وزیر خارجه ایران درباره آینده رابطه با آمریکا گفت، هیچ چیز ناممکن نیست، اما ایجاد روابط نیازمند مبنایی است که باید از قبل ساخته شده باشد. ظریف با اشاره به اینکه این مبنا برجام است، گفت: «ما منتظر اندکی واقعگرایی هستیم.»
ظریف درباره رابطه با آمریکا گفت، هیچ چیز ناممکن نیست، اما ایجاد روابط نیازمند مبنایی است که باید از قبل ساخته شده باشد
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که در حال حاضر در نیویورک به سر میبرد، درباره آینده مناسبات تهران و واشنگتن گفته است: «ما در دنیای امکانات زندگی میکنیم، پس هیچ چیزی ناممکن نیست، اما باید ببینیم چه میشود.»
ظریف که متن مصاحبهاش با هفتهنامه نیویورکر روز دوشنبه نهم مهرماه (اول اکتبر) منتشر شده، در پاسخ به پرسشی در رابطه با آینده روابط ایران و آمریکا و در توضیح مناسبات دو کشور با اشاره به فیلم "۵۰ قرار اول"، رفتار واشنگتن در قبال ایران را به آن تشبیه کرد.
فیلم "۵۰ قرار اول" داستان زنی را روایت میکند که هر روز حافظهاش را از دست میدهد و همزمان مردی که او را دوست دارد به زن کمک میکند که حافظهاش را بازیابد و خاطره روزهای گذشته را به یادش آورد.
ظریف با تشبیه رفتار واشنگتن به فیلم "۵۰ قرار اول" گفت: «ابتدا بگویم که ما عصبانی نیستیم. چنانچه قرار بر دست یافتن به راه حلی باشد، بایستی بتوانید آن را بر مبنایی که در اختیار دارید بنا کنید. وگرنه مجبور خواهید شد روز بعد همچون فیلم "۵۰ قرار اول" همه چیز را از اول شروع کنید. ما نمیتوانیم. این غیرممکن است.»
وزیر خارجه ایران افزود: «شما باید بتوانید مناسباتی داشته باشید که بر مبنایی استوار باشد. ما یک سند داریم: "توافق هستهای" که سندی ۱۵۰ صفحهای است نه توافقی دو صفحهای».
اشاره ظریف به "توافق دو صفحهای" میتواند کنایهای به بیانیه مشترک دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی باشد که پس از توافق آنها بر سر خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره، در ۲۲ خردادماه گذشته در اختیار رسانهها قرار گرفت.
محمدجواد ظریف همچنین در پاسخ به این پرسش که "پس در به روی دیپلماسی هنوز باز است؟" گفت: «در صورت فراهم بودن شرایط لازم برای مذاکرات من چنین احتمالی را منتفی نمیدانم. این شرایط هم عبارت است از قابل اتکا بودن [طرف مذاکره].»
ظریف در ادامه گفتوگوی خود با نیویورکر گفت: «قابل اتکا بودن با اعتماد فرق دارد. قابل اتکا بودن یعنی زمانی که شما چیزی را امضا کردید به آن پایبند باشید، وگرنه همه چیز فرومیپاشد.»
وزیر خارجه ایران سپس افزود: «ما منتظر دیدن اندکی واقعگرایی هستیم.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، ۱۸ اردیبهشتماه گذشته (هشتم ماه مه) خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد. دور نخست تحریمها ۱۵ مرداد گذشته از جمله در حوزههای خرید و تهیه دلار توسط جمهوری اسلامی، تجارت طلا و فلزات گرانبها و خودروسازی آغاز شد و روز ۱۳ آبانماه آینده نیز تحریمهای آمریکا در حوزه نفت و انرژی و مبادلات بانک مرکزی ایران اعمال میشوند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در پاسخ به بازگشت مجدد تحریمهای ایالات متحده علیه ایران، هر گونه مذاکره با آمریکا را "ممنوع" اعلام کرده است. در این میان دولت جمهوری اسلامی و دستگاه دیپلماسی ایران در حال مذاکره با اروپا برای حفظ برجام است.
اتحادیه اروپا اعلام کرده است که مشغول آماده کردن سازوکار ویژهای برای تسهیل روابط مالی و تجاری میان ایران و شرکتهای اروپایی است که بتوان از طریق آن به نوعی تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی را دور زد. محمدجواد ظریف نیز گفته است، چنانچه این تدبیر اروپا موثر نباشد، خروج ایران از برجام منتفی نیست.