وزیر بهداشت در همایش روز جهانی غذا که با شعار «اصلاح الگوی تغذیه برای حفظ و ارتقای سلامت» برگزار شد از اهداف وزارت بهداشت تا سال ۲۰۱۸ در حوزه امنیت غذایی، همچنین حذف پالم از لبنیات،کاهش نمک نان و سلامت برنج و غلاتی که از مبادی قانونی وارد کشور میشوند، خبر داد.
موضوع غذا و ایمنی آن از مهمترین مسائل مورد بحث در دنیای امروز است. در تمام کشورها، امنیت غذایی یا بهعبارتی تهیه غذای کافی و سالم، امری استراتژیک است که عوامل و تشکیلات گوناگونی در آن دخیل هستند. در کشور ما نیز دسترسی به غذای سالم، نظارت بر تولید آن از نظر ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و خواص تغذیهای و هماهنگی بین واحدهای تولیدی و نظارتی، اهدافی هستند که وزارت بهداشت در راه رسیدن به آنها تلاش میکنند تا بتوانند به مسئله امنیت غذا از مزرعه تا سفره، نظارت داشته باشند. دکتر سیدحسن هاشمی با بیان اینکه ما روی مواد غذاییای که از مبادی قانونی کشور وارد میشوند، نظارت کامل داریم، گفت: بنابراین مردم باید در این زمینه مطمئن باشند و بدانند که نظارت قوی روی فرآوردههای غذایی وجود دارد و به شایعات گوش نکنند.
پالم از لبنیات و مواد لبنی حذف شد
وزیر بهداشت با بیان اینکه ما درباره روغن پالم حرف زدیم و عمل کردیم، گفت: با اقداماتی که انجام شد روغن پالم از لبنیات و مواد لبنی حذف شد. البته برخی به غلط در جامعه تبلیغ کردند که پالم سرطانزا و مضر است، اما این در حالی است که مصرف زیاد آن مضر است و در تولید بستنی، شکلات و... لازم است که از آن استفاده شود. به هر حال وزارت بهداشت توانست میزان واردات پالم را از ۷۵۰ هزار تن به کمتر از ۴۰۰ هزار تن کاهش دهد و در عین حال موفق شدیم تعرفه پالم را هم افزایش دهیم تا مصرف آن کنترل شود.
هاشمی گفت: وزارت بهداشت ثابت کرده در مورد سلامت مردم طبق وظیفه قانونی، بدون رودربایستی عمل میکند و اهل مسامحه نیست اما مواردی هست که قاچاق در بازار پیدا میشود و آنها از دید ما و از حوزه مسئولیت ما خارج است؛ اگرچه مطالبهگری ما باید مداوم باشد، اما باید از سایر دستگاهها بخواهیم که این موضوع را کنترل کنند. خوشبختانه در طول یک سال گذشته مجمع ملی سلامت با حضور رئیسجمهور ایجاد شد و آییننامه آن را تدوین کردیم و بنا شد تا این مجمع در همه استانهای کشور با حضور استانداران برگزار شود و نظارت بر بهداشت حرفهای، بهداشت محیط و توجه به غذای مردم اعم از خردهفروشی تا مراکز توزیع غذا را برعهده داشته باشد. همچنین شورایعالی سلامت و امنیت غذایی با حضور ۹ عضو کابینه و با ریاست رئیسجمهور تشکیل شد که تصمیمات خوبی در حوزه نمک و روغن گرفته است. هاشمی با بیان اینکه هر چند توانستیم ۱۰ درصد از میزان مصرف نمک را کاهش دهیم اما هنوز مشکلاتی در این حوزه داریم، گفت: مصرف نمک در ایران، بیش از دو برابر میزان مصرف نمک در کشورهای پیشرفته و استانداردهای سازمان جهانی بهداشت است. همچنین مردم ایران بهطور متوسط روزانه ۸۵ گرم شکر مصرف میکنند و مصرف آن حداقل باید ۲۵ درصد کاهش یابد. همچنین میزان قند موجود در فرآوردههای غذایی و نوشیدنیهای خوراکی باید ۱۲درصد کاهش یابد. در حوزه مصرف روغن نیز شورایعالی سلامت و امنیت غذایی تصمیم گرفته تا اسید چرب روغنها را به صفر برساند که بهنظر من این کار شدنی است.
ارائه راهکار برای کاهش نمک نان
وزیر بهداشت در ادامه با اشاره به موضوع غنیسازی آرد گفت: نانواها شاکی هستند و میگویند آرد ایرانی که در اختیارشان قرار میگیرد، چسبندگی لازم را ندارد و میگویند حتما باید این گندم با گندم وارداتی مخلوط شود تا بتوانیم آن را استفاده کنیم و نمک بیشتری هم به آن نزنیم. از طرفی نرخ جهانی گندم ۶۰۰ تا ۶۵۰ تومان است؛ درحالیکه ما گندم را با قیمت بیش از ۱۰۰۰ تومان میخریم؛ یعنی علاوه بر پرداخت این مابهالتفاوت، نانوا هم مجبور است نمک بیشتری به خمیرش اضافه کند که این موضوع باعث آسیب دیدن سلامت مردم میشود و در حوزه سلامت هم باید هزینه جداگانهای بپردازیم. وزیر با اشاره به اینکه نمک نان ایرانی 3 برابر استاندارد است،گفت: البته درست است که ما در حوزه گندم خودکفا شدهایم، اما میتوان قسمتی از گندم تولید داخل را صادر کرد و گندمی را که مورد نظر نانواهاست خریداری کنیم. البته غنیسازی آرد با برخی از افزودنیها همچنان ادامه دارد. در عین حال سازمان غذا و دارو برای بیماران متابولیک نیز کارهای خوبی انجام داده که از آنها تشکر میکنم.
وی با اشاره به تهیه لیستی از کالاهای آسیبرسان به سلامت گفت: باید توجه کرد که سازوکار مجلس شورای اسلامی برای وضع عوارض بر کالاهای آسیبرسان سلامت، مناسب نیست و ترکیب آن به نفع اقتصادیهاست و به حوزه سلامت، اجازه کار نمیدهند. این در حالی است که اگر پیشگیری در این حوزه انجام شود، تأثیر بسیار زیادی دارد و علاوه بر پیشگیری از بیماریها، درآمد دولت هم از این طریق افزایش مییابد.
امنیت غذا رصد میشود
نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندارد ایران: حدود 3هزار استاندارد مواد غذایی مورد تجدیدنظر قرار گرفتهاند. با این تجدیدنظر استانداردها بار دیگر بهروزرسانی شده و امنیت غذایی مردم بیشتر مورد رصد قرار میگیرد. همچنین بعد از ابلاغ سیاستهای اجرایی سلامت و همچنین مصوبه عالی سلامت از طرف رئیسجمهور کاهش مصرف قند، شکر و بهینهسازی مصرف روغن داشتیم و توانستیم در استانداردهای مواد غذایی نظیر نوشابه، مربا و روغنها تجدیدنظر کنیم. همچنین درباره واردات برنجهای آلوده که نظارت سازمان ملی استاندارد به چه نحوی است باید گفت در زمینه برنجهای وارداتی که به کشور آمده بودند هم سازمان ملی استاندارد و هم وزارت بهداشت از سالم بودن این اقلام مطمئن و مورد تأییدمان بودند و در بدو ورود به کشور مشکلی نداشتند اما متأسفانه انبارکردن ناصحیح، برخی از آلایندهها را به آنها اضافه کرده و همین موضوع باعث آلوده شدن آنها شد. موضوع واردات و تولید محصولات تراریخته در سطح دولت و مجلس در دست بررسی است و هر آنچه بهعنوان وظیفه نظارتی بر عهده ما گذاشته شود را انجام میدهیم و تابع تصمیمات دولت هستیم. متأسفانه محصولات تراریخته (GMO) بدون ارزیابی ریسک به کشور وارد میشوند و برای این محصولات باید مدیریت ریسک، قابلیت ردیابی، نشانهگذاری و آگاهیرسانی انجام شود.