جنگنده اسرائیلی که در شمال اسرائیل سقوط کرد پنتاگون و وزارتخارجه آمریکا در واکنش به تنش نظامی میان اسرائیل و سوریه اعلام کردهاند که "قویا از حق تلآویو برای دفاع از تمامیت ارضی خود حمایت میکند" و در برابر تلاش ایران برای "تسلط در منطقه" ایستاده است. همزمان ایران ادعای اسرائیل برای سرنگون کردن یک پهپاد این کشور را تکذیب کرده و سوریه سرنگون کردن جنگنده اف ۱۶ اسرائیل را "فاتحانه" خوانده است.
در همین حال، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که پس از سقوط یک جنگنده ارتش این کشور با فرماندهان ارتش دیدار کرد گفته کشورش در پی صلح است "اما در برابر هرگونه تعدی و هرگونه تلاشی از سوی ایران برای استقرار نظامی در داخل سوریه" مقابله خواهد کرد.
اخبار مربوط به این تنش نظامی که در ساعات نخستین بامداد شنبه مخابره شد ابتدا با ادعای ارتش اسرائیل در سرنگونی یک پهپاد ایرانی آغاز شد. پس از آن اسرائیل تایید کرد که یک فروند جنگنده پیشرفته اف ۱۶ این کشور در داخل خاک اسرائیل سقوط کرده و حال یکی از دو خلبانش که در آخرین لحظات خود را به بیرون کابین پرتاب کرده بودند وخیم است.
اما ساعتی بعد مقامهای ایرانی با رد ادعای اسرائیل درباره ساقط کردن یک پهپاد این کشور، اسرائیل را به "دروغگویی" متهم کردهاند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه گفته است: "از نظر ایران، سوریه حق دفاع مشروع از خود را دارد. مقامهای اسرائیلی برای لاپوشانی جنایاتشان به دروغگویی علیه دیگر کشورها روی آوردهاند."
وزارت خارجه ایران ادعای اسرائیل را "مضحک" خوانده و گفته است حضور ایران در سوریه صرفا "مستشاری" است.
جانشین فرمانده سپاه نیز گفته اسرائیلیها "دروغگو" هستند.
این در حالی است که اسرائیل تصاویر ویدئویی را منتشر کرده که در آن هدف قرار گرفتن یک شیی پرنده و یک کامیونت که اسرائیل میگوید سکوی پرتاب پهپاد ایرانی بوده دیده میشود. ارتش اسرائیل همچنین میگوید در پاسخ به ساقط شدن یک جنگنده اف ۱۶ نیروی هوایی این کشور، حملات هوایی دیگری را در صبح شنبه انجام داده است که از نظر شدت و وسعت بزرگترین حملات اسرائیل علیه اهدافی در خاک سوریه از سال ۱۹۸۲ تاکنون بوده است.
جاناتان کانریکاس، سخنگوی ارتش اسرائیل گفته در حملات تلافی جویانه صبح شنبه جنگندههای اسرائیل 8 نقطه در اطراف دمشق را هدف قرار دادهاند و همگی سلامت به پایگاههای خود بازگشتهاند.
این در حالی است که تلویزیون دولتی سوریه هم صبح شنبه به بینندگان خود یک "فتحالفتوح" را مژده داد و ساقط کردن یک جنگنده اسرائیلی را پیروزی بزرگی برای سوریه خواند.
همزمان سخنگوی پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، روز شنبه با از حمایت کامل کشورش از اسرائیل خبر داده و گفته آمریکا از "حق ذاتی اسرائیل برای دفاع از تمامیت ارضیاش قویا حمایت میکند."
وزارت دفاع آمریکا که بزرگترین شریک نظامی اسرائیل است همچنین در این بیانیه آورده: "ما همچون بسیاری دیگر، از رفتار ایران برای بیثبات کردن منطقه که صلح جهانی را به مخاطره میاندازد بسیار نگرانیم و تلاش میکنیم با یافتن یک راهحل بینالمللی مقابل اعمال بدخیم ایران را بگیریم."
وزارت خارجه آمریکا هم در اظهاراتی مشابه نسبت به بالا گرفتن تنش نظامی میان سوریه و اسرائیل ابراز نگرانی کرده و از انچه تلاش ایران برای تسلط بر منطقه خوانده انتقاد کرده است.
در همین حال، روسیه هم با ابراز نگرانی از این تنش نظامی طرفین را دعوت به خویشتنداری کرده و گفته: "انجام اقداماتی که جان سربازان و ماموران امنیتی روسیه در سوریه را به خطر بیاندازد، غیرقابل قبول است."
از جزئیات خسارات و تلفات احتمالی حملات اسرائیل در سوریه گزارشی منتشر نشده است.
صبح شنبه ارتش اسرائیل اعلام کرد که به دنبال ورود یک پهپاد ایرانی به اسرائیل، ضمن ساقط کردن این پهپاد به اهدافی سوری و ایرانی در سوریه حمله کرده است.
حمله هوایی اسرائیل به مواضعی در سوریه تازگی ندارد و به ویژه در طول هفت سال گذشته که سوریه درگیر جنگ داخلی بوده، این حملات شدت بیشتری هم به خود گرفته است اما ساقط شدن یکی از پیشرفتهترین جنگندههای اسرائیلی رویدادی است که میتواند همزمان با پایان یافتن جنگ علیه داعش در داخل سوریه، تنش در این منطقه را وارد فاز جدیدی کند.
از سال ۲۰۰۶ که حزبالله لبنان یک هلیکوپتر اسرائیل را زد، این اولین باری است که نیروی هوایی اسرائیل چنین خسارتی را متحمل میشود.
بنا به ادعای طرف اسرائیلی پهپاد مورد بحث ساعت چهار و نیم صبح به وقت محلی وارد اسرائیل شد و به دنبال آن آژیر خطر در بیتشئان به صدا در آمد.
ارتش اسرائیل میگوید بقایای پهپاد را در اختیار دارد.
سخنگوی ارتش اسرائیل، ورود این پهپاد به اسرائیل را "حمله جدی ایرانیها به خاک اسرائیل" دانسته و گفته است هر کسی که مسئول این رویداد است، هزینهاش را پرداخت خواهد کرد.
او گفته است "ایران (با این کار) منطقه را وارد وضعیتی میکند که نمیداند چگونه پایان مییابد."
سفیر اسرائیل در مسکو هم از روسیه خواسته است که با اقدام "فوری" از نیروهای ایران و حزب الله لبنان بخواهد که مناطق جنوبی سوریه (در نزدیکی مرز اسرائیل) را تخلیه کنند. ارتش سوریه با موشکهای سطح به هوا به حملات هوایی اسرائیل پاسخ داده است اسرائیل پیش از این هم به اهدافی در سوریه حمله کرده است. سه سال پیش در یکی از این حملات یک فرمانده سپاه پاسداران به همراه چند عضو حزب الله لبنان کشته شدند.
رسانههای عربی گزارش میدهند که بقایای دو موشک احتمالا سوری در اردن و لبنان پیدا شده است. احتمال میرود که بقایای دو موشک پس از شلیک به سمت اهداف اسرائیلی در این دو کشور سقوط کرده باشد.
پیش از تکذیب ادعای اسرائیل درباره پهپاد ایرانی از طرف وزارت خارجه، جانشین فرمانده سپاه نیز گفت که ادعای طرف اسرائیلی را تایید نمیکند.
حسین سلامی گفت: "ما هیچ خبری از جانب اسرائیل را تایید نمیکنیم اگر سوریها تایید کنند ما نیز تایید خواهیم کرد چون اسرائیلیها دروغگو هستند."
+31
رأی دهید
-19
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.