همزمان با اظهارات دادستان تهران مبنی بر بازداشت سه مقام دولتی در ارتباط با بازار ارز و واردارت کالا، وزارت اطلاعات از دستگیری ۱۸ نفر خبر داد که آنها را «عضو شبکه هرمی خروج ارز از کشور» خوانده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، روز شنبه ۲۴ شهریور گفت که در مدت چند روز گذشته سه مقام دولتی در ارتباط با پروندههای «شعب ویژه» دستگیر شدند.
«شعب ویژه» دادگاههایی هستند که پس از بحران در بازار ارز و سکه ایران با درخواست رئیس قوه قضائیه و دستور رهبر جمهوری اسلامی برای رسیدگی به پرونده «مفسدان اقتصادی» تشکیل شده است.
دادستان تهران اعلام کرد که این سه مقام دولتی در رابطه با ارز و واردات کالا با ارز دولتی بازداشت شدهاند.
وی همچنین گفت که یکی از این مقامات «مرتبط با بانک مرکزی» بوده است.
دادستان تهران جزئیات بیشتری درباره بازداشت این افراد بیان نکرده و وعده داده که پس از پایان تحقیقات اطلاعات بیشتری اعلام خواهد شد.
پس از بحران ارزی در ایران مقامات قوه قضائیه از بازداشت و یا احضار برخی از مقامات دولتی خبر دادهاند.
احمد عراقچی، معاون ارزی بانک مرکزی ایران، بلندپایهترین مقام دولتی است که درهفتههای گذشته بازداشت شده است.
در هفتههای گذشته همچنین صدها نفر به اتهام «اخلال در بازار ارز و سکه» بازداشت شدهاند و دادگاه ده ها نفر از آنان برگزار شده است.
همزمان گزارشهایی نیز درباره «تخلف» در واردات گوشی تلفن همراه، خودرو و دیگر کالاهایی که با ارز دولتی وارد شدهاند، منتشر شده و مقامات قوه قضائیه از بازداشت برخی افراد در این باره خبر داده اند.
روز شنبه همچنین وزارت اطلاعات ایران خبر داد که ۱۸ نفر توسط ادارات اطلاعات استانهای فارس و هرمزگان به دلیل خارج کردن «مبالغ قابل توجهی ارز از کشور» بازداشت شدهاند.
این وزارتخانه اعلام کرد که این افراد این ارزها را «از طریق صرافیهای غیرمجاز و یا به صورت فیزیکی» خارج کردهاند.
وزارت اطلاعات بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد که این افراد «چندین هرم و زنجیره انسانی» را در قالب شرکت هرمی فایننشال راهاندازی کرده بودند.
در این اطلاعیه به میزان ارزی که به گفته وزارت اطلاعات، این افراد از کشور خارج کردهاند، اشارهای نشده است.
بازداشت صدها نفر به دلیل فعالیتهایشان در بازار ارز و سکه در حالی انجام شده که بیش از این، بسیاری از تحلیلگران اعلام کردهاند که «برخوردهای امنیتی» هر چند ممکن است در کوتاه مدت از افزایش قیمت ارز جلوگیری کند، اما در بلند مدت تأثیری نخواهد داشت، همانگونه که با وجود «برخوردهای امنیتی در دولت سابق» قیمت ارز همچنان افزایش یافته است.
اقتصاد ایران در ماههای گذشته و با اعلام تصمیم نهایی دونالد ترامپ برای خروج از برجام، با تلاطم و تنشهای شدیدی روبهرو شده است.
ریال ارزش خود را در برابر دلار بهطور چشمگیری از دست داده، بهای سکه و کالاهای دیگر افزایش یافته و موجی از اعتراضات در چندین شهر ایران شکل گرفته است.
نزدیکان رهبرجمهوری اسلامی دلیل مشکلات اقتصادی ایران را نه تحریمهای آمریکا، بلکه عملکرد «ضعیف» دولت و همچنین به گفته آنان «سوء استفاده افراد سودجو» میدانند.