دویچه وله : آیا توزیع ده میلیون کوپن الکترونیکی میتواند گام مناسبی برای مدیریت معیشت دهکهای آسیبپذیر باشد؟ یک اقتصاددان میگوید راهحل مناسبتر، پرهیز از سیاستهایی است که ایجاد فقر میکنند.
دو مقام وزارت تعاون در روزهای گذشته از طرح توزیع کالا کارت یا کوپنهای الکترونیکی برای ده میلیون نفر از شهروندان ایرانی خبر دادهاند. معاون وزارتخانه میگوید در توافق با بانک مرکزی قرار شده کارتی که افراد با آن یارانه میگیرند به کالا کارت مبدل شود. سرپرست وزارتخانه اما خاطر نشان کرده که طرح هنوز قطعی و نهایی نیست.
گفتهاند این کارتها با شارژ ماهانه یکصدهزار تومان برای تامین کالاهای اساسی هشت دهک جامعه است و متکی به یارانه ارزی یعنی دلار ۴۲۰۰ تومانی. همچنین کوپن الکترونیکی راهکاری برای عبور از شرایط "جنگ اقتصادی" خوانده شده است. بسیاری از مردم اما با شنیدن نام کوپن، دهه شصت و جیرهبندی در هشت سال جنگ واقعی را به خاطر میآورند. دورانی گره خورده به ریاضت و انقباض.
اعلام کردهاند که کالاکارتها سالی چند مرتبه شارژ خواهند شد و هدف از سهمیهبندی کالاهای اساسی، مدیریت معیشت قشر کم درآمد است. این طرح باید تامین اعتبار شود و به تصویب مجلس نیز برسد اما آیا در صورت به جریان افتادن، بازار گرانی، تورم یا احتکار مهار میشود و دهکهای کمتری به وادی فقر سقوط میکنند؟ اساسا مزیت و کاربرد کوپن الکترونیکی چیست؟
حسین راغفر، پژوهشگر حوزه رفاه اجتماعی و فقر به دویچه وله فارسی میگوید این طرح میتواند به عنوان یک "مسکن" عمل کند اما اصلیترین مشکل آن، ناهماهنگی در دستگاههای مختلف دولتی است. این که زیرساختهای حقوقی و قانونی و ظرفیتهای مالی چنین امری موجود نیست و متقابلا یک نظام اقتصادی وجود دارد که مرتبا نابرابریهای فاحش و فقر تولید میکند. او میگوید اگر هرج و مرج موجود در اقتصاد ایران ادامه یابد، دولت مجبور خواهد شد به جای ده میلیون نفر، برای ۸۰ میلیون جمعیت کالا کارت صادر کند.
● دویچه وله: طرح چقدر جدی است. دو مقام وزارت تعاون هر یک چیزی گفتهاند.
حسین راغفر: طرح کمک به دهکهای پایین درآمد جدی است و مدتهاست روی آن کار کردهاند. ابتدا قرار بود در شکل دیگری انجام شود منتها مجلس، طرحدولت برای تامین مالی موضوع را تصویب نکرد. اکنون هم بحث بر سر این است که منابع تامین مالی طرح مشخص شود و سپس مورد تایید مجلس قرار گیرد. احتمالا یکی از منابعی که دولت روی آن حساب کرده، افزایش قیمت ارز است.
● مزیت کالا کارت به نسبت پول مستقیم و یارانه نقدی چیست؟
از مزایای کالاکارت این است که اگر پول به افراد بدهند، معلوم نیست کالای مورد نظر سیاستگذار تهیه شود. در موارد مشابهی که پول نقد به نیت تغذیه کودکان به خانوادههای فقیر پرداخت شده، خیلی از اولیا اولویتهای خودشان را در نظر گرفته و پول را جای دیگری خرج کردهاند. مزیت کالا کارت و هدف این است دسترسی به کالاهای اساسی در حوزه تغذیه خانوارها و کالاهای بهداشتی و امثالهم برای خانوادههای کم درآمد آسان باشد.
● فکر میکنید طرح قابلیت تاثیرگذاری دارد؟
نظام سهمیه بندی در دوران جنگ بوده است. البته در صورت ادامه هرج و مرج و آنارشی موجود در اقتصاد ایران و افزایش قیمتکالاها به خصوص کالاهای اساسی، دولت دیر یا زود مجبور خواهد بود برای همه یعنی برای ۸۰میلیون نفر کالا کارت صادر کند. پیامدهای افزایش قیمت ارز هولناک خواهد بود. موجی از بیکاری به راه خواهد افتاد و این احتمالا مقدمهای برای این خواهد شد که همه جمعیت ایران به تدریج چنین کارتی دریافت کنند.
● بسیاری از افراد این طرح را یادآور جنگ و دوران ریاضت و سختی میدانند.
البته فلسفه دوران جنگ مشخص بود. در دوران جنگ، شاخصهای بسیاری مثل سلامتی و عدالت در خدمات مربوط به سلامت بهتر از شرایط پس از جنگ بود زیرا کالاهای اساسی تغذیهای و بهداشتی سهمیهبندی شده بودند و تضمینی برای دسترسی همه خانوارها به آنها وجود داشت. در حالی که آنارشی کنونی، خانوارهای فقیر را از دسترسی به نیازهای اساسی با قیمت مناسب محروم کرده است. این زمینه نارضایتیهای گسترده خواهد بود.