محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت ایران میگوید که گزارشهای مرکز آمار تنها مربوط به دولت نیست بلکه «مربوط به نظام است»در حالی که پیش از این رهبر جمهوری اسلامی و نزدیکانش در درست بودن آمارهای اقتصادی دولت ابراز تردید کردهاند، سخنگوی دولت از «تشکیک» رسانههای مخالف در آمار اقتصادی دولت انتقاد کرد و این اقدام را «لجنپراکنی» و «قابل تعقیب» دانست.
براساس فیلم منتشر شده در خبرگزاریها، محمدباقر نوبخت روز سهشنبه ۱۵ اسفند، در نشست مطبوعاتی گفت: «مرکز آمار، مرکز رسمی برای اعلام آمار است. هر کسی حرفی دارد از این مرکز توضیح بخواهد، نه اینکه با یک بیکار مصاحبه کنند و بعد آمار دولت درباره بیکاری را زیر سئوال ببرند.»
همچنین به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای نوبخت با اعلام اینکه گزارشهای مرکز آمار تنها مربوط به دولت نیست بلکه «مربوط به نظام است»، تاکید کرد که «تشکیک» در این آمارها «قابل تعقیب است».
وی اضافه کرد: «البته در اقتصاد کاستیهایی داریم ولی اقدامات مثبتی هم صورت گرفته. چرا میگویید عقب هستیم و یا اقتصاد با مشکل روبرو است؟ اینها حرفهای ترامپ است که میگوید فشار بیاوریم تمام است.»
وی همچنین بدون ذکر نام گفت که یک رسانه که «ادعای انقلابیگری» میکند، «عادت به سیاهنمایی و تیره و تار نشان دادن اوضاع کشور و لجن پراکنی دارد».
دو روز پیش از سخنان آقای نوبخت نیز حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، مخالفتها با دولت خود را از روی «بیعقلی» و مساویِ مخالفت با «منافع ملی» خواند.
آقای روحانی این موضوع را در واکنش به آنچه «دستاورد تکرقمی شدن نرخ تورم» عنوان کرده و گفته بود که «برخی تلاش میکنند به این دستاورد صدمه بزنند».
پیش از این رهبر جمهوری اسلامی و نزدیکانش و همچنین صدا و سیما و دیگر رسانههای وابسته به او بارها در درست بودن آمارهای اقتصادی دولت ابراز تردید کردهاند.
از جمله یحیی رحیم صفوی، مشاور عالی و دستیار ویژه رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی، روز پنجشنبه ۱۹ بهمن، آمارهای دولت جمهوری اسلامی درباره رشد اقتصادی و ایجاد شغل را «غیرواقعی» خوانده و گفته بود که «مردم سر سفرههای خود میبینند که این اتفاق نیفتاده است».
در همین حال آیتالله علی خامنهای روز شنبه، چهارم شهریور، اعلام کرده بود که آمارهای دولت حسن روحانی مبنی بر بهبود وضعیت اقتصادی، از جمله کاهش تورم و خروج از رکود، «نشاندهنده وضع واقعی کشور و زندگی مردم نیست».
رهبر جمهوری اسلامی روز ۱۹ اسفند سال گذشته هم در دیدار با اعضای مجلس خبرگان ضمن ابراز تردید درباره درست بودن آمارهای دولت درباره بهبود وضعیت اقتصاد مردم گفته بود که «اینها در زندگی و معیشت مردم در کوتاهمدت و میانمدت اثر نمیگذارد».
در مقابل، حسن روحانی در پیام نوروزی سال ۹۶ خود از دستاوردهای دولتش در عرصه مهار تورم، رشد اقتصادی و اشتغال در سال ۹۵ دفاع کرده و آن را در مقایسه با ۲۵ سال گذشته «بینظیر» خواند.
روز سهشنبه ۱۷ بهمن، مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد، گفته بود که میزان رشد اقتصادی کشور بدون احتساب درآمد نفتی شش درصد است.
در همین حال بانک جهانی گزارشی از چشمانداز اقتصاد جهان در سال جاری میلادی منتشر کرده که رشد تولید ناخالص ملی ایران را تنها ۴٫۳ درصد ارزیابی کردهاست. براساس این گزارش، رشد اقتصادی ایران برای سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میلادی نیز هر کدام ۴٫۳ درصد خواهد بود.
به گفته تعدادی از کارشناسان، رشد اقتصادی ایران در چند سال اخیر ناشی از برداشته شدن تحریمهای غرب و فروش دوباره نفت بوده که این رشد تأثیری در افزایش اشتغال نداشتهاست.
از جمله فریدون خاوند، اقتصاددان مقیم پاریس، پیش از این در مصاحبه با رادیو فردا گفته بود که نرخ رشد اقتصادی در ایران حاصل افزایش رشد صادرات و فروش نفت است که الزاماً منجر به ایجاد اشتغال و بهبود بازار کار ایران نمیشود.
علی ربیعی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی، نیز اخیراً اذعان کردهاست که اقتصاد ایران «کشش و ظرفیت» حل معضل بیکاری را ندارد.
بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران از نتایج طرح آمارگیری نیروی کار پاییز ۹۶، نرخ بیکاری در پاییز سال جاری به ۱۱.۹ درصد رسید.
بر اساس این گزارش، نرخ بیکاری جوانان ٢٩- ١۵ ساله حاکی از آن است که ٢۵ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی، بیکار بودهاند. این شاخص در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است.
همچنین بر اساس گزارش مرکز آمار، با وجود اینکه نرخ بیکاری در کل ایران در سال گذشته ۱۲ و چهار دهم درصد بوده، بیکاری در استان کرمانشاه ۲۲ درصد و در استان چهارمحال و بختیاری ۲۰ و دو دهم درصد بودهاست. در کردستان نیز بیکاری بیش از ۱۵ درصد اعلام شدهاست.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، روز نهم مهر، به خبرگزاری ایسنا گفته بود که با وجود نرخ بیکاری ۱۲ درصد در ایران، در برخی از شهرها میزان بیکاری ۶۰ درصد است.
وی با این حال به نام شهرهایی که میزان بیکاری در آنها بیش از ۶۰ درصد رسیدهاست، اشارهای نکرده بود. دو روز بعد اما محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت حسن روحانی، آمار اعلام شده از سوی وزیر کشور را تکذیب کرد.
نحوه احتساب درصد بیکاران در ایران نیز همواره محل اختلاف و دستخوش تعریفهای متعدد بوده است.
+0
رأی دهید
-24
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.