پس از رای دادگاه برای غرامت، شرکت بایر تاکید کرد که گلای فوسیت سرطان‌زا نیست

در باغبانی از این نوع سم که علف‌های هرز را نابود می‌کند، بسیار استفاده می‌شود پس از آنکه جمعه گذشته دادگاهی در کالیفرنیا رای داد که شرکت مونسنتو باید نزدیک به سیصد میلیون دلار به یک کشاورز مبتلا سرطان غرامت بپردازد، شرکت دارویی بایر آلمان، مالک جدید شرکت مونستو تاکید کرد که سم علف‌کش گلای‌فوسیت این شرکت سرطان‌زا نیست.
 
در همین حال فروشگاه‌های زنجیره‌ای "هوم بیس" در بریتانیا که محصولات باغبانی و کشاورزی می‌فروشد، اعلام کرد که در سموم و علف‌کش‌هایی که می‌فروشد، بازنگری خواهد کرد.
 
جمعه ۱۰ اوت، دادگاهی در کالیفرنیا حکم داد که شرکت مونسنتو، یکی از بزرگترین شرکت‌های تولید کننده محصولات تراریخته و سموم کشاورزی، باید به مردی که به سرطان پیشرفته مبتلا شده، ٢٨٩ میلیون دلار غرامت بپردازد.
 
سخنگوی شرکت بایر اعلام کرده که به رای دادگاه اعتراض خواهد کرد.این شرکت دیروز (شنبه ۱۱ اوت) در بیانیه‌ای گفت: "بایر بر اساس قوت شواهد علمی و نتیجه‌گیری مقامات در تمام دنیا و دهه‌ها تجربه مطمئن است که استفاده از گلای‌فوسیت بی‌ضرر است و اگر مطابق دستورالعمل استفاده شود سرطان‌زا نیست."
 
هیات منصفه دادگاه کالیفرنیا با محکوم کردن شرکت مونسنتو، اعلام کرد که این شرکت باید درباره خطرات استفاده از دو محصول علف کش "راندآپ" و رانجر پرو" به مشتریان خود هشدارهای لازم را می‌داد.
 
ماه گذشته شرکت بایر شرکت مونسنتو را به قیمت ۶۶ میلیارد دلار خرید اما سخنگوی بایر به بی‌بی‌سی گفت که این دو شرکت به طور مستقل فعالیت میکند.
دیون جانسون پس از شنیدن رای دادگاه وکیل خود را در آغوش کشید این اولین بار بود که دادگاهی برای رسیدگی رابطه گلای فوسیت و با ابتلای به بیماری سرطان تشکیل شده است.
 
شاکی این پرونده، دیوین جانسون، مردی است که در سال ۲۰۱۴ به سرطان لنفاوی غیرهوچکین مبتلا شده است. او می‌گوید زمانی که از زمین‌های ورزشی یک مدرسه نگهداری می‌کرده، از سم "رنجرپرو" مرتب استفاده می‌کرده است.
 
رنجرپرو یا گلای فوسیت، پر فروش‌ترین سم جهان، بر بذر تراریخته شده شرکت مونسنتو بی‌اثراست اما آفات و علف‌های هرز دیگررا از بین می‌برد.
 
تخمین زده شده که حدود پنج هزار مورد شکایت دیگر در سراسر آمریکا درباره استفاده از این سم مطرح شود.
 
گلای فوسیت چیست و آیا این ماده خطرناک است؟
 
مونسنتو گلای فوسیت را در سال ۱۹۷۴ میلادی تولید کرد و تا سال ۲۰۰۰ میلادی انحصار فرمول آن را داشت اما پس ازآن شرکت‌های مختلف تولید مواد شیمیایی از این سم استفاده کردند. در حال حاضر حدود ۷۵۰ محصول در آمریکا حاوی ماده گلای‌فوسیت هستند.
 
در سال ۲۰۱۵ میلادی، موسسه جهانی تحقیقات سرطان، نهاد سرطان سازمان بهداشت جهانی نتیجه گرفت که گلای‌فوسیت "ممکن است" در انسان سرطان زا باشد.
 
اما با وجود این آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا تاکید کرده است که اگر این سم با احتیاط مصرف شود بی‌خطر است.
 
سازمان سلامت غذا دراروپا (EFSA) هم میگوید که بعید است که گلای فوسیت باعث سرطان در انسان شود.
 
نوامبر سال گذشته، کشورهای اتحادیه اروپا به رغم وجود اعتراضات و کمپین‌ها، رای به تمدید مجوز تولید آن دادند.
 
جیمز کوک، خبرنگار بی‌بی‌سی در آمریکا شمالی می‌گوید اینجا در کالیفرنیا به تازگی یک قاضی رای داده که حتی باید درباره سرطان‌زا بودن قهوه هم هشدار داده شود اما صنایع کشاورزی از اینکه چنین برچسبی به گلای فوسیت زده شده به دادگاه شکایت کرده‌اند، باوجودی این که این ماده در فهرست مواد شیمیایی سرطان‌زا این ایالت قرار دارد.
+4
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.