کاهش دهد.
این در حالی است که برپایه گزارشهای رسمی، صادرات نفت خام ایران پس از آغاز اجرای توافق هستهای در اوایل سال 2016، به شدت افزایش یافت و در نیمه سال 2018، به سه میلیون بشکه در روز رسید.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان