جعفری گیاهی است که گاهی مصرف پزشکی هم پیدا میکند. جعفری را معمولاً به عنوان غذا به کار میبریم و به شکل مکمل غذایی و دمنوش نیز در دسترس است.
گفته میشود عصارهی برگ، دانهها و ریشهی جعفری میتواند به درمان برخی از بیماریها از جمله مشکلات گوارشی کمک کند.
جعفری حاوی موادی است که برای سلامتی مفیدند مانند: انواع آنتیاکسیدانها، اسید فولیک، ویتامین C و ویتامین K.
کاربردهای جعفری
جعفری به عنوان درمانی طبیعی برای بیماریهای زیر کاربرد دارد:
آسم، تنفس بدبو، کولیک، یبوست، دیابت، نقرس، فشارخون بالا، بدهضمی، نفخ روده، سنگ کلیه، پوکی استخوان، گرفتگی سینوس و عفونت مجاری ادراری.
ضمناً گفته میشود جعفری میتواند باعث تحریک خونریزی قاعدگی شود، سیستم ایمنی را تقویت کند، موجب افزایش اشتها شود، به سمزدایی بدن کمک کند و میل جنسی را افزایش بدهد.
اگر جعفری را به صورت موضعی مصرف کنید، یعنی مستقیماً روی پوست بزنید، به تسکین کبودی کمک میکند، جای نیش حشرات را التیام میدهد، شپش را دفع و رشد مو را تقویت میکند.
فواید فوقالعادهی جعفری
هرچند جعفری تاریخچهی بلند و بالایی در مصارف طبی دارد، اما مطالعات علمی به بررسی فواید این گیاه برای سلامتی پرداختهاند و بعضی از پژوهشهای اولیه نشان دادهاند جعفری فواید ویژهای برای سلامتی دارد.
مثلاً مطالعهای در سال 2006 دریافت جعفری به محافظت از کبد در برابر آسیب ناشی از دیابت کمک میکند. در تستهایی که روی موشهای دیابتی انجام شد، دانشمندان مشاهده کردند این موجودات با مصرف عصارهی جعفری درمان شدند و شاخصهایی در سلامت آنها بهبود پیدا کرد، مثلاً کاهش قند خون. پژوهشگران میگویند آنتیاکسیدانهای موجود در جعفری میتوانند با دیابت مبارزه کنند.
مطالعهای در سال 2012 انجام شد و تستهایی روی سلولهای گرفته شده از موشها نشان داد عصارهی گرفته شده از جعفری میتواند التهاب را سرکوب کرده و در نتیجه به درمان بیماریهای التهابی مانند آلرژیهای فصلی کمک کند.
احتیاط کنید
جعفری اگر به میزان متعادل و به شکل غذا هنگام پخت و پز مصرف شود خطری ندارد، اما عدهای از افراد ممکن است به جعفری آلرژی داشته باشند.
از آنجایی که جعفری ویتامین K زیادی دارد، افرادی که از داروهای رقیق کنندهی خون استفاده میکنند باید از مصرف زیاد جعفری پرهیز کنند.
ضمناً مصرف زیاد جعفری برای افرادی که بیماری کلیوی دارند مضر است.
جایگزینها
اگر برای درمان مشکلات گوارشی خود به دنبال یک راهکار طبیعی هستید، مکملهای غذایی زیادی هستند که میتوانند کمکتان کنند. مثلاً برخی مطالعات نشان دادهاند مصرف برگ کنگر فرنگی (آرتیشو) میتوانند بدهضمی را برطرف کند و راهکارهای طبیعی چون بذر کتان و اسفرزه یا پسیلیوم برای درمان یبوست مفیدند.
سایر راه حلهای ممکن برای کمک به گوارش شامل مصرف پروبیوتیکها و غذا خوردن آگاهانه میشود.
معلوم شده که استرس، تأثیر قابل توجهی بر سلامت گوارش دارد، بنابراین تمرین منظم تکنیکهای کاهش استرس مانند یوگا و مدیتیشن و تنفس عمیق میتواند مشکلات گوارشی را تخفیف بدهد.