یک دختر بریتانیایی با اصلیت بنگلادشی موانع ناشی از یک تربیت سفت و سخت مذهبی را کنار میزند، از یک ازدواج فاجعهبار از پیش تعیین شده خلاص میشود، یک بیماری سخت میگیرد و بعد از تمام اینها، قهرمان کیک بوکسینگ جهان میشود؛ این نه یک فیلمنامه هالیوودی که داستان زندگی رکسانا بیگم است.
با وجود این که بلندی قامتش فقط ۱۵۸ سانتیمتر است، خانم بگوم با چنگ و دندان راهش را از موانع فرهنگی و مشکلات شخصی باز کرد و به اوج رشته ورزشیاش رسید. اوجی که هنوز تمام نشده است.
او میگوید: "من یک خانواده مسلمان سفت و سخت داشتم. خانودهام حواسشان حسابی به من بود. برای همین با خودم گفتم نمیتوانم به آنها بگویم که مشغول تمرین هنرهای رزمی هستم، چون حدس میزدم که اجازه انجام این کار را به من نمیدهند. میترسیدم مجبور شوم بین خانواده و ورزشی که عاشقش شده بودم، یکی را انتخاب کنم."
پانزده سال پیش که رکسانا دانشجوی معماری در دانشگاه وستمینستر بود، راهی برای مطرح کردن خودش پیدا کرد: تایبوکسینگ، یک از انواع کیک بوکسینگ.
آن زمان او ۱۹ سال داشت و برای اولین بار برنده یک تورنمنت شده بود. با این وجود و در حالی که عشق به ورزش روز به روز در او زیادتر میشد، آن را به عنوان رازی برای ۵ سال از خانوادهاش مخفی نگه داشت.
او گفت: "وقتی جوانتر بودم، عادت داشتم که یکشنبهها صبح خیلی زود بیدار شوم. برای خوشحال کردن مادرم تمام کارهای خانه را انجام دهم و بعد خیلی آرام بپرسم، میشود برای یکساعت به باشگاه بروم؟ خیلی سریع میرفتم باشگاه، تمرین رزمی را انجام میدادم و برمیگشتم خانه. خانوادهام آن موقع نمیدانستند من در باشگاه چکار میکنم."
رکسانا بیگم در مورد احساس آن روزهایش هم گفت: "فقط عاشق آن ورزش شده بودم و راهی پیدا کرده بودم تا خودم را بروز دهم، ولی خب مجبور شده بودم که زندگی دوگانهای داشته باشم. وقتی شروع به مسابقه دادن کردم، دوست داشتم که حمایت خانواده را پشت سرم داشته باشم. نمیخواستم به آنها پشت کنم و دوست داشتم دعای مادرم همراهم باشد."
اما فرآیند قبول این قضیه از طرف خانواده، خیلی سختتر از چیزی بود که او تصور میکرد. خیلی از دختران آسیاییتبار بریتانیایی از طرف خانواده تحت فشار هستند تا در اوایل دهه سوم زندگی ازدواج کنند و رکسانا بگم هم استثنا نبود: "دانشگاه را که تمام کردم، یک ازدواج از پیش تعیین شده در انتظارم بود، ازدواجی که پایانی ناکام داشت. دورانی بد از زندگیام که احساس میکردم هویتم را از دست دادهام."
سال ۲۰۱۰ زندگی حرفهای او یکبار دیگر لطمه دید، زمانی که به بیماری سندرم خستگی مزمن (Myalgic Encephalomyelitis) مبتلا شد. یک بیماری که خانم بگوم میگوید با یک رژیم غذایی دقیق و یک شیوه تمرینی خاص موفق به کنترلش شده است: "وقتی بعد از یک جلسه تمرین خوب، مجبور شدم یک ماه در خانه استراحت کنم، مربیام گفت که سراغ یک متخصص بروم. میدانستم که آدم تنبلی نیستم و یک جای کار ایراد دارد."
موانعی که هرکدامشان میتواند بسیاری را از ادامه راه منصرف کند، توسط این مبارز مصمم به کناری پرتاب شد؛ مبازری که رویای قهرمانی جهان را میدید: "پس از این که ازدواج از پیش تعیین شدهام به پایان رسید، تصمیم گرفتم بدون این که به والدینم بگویم چه خبر است، آنها را به باشگاه ببرم. وقتی آنها دیدند در باشگاه چکار میکنم، یک قدم عقب رفتند و سکوت کردند. آنها فقط میخواستند دخترشان برگردد و نسبت به ازدواج من احساس گناه میکردند. از آنجا بود که سفرم را به عنوان یک مبارزه کیک بوکسینگ ادامه دادم."
او نه تنها کارش را ادامه داد، بلکه در سال ۲۰۱۶ تاریخسازی کرد. رکسانا بگوم، سوزانا سلمیاروی از سوئد را شکست داد و تبدیل به اولین زن مسلمان بریتانیایی شد که صاحب عنوان قهرمانی جهان در کیک بوکسینگ شده است.
خانم بیگم حالا ۳۴ ساله است و از تمامی چالشهایی که سر راهش بود، گذشته است. اما اگر فکر میکنید او در باد موفقیتهای گذشته خوابیده است، اشتباه میکنید؛ قدم بعدی: حضور در مسابقات حرفهای بوکس.
رکسانا بیگم، میگوید حالا دوست دارد که داستان زندگیاش الهامبخش دختران مسلمان بریتانیایی باشد: "هیچ دری برای من باز نشد. ده، پانزده سالِ خیلی سخت طول کشید تا والدین، جامعه و مربیان من را بپذیرند. وقتی به عنوان یک زن، کاری کنید در بقیه این باور زنده شود که هیچ چیزی در سرنوشتشان نوشته نشده است، میتوانید بگویید دستاورد بزرگی داشتهاید."