تازهترین کتاب از گفتههای وی به نام «پاسخهایی کوتاه به پرسشهای بزرگ» بناست روز سه شنبه ۱۶ اکتبر (۲۴ مهر) منتشر شود. اما اشارات این دانشمند بزرگ در چکیدهای که از این کتاب انتشار یافته همچنان جالب و خواندنی است.
چالشهای هوش مصنوعی
استوین هاوکینگ درباره اهمیت کنترل هوش مصنوعی جدا هشدار میدهد و میافزاید: «هوش مصنوعی میتواند در آینده اراده خود را گسترش بدهد، ارادهای که با خواست ما در تضاد باشد.»
او مینویسد ظهور هوشمصنوعی فراگیر یا بهترین رویداد برای بشر خواهد بود یا بدترین. هاوکینگ معتقد است خطر واقعی نه در جنبه بد هوش مصنوعی بلکه رقابت تسلیحاتی احتمالی است که با توسعه آن به وجود میآید.
ربات انساننمای سوفیا در نشست خبری در کییف
آینده تاریک زمین، دستکاری ژنتیکی و ابرانسانها
بنا به نظر این کیهانشناس برجسته تا ۱۰۰۰ سال بعد اتفاقی نظیر جنگ هستهای یا فاجعه زیستمحیطی «زمین را فلج» خواهد کرد. اما نسل هوشمند انسان خواهد توانست پیش از فاجعه زمین را ترک کند و باقی موجودات احتمالا تلف خواهند شد.
اما انسانهایی که از زمین خارج میشوند آدمهایی عادی نخواهند بود. آنها ابرانسانهایی هستند که از فناوری اصلاح ژن بهره بردهاند تا بر همنوعان خود پیشی بگیرند.
استیون هاوکینگ معتقد بوده است این ابرانسانها با عبور از قواعد مهندسی ژنتیک حافظه، مقاومت در برابر بیماری و امید به زندگی را در خود تقویت خواهند کرد. او مینویسد: «دیگر وقت نیست که منتظر بمانیم تا با تکامل داروینی ما را هوشمندتر و ذاتا بهتر کند.»
وی میافزاید: «وقتی سر و کله چنین ابرانسانهایی پیدا شود چالشهای سیاسی جدی با انسانهای بهبودنیافته پیش خواهد آمد، یعنی کسانی که توان رقابت ندارند. آنها احتمالا با مرگ و میر از دور خارج شده و اهمیت خود را از دست میدهند. اما در عوض نسلی از انسانها پدید میآید که خودشان خودشان را طراحی میکنند. شمار این انسانها احتمالا زیاد شده و در سیارات دیگر ساکن میشوند.»