عمران خان، نخست وزیر پاکستان میگوید که به یک میلیون و پانصد هزار پناهجوی افغان که در این کشور متولد شدهاند، کارت هویت و پاسپورت داده میشود.
به گفته سازمان ملل متحد، این کشور با حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار پناهجو که اکثرا از افغانستان به این کشور مهاجرت کردهاند، پذیرای بیشترین جمعیت پناهجویان در جهان است. بخشی از این پناهجویان از زمان جنگ شوروی در سال ۱۹۷۹ از افغانستان فرار کرده و بخش دیگری از آنان به دلیل خشونتها و مشکلات اقتصادی در طول دهههای گذشته در شهرهای مرزی پاکستان ساکن شدند.
نخست وزیر پاکستان روز یکشنبه در یک مراسم عمومی در شهر کراچی گفت: «افغانهایی که فرزندشان در پاکستان متولد شدهاند، انشالله شهروندی دریافت میکنند. این امر اکنون در کشورهای مختلف جهان بسیار متداول است.»
عمران خان در ادامه افزود: «آنها انسان هستند. چطور میتوانیم برای ۳۰ تا ۴۰ سال آنان از کارت ملی و پاسپورت محروم نگاه داریم؟»
بر اساس گزرش سازمان ملل متحد، حدودیک میلیون و پانصد هزار نفر (حدود ۶۰ درصد) از پناهجویان افغان ساکن این کشور در خاک پاکستان متولد شدهاند.
قانون تابعیت پاکستان که در سال ۱۹۵۱ تنظیم و تصویب شد، شهروندی را برای هر فردی که در خاک این کشور متولد شده تضمین میکرد اما مسائلی مانند رقابتهای قومی و موانع بوروکراتیک و همچنین استثنا قائل شدن برای کودکانی که از والدینی «بیگانه» متولد شدهاند، دریافت شهروندی را برای مهاجران و پناهجویان افغان و بنگلادشی غیرممکن میکرد.
نخست وزیر پاکستان در سخنرانی روز یکشنبه خود اظهار داشت که نداشتن اسناد هویتی، بسیاری از پناهجویان را به سمت «کار سیاه» و همچنین جرم و جنایت میکشد. عمران خان همچنین افزود که دولتش پناهجویان بنگلادشی و مسلمانان روهینگیا را نیز با همین شرط به عنوان شهروند پاکستان خواهد پذیرفت.
بسیاری از گروههای حقوق بشری و کارشناسان طیف های مختلف سیاسی با استقبال از اظهارات نخست وزیر جدید پاکستان، آن را اولین نشانه از قصد وی برای تغییر در سیاستهای این کشور خواندند.