بورد بینالمللی فوتبال هشدار داده اگر کمکداور ویدئویی به تصاویری که از شبکههای تلویزیونی پخش میشوند دسترسی نداشته باشد ممکن است اعتبار تصمیم او خدشه دار شود
استفاده از کمکداور ویدئویی (Video Assistant Referee) شاید بزرگترین تفاوت این جام جهانی با دورههای قبلی است. "ویایآر" تا همین جای جام هم سرنوشت بسیاری از بازیها از جمله فرانسه- استرالیا، سوئد- کرهجنوبی، اسپانیا-پرتغال تاثیر گذاشته است، اما استفاده از تصویر تلویزیونی در تصمیمگیری داور بر چه مبنایی صورت میگیرد؟
۱-تمام تصمیمها با داور وسط است، همیشه باید داور تصمیم بگیرد و نمیتواند تصمیم خود را موکول به بررسی ویدئویی کند.
٢-کمک داور ویدئویی وقتی باید به کار گرفته شود که یا "اشتباهی واضح" صورت گرفته یا "اتفاقی مهم" نادیده گرفته شده که بر نتیجه بازی تاثیر میگذارد. این اتفاقات مهم عبارتند از:
- گل
- پنالتی
- کارت قرمز مستقیم (نه کارت زرد دوم)
- کارت زرد یا قرمز که به اشتباه به بازیکن دیگری نشان داده شود
در موارد نادر ممکن است داور برای تصمیمگیری درباره این که خطا مستحق کارت قرمز است از کمک داور ویدئویی استفاده کند.
٣-تصمیم داور فقط وقتی تغییر میکند که تصاویر "بوضوح" اشتباه داور را نشان دهند.
٤-فقط داور است که میتواند درخواست مرور تصاویر را بکند، کمک داور ویدئویی فقط میتواند به داور پیشنهاد مرور تصاویر را بدهد در صورتی که در یک از موارد چهارگانه فوق اشتباه "واضح" دیده شود.
٥-کمک داور ویدئویی بصورت خودکار تمام تصاویر را بررسی میکند و اگر موردی را مشاهده نکند "بررسی خاموش" انجام میدهد؛ برای داور سکوت به معنای درستی تصمیم است. اگر کمک داور ویدئویی در بررسی تصاویر متوجه نکتهای شد باید بلافاصله به داور اطلاع دهد.
٦-کمک داور ویدئویی علاوه بر اینکه تمام زوایای دوربین را میتواند ببیند، بازی را با اندکی تاخیر تماشا میکند.
٧-قانون فوتبال میگوید داور نمی تواند تصمیم خود را بعد از شروع مجدد بازی تغییر دهد. بنابراین اگر کرنری که به اشتباه اعلام شده گل شود، داور نمیتواند با مراجعه به کمک داور ویدئویی تصمیم خود را تغییر دهد. از این رو داور باید آماده باشد وقتی درخواست بررسی ویدئویی میکند شروع دوباره بازی را به تاخیر بیندازد. در مرور تصاویر دقت نباید فدای سرعت شود.
٨-خود داور هم ممکن است در صورتی که اتفاق مهمی در بازی افتاده درخواست مرور تصاویر را بدهد. اگر بازی در جریان است و داور میخواهد تصاویر مرور شود باید صبر کند توپ به منطقه یا شرایط خنثی برسد که خطری برای دو دروازه نداشته باشد و بعد بازی را متوقف کند تا تصاویر بررسی شوند.
٩-داور میتواند هم طبق اطلاعاتی که از کمک داور ویدئویی گرفته تصمیم بگیرد یا ممکن است خود بخواهد مستقیما تصاویر را ببیند. داور حین بررسی تصاویر با اشاره به گوشی خود و نشان دادن علامت صفحه تلویزیون دلیل توقف بازی را برای همه روشن کند. داور میتواند در مرور تصاویر، هر زاویه دوربین یا هر سرعت نمایشی را که میخواهد انتخاب کند.
١٠-به دلیل استفاده از کمکداور ویدئویی، از کمکداورها خواسته شده تا آفسایدهای نزدیک را پرچم نزنند و در صورت آفساید با کمی تاخیر پرچم بزنند. علت آن است که آفساید نزدیک اگر منجر به گل شده باشد، با مرور تصاویر مشخص خواهد شد اما اگر به اشتباه آفساید اعلام و بازی متوقف شود، دیگر فرصت برای تیم مهاجم از دست رفته است.