محمدجواد آذری جهرمی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «شایعههایی که در خصوص قطع دائمی شبکههای اجتماعی مطرح میشود صحت ندارد».
در حالی که یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا از احتمال «فیلتر دائمی» پیامرسان تلگرام بهدلیل آنچه «همکاری نکردن» مدیران آن با مقامهای ایرانی نامید٬ خبر داد٬ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران فیلترینگ دائمی شبکه های اجتماعی را تکذیب کرد.
محمدجواد آذری جهرمی روز دوشنبه ۱۱ دی، در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «شایعههایی که در خصوص قطع دائمی شبکههای اجتماعی مطرح میشود صحت ندارد».
او افزود که «به نظر میرسد هدف آنها ایجاد نارضایتیهای اجتماعی و بدبینی عمومی است».
خبرگزاری ایلنا روز دوشنبه (۱۱ دی) به نقل از یک مقام آگاه که به نام وی اشارهای نشده٬ نوشت که «مسئولان مجموعه تلگرام با مقامات ایرانی همکاری نکردهاند و مشکل در عبور از خطر قرمز ایران توسط یک پیامرسان بیگانه با تعداد زیاد کاربر ایرانی است».
این مقام آگاه اضافه کرد: «انتظار بر این است که پیام رسان تلگرام با وجود نمونههای داخلی مناسب و امن حتی نمونههای خارجی، به صورت دائمی فیلتر و از دسترس خارج شود».
وی به مردم ایران توصیه کرد که از «شبکههای اجتماعی داخلی مانند سروش استفاده کنند».
این مقام آگاه همچنین فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام به دلیل «وجود نداشتن نمونه مشابه داخلی» را «موقتی» دانست و گفت: «انتظار میرود تا محدودیتهای ایجاد شده برای اینستاگرام تا چند هفته آینده از بین برود و اینستاگرام در وضعیت نرمال قرار بگیرد».
او با این حال اضافه کرد که «فیلترینگ هوشمند» برای این شبکه اجتماعی «به صورت جدی دنبال و در نظر گرفته میشود».
خبرگزاری فارس نیز روز دوشنبه نوشت: از آنجا که محدودیت دسترسی به پیامرسان تلگرام «کمی طولانی» شده، «مهاجرت» از این پیامرسان آغاز شده است.
این خبرگزاری افزود: «گزینههای جایگزین از نوع ایرانی و خارجی» برای تلگرام وجود دارد که «کاربران با توجه به سلیقه، امنیت و اعتماد {آن را} انتخاب میکنند».
این رسانه نزدیک به سپاه پاسداران پیامرسان ایرانی «سروش» را پیشنهاد کرده و افزوده که پیامرسانهای دیگری چون «ویسپی»٬ «آیگپ»، «بله» و «بیسفون پلاس» هم میتواند از دیگر گزینههای داخلی برای کاربران باشد.
این اخبار پس از آن منتشر میشود که بهدنبال اعتراضهای گسترده خیابانی در شهرهای کوچک و بزرگ ایران نسبت به وضعیت اقتصادی و نیز سیاسی٬ دو شبکه اجتماعی تلگرام و اینستاگرام از شب گذشته با اعمال محدودیت دسترسی مواجه شدند.
پیش از این، اعلام شده بود که فعالیت این دو شبکه در ایران٬ «با تصمیم سطوح عالی امنیتی» و به صورت «موقت محدود شده است.»
اسماعیل جبارزاده، معاون سیاسی وزیر کشور، عصر یکشنبه ۱۰ دی، محدود شدن تلگرام و اینستاگرام را تأیید کرده، اما گفته بود که این یک تصمیم «مقطعی» و برای کنترل ناآرامیهای جاری است.
این خبرهای ضدونقیض پس از خودداری پاول دوروف٬ مدیر تلگرام، از مسدودکردن کانال تلگرامی جایگزین وبسایت آمدنیوز٬ مطرح میشود.
انسداد آمدنیوز پس از آن صورت گرفت که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به مدیر تلگرام توییت کرد که در این کانال تلگرامی٬ شیوههایی برای «آموزش ساخت و استفاده از کوکتلمولوتف» پیشنهاد شده است.
در واکنش به این موضوع، آقای دوروف نیز توییت کرد که اگر این موضوع تأیید شود تلگرام ناچار به حذف این کانال خواهد بود و در نهایت، شامگاه شنبه این کانال مسدود شد.
مدیر تلگرام اندکی بعد تأیید کرد که مقامهای ایران از این پیامرسان خواسته بودند کانالهای مربوط به تظاهرات مسالمتآمیز،از جمله کانال صدای مردم را مسدود کند، اما وقتی تلگرام با این درخواست مخالفت کرد، آنها دسترسی به کل تلگرام را برای اکثریت کاربران ایرانی آغاز کردند.
کانون نویسندگان: انسداد تلگرام٬ حمله به آزادی بیان است
کانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیهای به مسدودشدن شبکههای اجتماعی تلگرام و اینستاگرام در ایران واکنش نشان داد و نوشت: فیلترینگ این دو شبکه٬ «در پی آن انجام گرفت که تجمعهای اعتراضی چند روز اخیر اوج بلندتری یافت و شهرهای بیشتری به آن پیوستند.»
کانون نویسندگان ایران با اشاره به سخنان یکشنبه شب حسن روحانی که «انتقاد و اعتراض را حق مردم دانست» اضافه کرد: «اما مردمی که فاقد وسایل ارتباطی و ابزار رسانه هستند، چگونه میتوانند انتقاد کنند؟»
این تشکل در بیانیه خود نوشت: «وقتی امکان استفاده از حق نیست٬ دم زدن از آن فقط تعارف است و بس».
نویسندگان بیانیه٬ فیلترینگ شبکههای اجتماعی مانند تلگرام را «حمله به آزادی بیان» دانسته و افزودهاند که «در مقابل اعتراضهای مردم چه دست بر دسته باطوم و انگشت بر ماشه سلاح و چه انگشت بر کلید فیلترینگ، همه، شکلهای گوناگون سرکوب آزادی بیان است».
آنها خطاب به مقامهای جمهوری اسلامی نوشتهاند که «تا آنچه را حق مردم اعلام کردهاید به آنها بازگردانید، شبکههای اجتماعی را از سد و بند رها کنید».
پیش از این نیز گزارشگران بدون مرز، محدودیت دسترسی به اینترنت و شبکههای اجتماعی تلگرام و اینستاگرام در ایران را محکوم کرده بود.
این سازمان روز یکشنبه در فیسبوک خود «محدود کردن دسترسی مردم به اینترنت و نرمافزارهای کاربردی چون تلگرام و اینستاگرام از سوی مقامهای جمهوری اسلامی ایران» را محکوم کرد و آن را «سرکوب آزادی اطلاعرسانی و حق دانستن مردم» دانست.