شاید برای بسیاری اعجاب آور باشد وقتی بشنوند قیمت هر کیلو گوشت در سال 1384 ، یعنی وقتی دولت نهم آغاز به کار کرد 5 هزار تومان و هر کیلو مرغ هزار و 350 تومان بوده است، اما هشت سال بعد هر کیلو گوشت روی سی هزار تومان را دیده بود و مرغ ها دیگر به کمتر از 5 هزار تومان رضایت نمی دادند. حالا قیمت هر کیلو گوشت با یک چک پول 50 هزار تومانی برابری می کند و مرغ کمتر روی هفت هزار تومان را می بیند.
موضوع اما مقایسه قیمت در سال 1384 و پس از طوفان تورمی سال 1392 نیست. کمی به عقب تر برویم ، به سال 1350 ، درست 46 سال قبل، شاید برای خیلی ها مرور قیمت ها در این سال جذاب باشد، وقتی که دلار در بازار با هفت یک تومانی برابری می کرد و قیمت گوشت و روغن و برنج نیز با پول خردهایی که این روزها دیگر در جیب کسی یافت نمی شود، قابل معاوضه بود.
نکته اینجاست که قیمت کالاها هر چند در مقایسه با امروز بسیار اندک است، اما در مقایسه با قدرت خرید آن روز بالا تلقی میشود.
فاصله دستمزد با نقطه رفاهی خانوار سال هاست گریبان اقتصاد ایران را گرفته است.
البته مقایسه این قیمت ها با قیمت های امروز،مقایسه درستی نیست،زیرا ارزانی این قیمت ها در سال 1350 نشانهای از بالا بودن کیفیت زندگی نبوده، بلکه نشان دهنده موج تورمی است که در این 46 سال اقتصاد ایران را در نوردیده و هنوز از پس نیم قرن ، مساله اصلی و ساختاری اقتصاد ایران تلقی می شود.
در عین حال که درآمدهای پایین آن روزها و فاصله دستمزد و سطح رفاه خانوارها حکایت از نرخ تورم توفنده دارد.
این قیمت ها که در نیمه زمستان، در روزنامه کیهان درج شده ،صورت نرخ تره بار و میوه کمیته 10 نفری بارفروش و میوه فروش از تاریخ چهارم آبان ماه سال 1350 تا اطلاع ثانوی را در بر می گیرد.
نکته اینجاست که نرخ ها متعلق به میوه و تره بار است و قیمت ها در مغازههای میوه فروشی گران تر از این رقم بوده است.
توضیحاتی که در کنار قیمت ها درج شده نشان می دهد در این دوره نیز گرانفروشی مساله اصلی و اساسی در اقتصاد ایران بوده است. قیمت ها از یک ریال آغاز می شود.
عکس منتشر شده گویای قیمت ها در آبان ماه سال 1350 است.