بخش نوآوری هوانوردی ناسا پس از سالها بناست هواپیمای با سرنشینی بسازد که تماما براساس فنآوری فراصوت طراحی و ساخته میشود. مأموریت این هواپیمای تازه فراهم آوردن اطلاعات اساسی است تا بتوان هواپیماهای مسافربری فراصوت ساخت.
طراحی بدنه ایکسپلین سبب میشود دو غرش معمول که هنگام شکستن دیوار صوتی از نوک و دم یک هواپیما ساطع میشود، همزمان به زمین نرسد، بلکه این صداها به شکل رشتهای خفیف از ضربههای پیدرپی درمیآیند که به زحمت شنیده میشود.
جیوون شین، مسئول بخش هوانوردی ناسا با اعلام این خبر روز دوشنبه گفت: «بازگشت ما به طراحی و ساخت ایکسپلینها در این سطح، بسیار هیجانانگیز است. راهحلیابی برای مشکلات فنی پروازهای فراصوت در ناسا سابقهای طولانی دارد و حالا این سنت برای سود رساندن به همگان به کارش ادامه میدهد.»
ناسا برای ساخت این هواپیما که ایکسپلین (X-plane) نام دارد قراردادی به مبلغ ۲۴۷/۵ میلیون دلار با شرکت هوانوردی لاکهید مارتین بسته است و این شرکت بناست تا پایان سال ۲۰۲۱ هواپیمای ساخته شده را به «مرکز پژوهش هوایی آرمسترانگ» در کالیفرنیا تحویل دهد.
این هواپیما تا سال ۲۰۲۵ بناست بر فراز چندین شهر آمریکا پرواز کند تا پژوهشگران ببینند آیا صدای پرواز آن چه تأثیری بر شهروندان خواهد گذاشت. «بنیاد هوایی فدرال» و «سازمان بینالمللی پروازهای غیرنظامی» براساس اطلاعات جمعآوری شده در این مأموریت، درباره ساخت هواپیماهای مسافربری فراصوت تصمیم خواهند گرفت.
جیمز لی، خلبانان ناسا که ایکسپلین تازه را به پرواز در خواهد آوردهدف کلیدی این پروژه آن است که نشان دهد پرواز فراصوت را، که با غرش شکستن دیوار صوتی همراه است، میتوان به شکلی بسیار بیصداتر انجام داد، چنانکه حتی افراد حاضر روی زمین به زحمت متوجه صدای آن شوند.
طول این هواپیما بیش از ۲۸ متر و درازای بالهای آن حدود ۹ متر خواهد بود و سرعت نهایی آن بیش از ۴۴۲/۵ متر بر ثانیه برآورد میشود. در طراحی این هواپیما از آزمایشهای پیشرفته تونل باد، شبیهسازی رایانهای، و حتی یک تکنیک عکاسی با قدمت ۱۵۰ سال به کار رفته است.
جیمز لی خلبانان ناسا بناست یکی از نخستین پروازها را با ایکسپلین جدید انجام دهد. وی میگوید: «شانسی است که یکبار در زندگی نصیب من میشود. بسیار نادر است که خلبان از ابتدای طراحی یک هواپیما تا مرحله پرواز در چنین پروژهای حضور داشته باشد. همه ما بسیار هیجانزده هستیم.»
ویدئویی از شبیهسازی تازهترین ایکسپلین ناسا