خرمای ایرانی به شکل قاچاق وارد عراق میشود. یافتن نشانههای پیروزی ایران در جنگ نیابتی با عربستان سعودی در عراق چندان دشوار نیست.
برخی از شبهنظامیان شیعه و سیاستمداران عراقی در عمل متحد ایران هستند و بسیاری از کالاهای مصرفی از تاکسیهای زردرنگ شهر بغداد گرفته تا یخچال و دستگاههای تهویه هوا در بازارهای عراق ساخت ایران هستند. و بعد نوبت به خرما میرسد.
زمانی عراق بزرگترین تولیدکننده خرمای جهان بود. ولی تحت تاثیر سالها بیتوجهی و جنگ ایران و عراق میزان تولید این محصول تا حدی کاهش یافته که اکنون برای حفاظت از تولید داخلی خرما، واردات آن ممنوع شده است.
با وجود این خرمای ایرانی به شکل قاچاق وارد عراق میشود. عربستان سعودی نیز تولیدکننده بزرگ خرماست ولی به نظر میرسد خرمای ایران بازار عراق را فتح کرده است.
این ضربه بزرگی به غرور ملی و از نگاه برخی از عراقیها نشانه آشکار افزایش نفوذ ایران در کشور آنهاست.
مهدی حقیقت، صاحب شرکت ایرانی «خرمای طلایی حقیقت» میگوید محصولات این شرکت بهترین خرمای موجود در بازار عراق است. سه سال پیش ۲۰ درصد از خرمای این شرکت به عراق صادر میشد ولی اکنون این رقم به ۹۰ درصد رسیده است.
یک تاجر عراقی در بازار حومه بغداد میگوید: «ایران سیاست و اقتصاد عراق را در کنترل خود دارد و دولت عراق در این مورد هیچ کاری نمیکند».
عراق یکی از میدانهای جنگ نیابتی بین ایران و عربستان برای کسب برتری در خاورمیانه است. این دو قدرت منطقهای در سوریه، لبنان و یمن نیز با یکدیگر رقابت میکنند. رقابت و تشدید خصومت بین ایران و عربستان باعث شده که بسیاری از کشورهای غربی از جمله آمریکا در مورد وقوع درگیری بین دو کشور و احتمال دخالت متحدان بینالمللی آنها در چنین بحرانی نگران شوند.
با وجودی که ایران و عراق در دهه هشتاد میلادی درگیر یک جنگ طولانی بودند ولی در سالهای اخیر نفوذ ایران در عراق بیشتر از عربستان شده است.
بغداد و ریاض از سال ۲۰۱۵ - حدود ۲۵ سال پس از تصرف کویت توسط صدام حسین که به قطع روابط دو کشور انجامید- عادیسازی مناسبات خود را آغاز کردند.
در مقابل، ایران از سال ۲۰۰۳ و تصرف عراق توسط نیروهای آمریکایی مناسبات خود را با بغداد بهبود بخشیده و اکنون دو کشور متحدان نزدیک هم محسوب میشوند.
ایران با کمک به حکومت عراق در نبرد علیه گروه «خلافت اسلامی» و همچنین مقابله با تلاش کردها برای کسب استقلال، مناسبات خود را با بغداد مستحکمتر کرده است.
بهبود مناسبات دو کشور این امکان را فراهم کرده که ایران در بسیاری از عرصهها از جمله اقتصاد و تجارت جای پای خود را در عراق محکم کند.
یک دیپلمات غربی که سالها سیاستهای ایران را از نزدیک دنبال کرده است، میگوید: «روش زیرکانهای است. ایران به عراق کمک میکند و بعد در قبال این کمکها از عراق میخواهد به فعالیت اقتصادی شرکتها و تجار ایرانی در آن کشور کمک کند».
به گفته یک مقام عراقی، ایران اکنون بزرگترین شریک تجاری عراق است و حجم صادرات ایران به عراق حدود ۱۲میلیارد دلار است. در حالی که روابط تجاری عراق و عربستان سعودی سالانه حدود شش میلیارد دلار تخمین زده میشود.
ایران به عراق مواد غذایی، مصالح ساختمانی، کالاهای پلاستیکی و سایر کالاهای مصرفی صادر میکند. مواد غذایی ایرانی و سایر محصولات ارزانقیمت آن از جمله تاکسیهای زردرنگ بغداد بازار عراق را قبضه کردهاند.
به گفته معاون وزیر کشاورزی عراق، در مورد خرما کیفیت این محصول و بخصوص تبلیغات و بازاریابی و بستهبندی آن بسیار مهم است. او میگوید: «ما در عراق هنوز نتوانستهایم به این کیفیت برسیم».
مقامات عراقی میگویند چون خرمای خارجی به شکل غیرقانونی وارد این کشور میشود نمیتوان حجم دقیق واردات را تعیین کرد. ولی کاملا مشخص است که عراق دیگر تولیدکننده اصلی خرما نیست.
عراق در دوران اوج خود سه چهارم کل خرمای جهان را تولید میکرد. ولی در حال حاضر فقط پنج درصد خرمای جهان محصول این کشور است و از نظر حجم تولید در جهان، در مقام هفتم قرار دارد.
عباس القریشی، مشاور اتحادیه کشاورزان عراق، میگوید: «خرمای ایرانی بخش اعظم بازار عراق را در دست دارد و حجم آن به نسبت واردات خرما از عربستان سعودی، کویت و امارات متحده عربی بسیار بیشتر است چون ایران در ناحیه کردستان و نواحی جنوبی عراق گذرگاههای مرزی متعددی دارد».
در بازارهای بزرگ میوه در اطراف بغداد میتوان معاملات خرمای ایران را دید. برخی از تجار عراقی به طور کلی خرید و فروش خرمای داخلی را رها کردهاند چون سود حاصل از فروش خرمای ایرانی بسیار بیشتر است.
محمد حمید یک تاجر عراقی در این بازار میگوید: «ما نمیخواهیم که دولت ورود قاچاق خرمای ایرانی را متوقف کند چون فروش خوبی داریم. سه سال پیش قیمت یک کیلو خرمای عراقی حدود سه هزار دینار بود ولی اکنون به خاطر رقابت با خرمای ایران به هزار دینار کاهش یافته است».
بسیاری از کشاورزان عراقی تحت تاثیر این وضعیت به زحمت میتوانند معیشت خود را تامین کنند. علاوه بر کمبود آب و مواد ضد آفت به خاطر قطع مداوم برق مجبورند هزینه موتورهای برق شخصی را هم تامین کنند. اما تولیدکنندگان ایرانی این مشکلات را ندارند.
عدنان جابر یک کشاورز ۵۸ ساله عراقی میگوید: «به خاطر واردات خرمای ایران ما حدود ۷۰ درصد ضرر میکنیم».
+35
رأی دهید
-7
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۳۲
IRAN+ISRAEL+USA4EVER - مونیخ، آلمان
خرماهای اسرائیل و ایران رو هیچ کشوری دیگه نداره، درشت، گوشتی، آبدار و شیرین و خوشمزه.
4
28
پنجشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۲:۵۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۵
karkas - اصفهان، ایران
اون ابله های که می گویند چرا ایران در دیگر کشورها پول خرج می کند! این فقط یک نمونه کوچک هست، دست از خریتتان بردارید
38
12
پنجشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۲:۵۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۶
khyar - اوپسالا، سوئد
چه جالب،همیشه ادای حمایت از مردم ایران را در میارید اما در این گزارش جانب حمایت از کشاورز و تاجر عراقی را گرفتید.چه بخواهیم و چه نخواهیم سیاست ایران در عراق اصولی و حساب شدست.دوتا کشووری که ۸ سال با هم جنگ داشتن حالا نزدیکترین دوستان همدیگه هستن،دقیقا همون سیاستی که کشورهای اروپایی بعد از سالها خون ریزی در پیش گرفتن. وطن فروشان و پاچه لیسان . اونقدر منفی بدید تا منفی دنتون در بیاد.
15
24
پنجشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۳:۱۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۴
iran4ever - لندن، انگلستان
خدائیش خرمای ایران بهترین خرمای دنیاست. مخصوصاً خارک جنوب ایران که محشره.
2
36
پنجشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۳:۴۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
behran - کردستان، ایران
لابد با ده برابر کیفیت بیشتر و ده برابر ارزانتر!
0
12
جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۲:۱۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۲
paksan - ایران، ایران
گزارش مسخره ای بود. مشخص هستش که این گزارش نه برای ایرانی ها بلکه برای عراقی ها نوشته شده و حسابی پردازش شده تا باعث تحریم یا حداقل تحریک مصرف کننده عراقی بشه. یک عده کلا مزدور به دنیا میان آخه جنسی که قاچاق میره اونطرف چطوری اینا میگن بازار رو تسخیر کرده؟ مشخصه یک عده عراقی خودشون خرماهای عراقی رو به اسم ایرانی بسته بندی میکنند و می فروشند و سود میبرند و حالا میان میگن ایرانی و قاچاق هستش. خود خرمای این بسته بندی ها مشخص نیست چطوری هستش ولی من تا بحال تو ایران با این اسم خرمای بسته بندی شده ندیدم. همه میدونند ترکیه بازار عراق و سوریه و لبنان و بقیه رو مال خودش کرده و حتی تو موارد خیلی نادری هم که ایران بخواد پیشروی کنه با این اخبار سازی ها سعی میکنند بازار رو از دست حریف خارج کنند همین کار رو عثمانی ها واسه رب و ماکارونی ایرانی در قفقاز کردند و سعی اینطوری حریف رو زمین بزنند.
0
3
جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۴:۴۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
romano - تهران، ایران
روی عراق بمب بریزین و داعش زناشونو ببره حراج برده جنسی توهین به غرور ملیشون نیست اما یخچال ایرانی استفاده کنن دماغ داعش رو به خاک بمالن خرما ایرانی رو بخورن غرورشون پایمال میشه. ای پدر رادیو فردا بسوزه با این ژورنالیزم متعهد و انسانیشون (تمام این مشکلات رو همین جوری آروم آروم بوجود میارن که میشه داعش و اختلاف بین اقوام). ای پدر ملا ها هم بسوزه که همه چیز رو الان با سیاست و دین بازی قاطی کردن. من اگر قدرت داشتم و مملکت سکولار بود بازهم دستور میدادم دخل داعش رو بیارن چون یک توله ناخلفه دوم از لحاظ انسانی درست نیست سوم کنار خونم هر بیشرفی نمیتونه آتیش بازی کنه چهارم باقی حساب کار دستشون میاد. این همون کاریه که شاه با عمان کرد با تمام این نامردیهای ملاها باز سلطان قابوس که فقیر ترین شیخ نشین حاشیه دریای پارس حساب میشه به ایران پشت نکرد و نامردی نکرد و حرمت نمک رو نگه داشت درحالیکه راحت میتونست بگه گور باباش (البته مردانگی به اندازه و قدرت کشورت نیست).
2
1
جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۴:۴۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.