حدود سه هفته پیش مجلس ایران طرحی دو فوریتی را تصویب کرد که دولت را موظف کرد" حداکثر ظرف مدت دو ماه" شبکه توزیع کالاهای اساسی مورد نیاز خانوارها را طوری ساماندهی کند که "نیازهای اساسی خانوارها با قیمت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و براساس نرخ ارز ترجیحی در اختیار آنها قرار گیرد."
محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران هم دو هفته پیش اعلام کرده بود "دولت پنج بسته حمایتی از برنامه جامع مقابله با تحریم ها را تدوین کرده که نخستین بسته آن مربوط به تامین کالاهای اساسی و داروی مورد نیاز مردم است. "
او همچنین گفته بود "این بسته شامل مایحتاج عمومی، دارو و نهاده های کشاورزی است که بر این اساس ۱۳ میلیارد دلار برای ۲۵ قلم کالای اساسی و مورد نیاز مردم با ارز ۴۲ هزار ریالی تا پایان امسال اختصاص داده می شود"
اظهارات اخیر مقامهای ایرانی در حمایت از اقشار آسیب پذیر پس از آن افزایش یافت که در ماههای اخیر قیمت ارز در بازار غیررسمی ایران بطور نجومی افزایش یافت و به تبع آن قیمت کالاها هم در بازار بالا رفت و بعضی از اقلام نایاب شدند.
درهفتههای اخیر قیمت مواد غذایی هم رو به افزایش گذاشته است.
به گزارش اقتصاد آنلاین رب، روغن، تن ماهی، دستمال کاغذی، پوشک، برنج و امثالهم از جمله کالاهایی هستند که طی چند هفته گذشته با افزایش شدید قیمت رو به رو شدهاند.
بر این اساس بعضی سوپرمارکتها و فروشگاهها از افزایش حدود ۳۰درصدی قیمت مواد غذایی از یک ماه گذشته تا کنون خبر میدهند.
محمد آقاطاهر، رییس اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفته است: " افزایش قیمت برخی از مواد غذایی مانند رب اجتناب ناپذیر است چرا که ارز دولتی به آنها تعلق نگرفته و همچنین قوطی رب نیز افزایش قیمت داشته است."
اولین کوپن کالاهای اساسی در سال ١٣٥٩ کمی بعد از شروع جنگ ایران و عراق توزیع و تقریبا سی سال بعد کاملا از نظام اقتصادی ایران حذف شد و یارانه جای آن را گرفت فرماندار مریوان هفته پیش هشدار داده بود که خرید کالاهای اساسی از سوی مسافرانی که از مرز عراق وارد مریوان میشوند، باعث نایاب شدن کالاهای اساسی در این شهر شده است.
سقوط ارزش پول ایران در ماههای گذشته دلیل اصلی افزایش تردد مسافران عراقی از مرزهای کردستان و خوزستان به داخل ایران برای خرید کالا عنوان شده است.
حدود دو ماه پیش گزارشهایی در رسانههای ایران منتشر شد که افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه محصولات پلاستیکی در ایران خبر میداد.
مصرف محصولات پلاستیکی همچون کیسههای خرید و ظروف یکبار مصرف در سالهای اخیر در بازار داخلی ایران افزایش داشته است.
دست اندرکاران این صنعت، یدلایل آن را خودداری پتروشیمیها از عرضه این محصولات به بازار داخلی و فروش آن در بازارهای خارجی اعلام کردند.
صدور کالا کارت در ایران در حالی است که در دوران جنگ هشت ساله ایران و عراق اقلامی همچون بنزین، برنج،روغن، قند، شکر، صابون، پودر شوینده، پنیر، و تن ماهی گرفته تا گوشت و مرغ و تخممرغ از طریق کوپن توزیع میشد.
دولت ایران بر این باور بود که با توزیع کوپنی کالاهای ضروری، حداقل معیشت را برای عمومی مردم تامین کرده ولی بعضی کارشناسان اقتصادی معتقد بودند که ترویج سیستم کوپنی موجب رشد مصرف برخی اقلام میشود.