نبود اینترنت پرسرعت در ایران چه تاثیری بر اقتصاد آن دارد؟ پیش از هر چیز باید بپرسیم آیا اینترنت میتواند بر اقتصاد تاثیر مثبتی بگذارد؟
احتمالا این تصور پیش آمده که اینترنت میتواند سود همه بنگاههای اقتصادی را افزایش دهد. اما واقعیت این است که اینترنت در بیشتر روی کسبوکارهایی که محصولات دیجیتال (موسیقی، کتاب، نرمافزار، فیلم، رزرو آنلاین) دارند، تاثیری مثبت میگذارد. چرا که روند ارسال کالا که یک محصول دیجیتالی است از منبع به خریدارش را سهل میکند.
اخیرا اپلیکیشن مسیریاب ویز برای رانندگان تاکسی در ایران ممنوع شده استاما در مورد کسبوکارهای دیگر لزوما این تاثیر، مثبت نیست و به پارامترهای مختلفی وابسته است.
یکی از این چالشها این است که کسبوکارهای بزرگ به راحتی میتوانند فروشگاههای آنلاین کوچک را ببلعند و اجازه حضور به آنها ندهند. از سویی دیگر مصرفکنندگان ترجیح میدهند به سراغ غولهای فروش آنلاین بروند تا بتونند از گزینههای گستردهتری برای انتخاب برخوردار باشند.
اما از سوی دیگر اینترنت باعث حضور استارتاپهایی میشود که نیازهای تازهای را برای کاربران روزافزون اینترنت تعریف کرده و به آنها پاسخ میدهد. این استارتاپها کمک میکند تا کاربران به جای استفاده از روشهای سنتی خرید، روشهای جدیدی را جایگزین کنند.
برای مثال به جای آن که غذای خود را از رستوران سفارش دهند، وعده غذایی را از میان غذاهای خانگی انتخاب کنند. نیازی که پیش از آن به این شکل وجود نداشت.
به سوال اصلی تاثیر اینترنت بر اقتصاد ایران که برگردیم؛ هر چه سرعت اینترنت افزایش و قیمت آن کاهش بیابد، افراد بیشتری به استفاده از اینترنت برای انجام کارهای روزمره روی میآورند. معنای این مساله افزایش کاربران اینترنت و در نهایت مشتریان فروشگاهها و بنگاههای آنلاین است.
این روند با افزونی جایگزین کردن گوشی و تبلت به جای کامپیوترهای شخصی، سرعتی دوچندان گرفته است. دو عامل نفوذ اینترنت و سرعت بر تعداد کاربران اینترنت اثر مستقیم دارند و هر گونه افزایش در این موارد، حداقل برای بخشی از کسبوکارها رونق به همراه خواهد آورد.
فرق عمده بین سیستمهای مک و ویندوز در چه مواردی هست؟ به طور کلی سیستمهای مبتنی بر مک از نظر سختافزاری گرانتر از سیستمهای مبتنی بر ویندوز هستند. از لحاظ امنیت، دستگاههای مک امنتر محسوب میشوند چرا که تعداد بدافزارهای ساختهشده برای سیستمعاملهای مک دستکم فعلا، کمتر است.
بررسی اخبار امنیتی نشان میدهد که حفرههای امنیتی ویندوز تعداد نفوذ بیشتری را باعث شده؛ از اینرو نگهداری سیستمهای مبتنی بر مک راحتتر و کمدردسرتر است.
تعداد برنامههایی که مبتنی بر سیستمعامل ویندوز هستند، بیشتر است. اما کاربران طرفدار اپل معتقدند که تعداد نرمافزارها و برنامههای تحت ویندوز ملاک برتری نیست. کیفیت و خروجی برنامهها مهمتر است.
اگر سالها کاربر ویندوز بوده باشید و به سراغ رابط کاربری مک بروید احتمالا چند روزی گیج خواهید بود اما به تدریج با محیط جدید خو میگیرید. هر دو رابط کاربری میتوانند برای کاربران دیگر کمی دشوار باشند اما در مجموع نمیتوان آنها را چندان پیچیده در نظر گرفت مگر آن که تا کنون با کامپیوتر کار نکرده باشید.
به سوالهای زیر بهرنگ تاجدین، خبرنگار بیبیسی که اخبار مرتبط به فناوری را دنبال میکند پاسخ گفته است: اپلیکیشنها تا چه حدی به اطلاعات گوشیهای هوشمند میتواند دسترسی پیدا کند؟ اینکه اول براینصب و دسترسی به "کانتکت"ها و مواردی دیگراجازه میگیرد؟ همان طور گفتید، موقع نصب یک اپلیکیشن (یا وقتی برای بار اول آن را باز میکنید) از شما میخواهد اجازه دسترسی به مواردی مثل دفترچه و دوربین تلفنتان را بدهید.
اگر نمیخواهید، معمولاً میتوانید این اجازه را ندهید؛ هر چند ممکن است آن اپلیکیشن بدون این اجازه به درستی کار نکند. ولی اگر یک اپلیکیشن به فهرست دوستانتان و اینترنت دسترسی داشته باشد، قاعدتاً میتواند این اطلاعات را از روی گوشی شما بخواند و به یک سرور اینترنتی بفرستد.
اگر بخواهید، میتوانید این اجازه را از هر اپلیکیشنی سلب کنید.
به بخش تنظیمات گوشی و سپس فهرست اپلیکیشنها بروید و اپلیکیشن مورد نظر را انتخاب کنید. در فهرستی که ظاهر میشود گزینه اجازهها (permissions) را انتخاب کنید و هر اجازهای را که نمیخواهید، از آن "اپ" بگیرید.
آیا این امکان برای دستگاههای امنیتی ایران وجود دارد که به محتوای جیمیل، با فرض بروز بودن سیستم عامل آنتیویروس و "فایروال" دسترسی داشته باشد؟ احتمالاً! در بحث امنیت دیجیتال، میتوانید ریسک را با روشهایی که مثال زدید (و نیز بهروز کردن مرورگر) کاهش بدهید؛ ولی نمیشود ریسک را کاملاً از بین برد. چرا که هکرها ممکن است از راههای دیگری بتوانند به اطلاعات دسترسی پیدا کنند.
یک راه استفاده از جاسوسافزارهایی است که با سوء استفاده از ضعفهای ناشناخته سیستم عامل یا دیگر نرمافزارها، میتوانند مثلاً از صفحه گوشی یا کامپیوتر شما عکس (اسکرینشات) بگیرند و آن را برای مهاجم بفرستند.
آنها ممکن است با سرقت گواهینامه اساسال (کلید رمزنگاری صفحات رمزگذاریشده) دست به حمله "فرد واسط" بزنند و اطلاعات شما را در میانه راه بدزدند.
در کنار این هکرها میتوانند تلاش کنند به سرورهای سرویسدهنده ایمیل شما نفوذ کنند.
هر چند که احتمال موفقیت این روشهای نفوذ کم است؛ ولی صفر نیست. در نتیجه هر روشی را که میشناسید، برای بالا بردن امنیتتان به کار بگیرید. ولی متأسفانه هیچ راهی برای تضمین صد درصد امنیت وجود ندارد.