خودکشی یکی از عوامل قابل توجه مرگ و میر درجهان است و سالانه حدود 800 هزار نفر در اثر خودکشی جان خود را از دست میدهند.
اختلالات روانی مانند افسردگی، اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، اختلالات شخصیت، اعتیاد به الکل و مواد مخدر از مهمترین عوامل خودکشی در جهان هستند.
عوامل اقتصادی، فشارهای اجتماعی، مسائل کاری و مشکلات خانوادگی نیز از دیگر دلایلی هستند که افراد را به سوی خودکشی سوق میدهند.
بر اساس گزارش «یورو نیوز»، به ازای هر 100هزار نفر در جهان حدود 12 نفر سالانه بر اثر خودکشی جان میبازند اما نرخ خودکشی در کشورهای جهان متفاوت است.
در برخی کشورها مانند روسیه و ایالات متحده آمریکا خودکشی جز 10 عامل اصلی مرگ و میر به شمار میرود.
خودکشی در زنان دو برابر مردان رخ میدهد. با این حال نرخ خودکشیهای منجر به مرگ در مردان سه تا چهار برابر بیشتر از زنان است.
سریلانکا، گویان، مغولستان، قزاقستان، ساحل عاج (آفریقا)، سورینام (منطقه آمریکا)، گینه استوایی (منطقه آفریقا)، لیتوانی (منطقه اروپا)، آنگولا (منطقه آفریقا) و کره جنوبی ده کشور یا منطقه با بیشترین میزان مرگ و میر ناشی از خودکشی به نسبت جمعیت خود در جهان هستند.
آنتیگوآ و باربودا (منطقه آمریکا)، باربادوس (منطقه آمریکا)، گرنادا (منطقه آمریکا)، برونئی (منطقه اقیانوس آرام غربی)، جامائیکا (منطقه آمریکا)، باهاما (منطقه آمریکا)، پاکستان (منطقه مدیترانه شرقی)، سائوتومه و پرنسیپ (منطقه آفریقا)، سنت وینسنت و گرنادینها (منطقه آمریکا) و گواتمالا (منطقه آمریکا) 10 کشور یا منطقه با کمترین میزان مرگ و میر ناشی از خودکشی به نسبت جمعیت خود در جهان هستند.
جایگاه ایران و افغانستان کجاست؟
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت که در سال 2015 نشر شده بود، در ایران 3.6 نفر و در افغانستان 7.1 نفر به ازای هر 100هزار نفر جمعیت بر اثر خودکشی جان باختهاند. بدین ترتیب ایران در رتبه 164 و افغانستان در رتبه 128 جهان در میان 183 کشوری که آمار میزان مرگ و میر آنها از سوی سازمان بهداشت جهانی منتشر شده است، قرار دارند.