حسن روحانی همزمان با آغاز تحریمهای جدید آمریکا گفت، تهران این تحریمهای "ظالمانه" را مهار میکند. روحانی دولت ترامپ را "سرآمد تخلفات" در میان دولتهای پیشین آمریکا دانست و تأکید کرد ایران از تحریمها عبور میکند.
حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، روز دوشنبه ۱۴ آبان (۵ نوامبر) همزمان با آغاز اجرایی شدن دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران تأکید کرد ایران به فروش نفت خام خود ادامه خواهد داد. روحانی که در جلسه معاونین و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی سخن میگفت، تحریمهای آمریکا را "ظالمانه و بر خلاف قوانین بینالمللی" دانست و اضافه کرد ایران "با افتخار تمام" این تحریمها را دور میزند و آنها را مهار میکند.
رییسجمهوری ایران گفت کشور اینک در "شرایط جنگ اقتصادی" بسر میبرد. او با اشاره به معافیت هشت کشور از تحریمهای نفتی ایران گفت: «حتی اگر ۸ کشور را استثناء هم نمیکردند باز هم ما نفت خودمان را میفروختیم.»
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، یک روز پیش از اجرایی شدن دور دوم تحریمهای ایران در مصاحبهای تلویزیونی به معافیت هشت کشور از تحریمهای نفتی اشاره کرده و گفته بود این کشورها "برای اینکه میزان واردات نفتی خود از ایران را به صفر برسانند، به اندکی زمان بیشتر نیاز دارند." پمپئو از این هشت کشور نام نبرده و تنها اشاره کرده بود که این معافیت به طور موقت و تا زمانی که این کشورها بتوانند وابستگی نفتی خود به ایران را قطع کنند، ادامه خواهد داشت.
پمپئو و استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا قرار است روز دوشنبه در ساعت پنج عصر (به وقت تهران/ هشت و نیم صبح به وقت واشنگتن) در یک کنفرانس مطبوعاتی جزئیات بیشتری را در مورد تحریمهای ایران ارائه دهند.
حسن روحانی در سخنان روز دوشنبه خود با اشاره به مخالفت اتحادیه اروپا به لغو برجام و تحریمهای ایران، آمریکا را "از همیشه منزویتر" دانست و گفت: «ما در بخش سیاسی، افکار عمومی و حقوقی موفقیتهای بسیار خوبی به دست آوردیم؛ این اقدام ساده نیست که آمریکا بر روی حرفی بایستد و کل اتحادیه اروپا در مقابل آن مقاومت کند. این یعنی پیروزی دیپلماسی و سیاست خارجی.»
روحانی خطاب به دولت آمریکا گفت: «شما به تعهدات خود عمل کنید آنگاه صحبت خواهیم کرد، ما برای حرف زدن مشکل نداریم، طرف ما اگر طرفی باشد که برای حرف و قول و عهد و پیمان خود ارزش قائل باشد حرف زدن که مشکل ندارد.»
رییسجمهوری ایران در بخش دیگری از سخنان خود دولت ترامپ را "سرآمد تخلفات" در میان دولتهای پیشین ایالات متحده دانست و گفت: « فکر نمیکنم در تاریخ آمریکا کسانی به کاخ سفید آمده باشند که تا این حد، ضدقانون و معاهدات بینالمللی باشند. من به یاد ندارم. همه آنها تخلفات قانونی داشتند ولی اینها سرآمد تخلفات هستند.»
روحانی تأکید کرد تا زمانی که آمریکا به مذاکرات برجام احترام نگذارد، ایران پای میز مذاکره جدیدی با آمریکا نخواهد نشست. او با اشاره به سفر اخیر خود به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: «در همین ایامی که نیویورک بودم، رهبران ۴ کشور بزرگ، واسطه شده بودند که با رئیس جمهور فعلی آمریکا ملاقات کنم در حالیکه این موضوع نیاز به واسطه و اینقدر پیغام ندارد، به تعهدات عمل کنید، با هم صحبت میکنیم.»
روحانی حمایت شماری از کشورها از جمله اتحادیه اروپا از توافق اتمی با تهران را یک "موفقیت سیاسی" برای ایران خواند و افزود: «برخی فکر میکنند ما در برجام که مذاکره کردیم و به نتیجه رسیدیم، موفقیت بزرگی بود ولی امریکاییها این موفقیتها را از بین بردند، خیر اینطور نیست، این تفسیر اشتباه است. ما این موفقیت را حداقل از لحاظ سیاسی امروز داریم، همانطور که در برجام اکثریت قاطع کشورهای دنیا به غیر از دو، سه کشور همه موافق و حامی بودند، امروز هم همه کشورهای دنیا به استثنای چند کشور در برابر آمریکا هستند و درکنار ایران هستند این موفقیت دیپلماسی ماست.»
روحانی از صدا و سیمای ملی خواست تا موفقیتهای سیاسی ایران را "با صدای رسا" بازتاب دهد.